събота, 12 октомври 2013 г.

Екопътека"Видимско пръскало" и едни вкусни пържолки с гъби


Няколко пъти посещаваме тази екопътека и все не стигаме до водопада:).
Но пък пикник си направихме. А и екопътеката е много красива, тъй като се върви все покрай реката. Стигали сме до началото на гъстата гора:), ама мен като ме е страх от мечки:)... Е, някой ден и до водопада ще стигнем, а засега ви каня на пикник и даже и рецепта за едни импровизирани пържолки ще запиша, че станаха много вкусни.









Сега да кажа малко повече за пикниците на Екопътеките. Огън се пали само на разрешените места, оградени с камъни. Разпалете го добре и след като угасне, да останат въглени " жарава", тогава може да печете на скара или нещо друго пригодено - шишчета и т.н...

Храната е въпрос на избор и вкус. Ние най-много обичаме да си печем картофи, завити във фолио, във жаравата на огъня.
Също така и мариновани във зехтин и сол зеленчуци: тиквички, картофи, моркови, лук... Пържолки, кюфтенца и т.н.

Задължително трябва да имате вода до вас и на финал да загасите огъня много добре!








Свински пържоли с лук и гъби на фурна


Продукти:
около 400 гр нарязани пържоли от котлет без кост
1 глава лук
няколко гъби, печурки
олио
сол
черен пипер
брашно, за овалване на месото

Приготвяне:
Посолете и подправете с черен пипер месото. Потопете всяка пържола в брашно от двете страни. Изтупайте излишното брашно.
Намажете тефлонов тиган с олио и когато загрее, поставете пържолите да се запечатат и от двете страни.
В тава налейте малко олио, добавете вода: примерно 5 с.л. олио и 100 мл вода.
Нарежете гъбите на филийки и поставете полувината от тях в тавата. Отгоре подредете пържолите.
Подредете върху тях останалите гъби и лукът, нарязан на кръгчета.
Посолете леко и поръсете черен пипер.

Включете фурната на 190-200 градуса и поставете тавата вътре.
Изпечете пържолите до готовност.
Стават много крехки!
* Не ги покривам с фолио.
Поднесете с картофено пюре.




10 коментара:

  1. Прекрасна разходка, а край огъня най-много обичам. Днес и ние ще се възползваме от хубавото време.
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате, благородно завиждам, прекрасно ! И много вкусно, много...
    А онези двойни гъбки на снимката ти с пържолките - за първи път виждам...
    Поздрави и още по-хубав ден ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Много красиво! Тази година и през Априлци минахме и то баш по време на пазара:)
    Страхотна разходка! Обожавам месце на скара с дърва. Прегръщам те*)

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасно! Много обичам пикници в гората, Кате и да има много вода. Аз не можах да се възползвам от хубавото време днес, малко съм "домашно разположена", но в началото на есента го направихме това упражнение, даже се потопих под водопада - страхотно е. Живи и здраве утре, ако не ми мине котка път, тръгваме.
    Наздраве на вкусните пържолки!
    Прегръдки!


    ОтговорИзтриване
  5. Ех,че ми се доходи на пикник като разглеждам твоите снимки,Кате!Много обичаме,но скоро не сме се отбивали в гората и сега с тази цвърчаща скара много ме подстрекаваш,ама пусто съм много болна и ще трябва да почакам :( .Че и същата чанта имам,ама е розовка,хехе.
    А пък пържолките са убийствени!Прелест!Сърдечен поздрав и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  6. Ех, как ми се иска да съм била в компанията ... Но и така става, ще си направим пържолките и пак ще разгледаме страхотните снимки :) Благодаря за разходката, Кате, беше чудесно прекарване!
    Лека и спокойна нощ!

    ОтговорИзтриване
  7. Невероятна разходка и рецепта, Кате! Прекрасна нова седмица ти желая, мила! ;)

    ОтговорИзтриване
  8. Ехааа! Ето на това му викам пикник! Храната на чист въздух е прекрасно нещо, особено приготвената на жар!

    ОтговорИзтриване
  9. Кате, страхотна разходка! Обожавам пикници и разходки в планината!
    А картофките, печени в жарта са ми любими.

    ОтговорИзтриване
  10. Ей това меню е моето меню. За мен си готвила, знам аз :)
    Вкусно и неустоимо :)

    ОтговорИзтриване