петък, 6 декември 2013 г.

Честит Никулден!


Честит Никулден!
Честит празник на всички моряци, капитани, банкери, именници и на всички, които празнуват!
Пожелавам ви здраве и щастие и успешен улов в любовта, бизнеса и живота!
И тъй като в къщи си имаме един малък пиратски капитан черпя за негово здраве и здравето на близките ми и мен и всички приятели на блогът!



Тази година направих постна содена питка.
Правила съм и друг път, но или съм добавяла мляко, или яйце, сега реших да я направя постна, като единствено след като се изпече я *намазах с масълце, но който желае може да пропусне тази стъпка.
Доста рецепти имам в книгите ми, доста има и в интернет. Спрях се на рецепта в "бг мама", като съвсем леко я измених. Благодаря ви за рецептата!



Постна содена питка за Никулден

Продукти:
550 гр. брашно,
300 мл хладка вода/не гореща/
2 с.л. оцет
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
1 ч.л. сода бикарбонат
1 пакетче бакпулвер
2 с.л. зехтин

*краве масло за намазване след печене
шарена сол за поръсване.

Приготвяне:
Пресейте в купа брашното. Добавете солта, содата и бакпулвера и разбъркайте.
Направете кладенче.
Смесете оцета, захарта и водата и ги добавяйте по малко в кладенчето, като разбърквате с лъжица.
Замесете тесто, като по малко към него добавяте зехтина. Извадете го на плота и го месете в продължение на 10 мин.


Отделете от тестото малко за декорация, а останалото оформете на топка.


Оставете го да почине за около 10 минути и оформете кръгла питка, в малка тавичка, застлана с хартия за печене.
Декорирайте я с фигурки на лодка, рибка и кръстче.


Изпечете в предварително загрята на 200 градуса фурна, на по-нисък рафт за около 40 минути.
Извадете питката, *намажете я с краве масло, поръсете я с шарена сол и я покрийте с чиста кърпа да престои десетина минутки.


Пълнен шаран за Никулден
Рибата я приготви мама.

Почистете и измийте шарана. Осолете го и го натрийте с малко лимонов сок.
Плънка: запържете 1-2 глави лук, нарязан на полумесеци, или на дребно добавете 1 ч.ч. ориз и счукани орехи. Запържете още няколко минутки и посолете, добавете черен пипер и чубрица и червен пипер. Долейте 2-3 ч.ч. вода. Като ориза поеме водата отстранете от котлона.
Напълнете рибата, забодете с клечки отворите или ги зашийте.Сложете я в тава с олио. Отстрани в тавичката изсипете останалата плънка и налейте малко вода 1 ч.ч. Завийте с фолио, сложете я във фурна да се пече на 190 градуса и преди готовност отстранете фолиото да се запече.

Весел празник на всички! И.. не забравяйте да приберете една люспичка в портмонето за късмет и благополучие!

16 коментара:

  1. Честит празник, Кате! Богата, вкусна и много празнична ще е празничната ви трапеза! Наздраве! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Честит празник!Чудесна трапеза!

    ОтговорИзтриване
  3. Boaa das Nikolausbrot sieht fantastisch aus.Ich wünsche dir einen schönen Nikolaustag.
    LG
    martina

    ОтговорИзтриване
  4. Да ти е жив и здрав пиратския капитан, как можах да го забравя:)! Прегръдка за него, за теб целувки за питката, поздрави за мама за шарана и много късмет и благополучие за цялата фамилия!
    Хубав празник, Кате!

    ОтговорИзтриване
  5. Кате, да ти е жив и здрав капитанът и все така да следва мечтите си! Прекрасна трапеза си подготвила, искрено ти се радвам.
    Поздрави най-сърдечни! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Кате, да ви е жив и здрав малкия капитан и много да ви радва. Трапезата е уникална. Целувки!

    ОтговорИзтриване
  7. Честит празникфи на теб, Кате и много попътен вятър ти желая!

    ОтговорИзтриване
  8. Честит празник, Кате, здраве, попътен вятър и усмивки!

    ОтговорИзтриване
  9. Честит празник на половинката ти,Кате,попътен вятър и безпроблемно да е винаги пътуването му!
    Питката е бухнала невероятно добре и шарката е много красива и тематична!
    Абе ти си голяма работа,признала съм те!
    С пожелание за прекрасен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  10. Честит празник на патерици, Катюша! Много здраве на именника! Чудесно празнично меню, особено питката! Приятна и слънчева неделя!

    ОтговорИзтриване
  11. На малкото пиратче много здраве и късмет! Чудесна питка си направила за празника, Кате! Аз със закъснение ти го честитя, но пожелавам от все сърце безоблачно и красиво да е всичко около теб! Като приятел на блога се черпя без да се срамувам :)) Винаги ми е вкусно при теб :* Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  12. Ох, Кате, тази питка е страхотна. Пропуснах празника и не можах да честитя навреме. В аванс- приятни коледни празници (в случай, че пропусна нещо.)

    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  13. Видях я тази хубава питка, но трябваше да ставам от компютъра! Макар и със закъснение, обаче няма да пропусна да ти пожелая попътен вятър пътешественичке!

    ОтговорИзтриване
  14. Честит празник на патерица, Кате! Голямо съвпадение е тази питка. Баба ми я беше приготвила в петък по почти същата рецепта, с изключение на това, че беше сложила мая вместо бакпулвер. Невероятно вкусна беше станала, направо само да си я хапваш без нищо друго :) Страхотно е, че я споделяш!

    ОтговорИзтриване
  15. Чудесна празнична трапеза Кате :)
    Шаранът е много вкусен а питката ти е страхотна! Благодаря че я сподели!
    Здраве и благополучие на семейството!

    ОтговорИзтриване