понеделник, 21 октомври 2013 г.

Леща, питка и разходка в парка


Ех, тази златна, златна есен... толкова красиво е навън, че прекарваме колкото се може повече време сред природата. А вкъщи пък е толкова уютно, ухае на домашно приготвена храна, на топъл хляб и вкусни ястия. И ако лятото е сезона на отпуските, забавленията и настроението, то есента ми се струва някак спокойна, улегнала, внасяща толкова много уют в домовете.



Супа от леща

В тон с цветовете на есента е и днешната ми рецепта. Всъщност едва ли бих изненадала някой с рецептата, по-скоро цветовете на лещата ме впечатлиха, но пък и стана вкусно!:)Рядко хапваме леща на чорба, повече я харесваме със запръжка, обаче тази леща стана с много добра консистенция. Ако при вас не се получи желаната гъстота, може да запържите 1-2 с.л. брашно в олио и да го добавите към чорбата.






Продукти:
1 ч.ч. леща
1 л вода
1 глава лук
1 морков
1 пащърнак
резен целина
магданоз

2 с.л. домашен кетчуп
сол
зехтин
2 скилидки чесън


Приготвяне:
Нарежете лука, обелете морковите и пащърнака и целината и ги нарежете на ситно.
Загрейте в тенджера зехтина и ги добавете в нея.
Разбъркайте, добавете малко вода - около 50 мл. Похлупете и оставете зеленчуците да се задушат до омекване, на средна степен на котлона.
Добавете кетчупа и разбъркайте.

Добавете лещата, разбъркайте, налейте водата и похлупете. Оставете да се вари до готовност.
Добавете солта и пресованият чесън.
Разбъркайте и оставете на котлона за няколко минути.
Поднесете поръсена с нарязан магданоз.








Питка
тестото е по рецепта на Ева Тонева. Еви, благодаря за рецептата на това чудно тесто!
Относно оформянето - виждала съм такива питки, някъде, със сигурност във вашите блогове, може би самата пита не е оформена точно по този начин, но имаше едни снимки с точилка върху питки и не мога да се сетя точно къде съм я виждала. Та сладуранки, моля, ви признайте си:), защото много искам да видя точно как ставаше оформянето. Предполагам, че съм ги виждала при Йоли ето тук, при нея са малки питки, но все пак като идея:хлебчета с масло и кашкавал Благодаря за идеята!


Продукти:
500 гр брашно + допълнително за омесване и оформяне
1 ч.л. сол

1/2 пакетче суха мая Др. Йоткер
1 ч.л. захар
150 мл топло прясно мляко / не горещо!

1 яйце
2 с.л. кисело мляко
2 с.л. олио

За тавата:
олио
брашно

За глазиране на питката:
1 жълтък
1 с.л. прясно мляко
няколко капки олио

за намазване след печене:
бучка краве масло


Приготвяне:

Пресейте брашното със солта в купа. Направете кладенче в средата.

Разтворете маята и захарта в половината прясно мляко.
Покрийте я с кърпа и оставете на топло да шупне за 10-15 минути.

В друга купа разбийте яйцата, киселото мляко и олиото.

Изсипете маята, млечно-яйчната смес и останалото прясно мляко в купата с брашното.
Замесете меко тесто.
Набрашнете кухненския плот и извадете тестото на него.
Месете около 15 минути докато тестото престане да лепне.
Добавяйте при нужда малко брашно.
Ударете тестото в плота 100 пъти.
Оформете го на топка и го поставете в набрашнена купа. Покрийте го прозрачно фолио и го оставете на топло за половин час да се отпусне.

Извадете го и отново го ударете в плота 100 пъти.
Разделете тестото на 3 еднакви части.
Разточете всяка част на кора с диаметър около 30 см.
Намажете всяка кора с олио и ги сложете една върху друга.
Навийте на руло и започнете да "търкаляте рулото", за да го удължите.
Нарежете го на равни части.
С помощта на тънка точилка натиснете в средата на всяка част да се образува вдлъбнатина. Подредете Малките питки на разстояние една от друга, в намаслена и набрашнена тава.
Покрийте оформеното тесто с прозрачно фолио и леко одеало и го оставете да втаса за около 1/2 час, докато удвои обема си.
Разбийте жълтъка с 1 с.л. прясно мляко и олиото, намажете питката и я печете 30-40 минути, в предварително загрята на 190 градуса фурна. Намажете горещата питка с бучка краве масло, покрийте я с кърпа и оставете така за около 20 минути.




Нашата маса декорирахме с есенни дарове, които събрахме в:

Градски парк, Грац

Огромни вековни дървета, потайни пътеки, отвеждащи до интересни места, множество пейки и места за отдих, кафе, великолепна детска площадка, езеро с патета, катерички, криещи се между клоните на екзотични дървесни видове, паметници, на важни личности за Грац, красив фонтан... всичко това се намира в градският парк на Грац. Място, на което може да срещнете малки и големи, музиканти, творци, влюбени...
Да се разходим по алеите на парка, чрез моите любителски фотографии, но съм сигурна, че и те ще преразкажат това, което успя да ни впечатли.




































С пожелания за прекрасна нова седмица на всички и много усмивки!!!


18 коментара:

  1. Красиви снимки! Благодаря за споделените рецепти, изглеждат чудесно!
    :) Хубава и усмихната нова седмица и на тебе! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Пак вкусотийки при теб, Кате! И разкошни снимки! Колкото до питките, мисля, че си ги виждала при Йоли. Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Здравей,Кате!Много вкусна леща си приготвила,а питката е истински разкош!
    Прекрасни есенни кадри ,истинска наслада за окото и душата!
    Приятна, топла и слънчева седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря за доверието, Кате! Снимките са разкошни, както и сгряващата супа. Прегръдки с пожелания за спорна нова седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Аххх,този Грац....От години имаме клиент(водим му счетоводството на фирмата),който живее в този прекрасен град и все ни кани...,а ние все не откликваме(пуста му работа:)))..Прекрасни снимки,Кате-усещаш ли благородната ми завист:)?!
    А,менюто ти е повече от чудно!

    ОтговорИзтриване
  6. Много красиво и ухаещо на есен е при вас Кате :) На една вълна сме с лещата :)) Наслаждавайте се на есента в Грац, а ние може по натам и да се разходим в тази посока :)
    Прегръдки и усмихната седмица :)

    ОтговорИзтриване
  7. Нова порция, есенна приказка, Кате,
    и снимките, и разходката, и рецептата - есенно вълшебни...
    Комплимнети и благодаря за удоволствието,
    сърдечни поздрави, хубава и вдъхновена нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  8. Кате,последната снимка е просто убийствена :))))
    И питката ти-тоже!
    Много красива пеперудена е станала!
    А леща как обичаааам!
    Кестеновото магаренце е адски сладурско!
    Много прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
  9. Кате, прелестна трапеза и страхотна споделена разходка, комплименти и пожелания за прекрасна седмица!

    ОтговорИзтриване
  10. Всичко е прелестно, да не му се тръгва на човек. :) Красива е есента ти, Кате, много!
    А да не би вече да живееш извън България? :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Хи хи последната снимка ми стана любима още като я съзрях във ФБ, Кате:)! А при теб днес е много красиво, есенно и уютно!
    Целувки, Бонбон!

    ОтговорИзтриване
  12. Прекрасна разходка, Кате. И красиви фигурки си сътворила. А за снимките - просто ми напълниха очите! Благодаря!
    Хубава и златиста вечер!

    ОтговорИзтриване
  13. Красота, уют и добро отношение към всичко наоколо.

    Много апетитни предложения и поднесени с вкус:)

    ОтговорИзтриване
  14. Интересна леща,Кате!
    А за снимките нямам думи....във фейса гледах снимките ти в Грац....
    не вероятни са
    прегръдки

    ОтговорИзтриване
  15. Шарена леща! Харесва ми! А да не говорим за феноменалната идея с кестените :) Хубава седмица, Кате!

    ОтговорИзтриване
  16. Кате, чудни есенни снимки и любимата, любимата ми лещичка. Сърдечни поздрави

    ОтговорИзтриване
  17. Уникални снимки, Кате! Улучваш момента :)

    ОтговорИзтриване