четвъртък, 3 октомври 2013 г.

Есен в Афитос и рецепта за Задушени калмари по гръцки


Това е нещо като базова рецепта за задушени калмари. В книгата 2000 Световни рецепти имам рецепта за задушени калмари, но там се приготвят само с 1 с.л. вино без подправки и без вода. Аз не успях да ги сготвя сполучливо по този начин, затова, след няколко експеримента мисля, че открих възможно най-добрата рецепта. В Гърция задушените калмари се поднасят цели, леко нарязани и на шайби. Освен това могат да са по този класическият начин само с лук и вино, или с добавени чушки, домати и др. зеленчуци. Предлагам ви тази рецепта за крехки задушени калмари, по гръцки:


4-5 Пресни цели калмари
1 глава лук
100 мл бяло вино
1 ч.ч. вода
черен пипер
сол
магданоз
3-4 с.л. зехтин
лимон
скилидка чесън


Приготвяне:
Измийте калмарите. В магазините калмарите са почистени от мастилото, ако не са - ги почистете.
Оставете ги цели, като започнете да ги режете все едно на кръгчета, но само от едната страна. Може да ги нарежете и на шайби.
Поръсете ги с лимонов сок.

Налейте зехтина в тенджерка или дълбок тиган и добавете нарязаният на ситно лук. Оставете го да омекне и добавете калмарите. Поръсете с черен пипер и ги оставете да се готвят за около 15 минути, на средна степен, като ги обръщате няколко пъти. Посолете, поръсете черен пипер, налейте виното и оставете да се варят под капак. Когато виното апочне да се изпарява, доливайте по малко вода. Оставете калмарите да се готвят за още 15 минути. Поръсете с нарязан на ситно магданоз.
Стават много крехки и вкусни.

И понеже рецептата е с гръцка тематика, избрах придружаващата разходка да е до моят любим Афитос.
Приказен е дори окъпан в дъжд, а сърдито море е толкова чаровно, сякаш недоволстваше от предстоящата раздяла, но пък и аз бях сърдита:) Но ме посрещна с любов, както всеки път...



Рибарските лодки са вече на брега.



Чайките не ни изнасят представления.


Но разходките по плажа продължават да са все така изпълнени с любов.





Цветът на морето вече не е изумруден, но пък танцът на водата ме плени.




Плодовете на есента:







В краят на лятото, в началото на есента... Афитос, все така любим! Пожелавам си да го видя и през зимата:)
Още за АФитос и Касандра има тук.
А на всички вас пожелавам прекрасна топла и уютна есен!

8 коментара:

  1. Кате, калмарите са едни от фаворитите ми, а тази рецепта е обещаваща! Ха, и там ли вече се смрачи и вълните залудяха? Е, пожелавам топлите дни да се завърнат поне още за малко! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Катенце, може би помниш, ама не е задължително, че не обичам риба и морски продукти, така, че ще пропусна рецепта, ама на снимките се насладих с пълна сила.
    Дано да успееш да ни го покажеш и през зимата! Прегръщам те миличка и ти пожелавам хубав ден*)

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотна рецепта, Кате! Не съм ги опитвала, но определено изкушават!

    ОтговорИзтриване
  4. Желая ти да го зърнеш и в зимна премяна, Кате! Чудесно е ястието и снимките. ;)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Обичам всякакви морски дарове Катенце ... така че рецептата ще се изпробва обезателно :)

    ОтговорИзтриване
  6. Не са ми любими морските дарове, но пък винаги са интересни разходките при теб, Кате! Буреносни и с емоция!

    ОтговорИзтриване
  7. Кате, страхотни снимки. Пожелавам ти да го видиш и през зимата, и на нас да го покажеш. Пъстър и весел ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  8. Me encanta el calamar lindo plato colorido una gran delicia,abrazos.

    ОтговорИзтриване