вторник, 5 ноември 2013 г.

Баница с тиква и заливка


Това всъщност е една съвсем класическа баница с тиква, с малка промяна в продуктите, идеята за заливката дойде спонтанно. След като баницата се изпече нещо не ми изглеждаше много добре на вид и реших да я „накипря” малко. Чудех се каква точно заливка да направя и използвах нещо като смес за крем карамел, или както правим макароните на фурна. Стана много вкусно.





Продукти:
4 листа кори за щрудел / за баница/
600 гр тиква
8 с.л. кафява захар /за всяка кора по 2 с.л.
8 с.л. лешниково брашно /за всяка кора по 2 с.л.
Олио, за намазване на корите и задушаване на тиквата
Заливка:
1 яйце
3-4 с.л. прясно мляко
Кафява захар за поръсване


Приготвяне:
Обелете и настържете тиквата.
Загрейте олио в тиган и добавете настърганата тиква.
Оставете я да се задушава, докато омекне напълно. Отстранете от котлона.
Разтелете корите. Вземете една и я намажете леко с олио.
Поръсете от задушената тиква около 2-3 с.л. , поръсете кафява захар и лешниково брашно.
Навийте кората на руло.
Рулото навийте на охлюв и го поставете в центъра на тава, застлана с хартия за печене.
Направете и другите кори и ги увийте около първата, за да получите голям охлюв:).
Поставете тавата в предварително загрята фурна на 180 градуса.
Когато започне да се зачервява леко, извадете от фурната и залейте с разбитото с прясното мляко яйце.
Поръсете с кафява захар и върнете във фурната да се пече докато яйчната смес се стегне.



11 коментара:

  1. Кате, страхотно си я накиприла тази баничка. Със сигурност ще я пробвам, защото не мога да и устоя, а и много обичам тиква. Прекрасен ден, бонбонче!

    ОтговорИзтриване
  2. Щом е баница с тиква-придърпвам си я....Много обичам всичко с тиква.
    Хубав ден,Кате!

    ОтговорИзтриване
  3. Кате, от "дефекта" отново си измайсторила ефект. :) Чудна е, много сладка баничка.
    Поздрави най-сърдечни от мен! :)

    ОтговорИзтриване
  4. може ли да се нанеса у вас временно??:)) страхотна идея, мн добро съчетание

    ОтговорИзтриване
  5. Вкусотия в чиния, Кате, много идейно е това със заливката. Като баничка с тиквен крем-карамел, просто мога да си представя какъв разкош се е получил.
    И аз май ще идвам у вас, заедно с Шарена сол :))

    ОтговорИзтриване
  6. Ма много добро това, Кате! Изглежда чудно вкусно и точно за мен рецепта:)!
    Благодаря, Бонбон за рецептата :*!
    Целувка!

    ОтговорИзтриване
  7. Кате, чудесна баница. Много оригинална. Поздрави

    ОтговорИзтриване
  8. Ама това си е супер, крем карамел и тиквеник в едно, какво да си пожелаеш повече! Бонбон, прекрасна е! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  9. Какво да ти кажа скъпа-добре,че нещо не ти е изглеждала добре,че сега на мен да ми изглежда безбожно съвършена!
    Невероятна е и толкова,толкова сочна!
    Прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
  10. Чудесна баница, Кате! Имам половин останала тиква и се чудех какво да я правя - мисля да се възползвам от рецептата! :)
    Поздрави и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване