четвъртък, 31 януари 2013 г.

Зимни пътеки


В началото на януари си обещах една малко по-дълга почивка от интернет:).
Да си призная не успях тотално да го изключа, тъй като все нещо ми трябваше от мрежата: дали рецепта, дали проверка на поща, някаква справка... Но въпреки всичко успях да намаля времето, което прекарвам пред компютъра, като във Фб и блога влезнах само няколко пъти. Беше ми интересно да видя какви ги вършите и да ви кажа още повече се убедих, че вашите блогове и публикации ме зареждат много положително.

През това време  подготвих и нов проект:), който ще публикувам от утре. Как ми е тръгнало тази година на проекти:). А, щях да забравя да се похваля, че започнах и проект 365 дни/2013, който от много време исках да започна и все отлагах. А, да, да не забравя и новата страница в блога: "Български извор".

Плановете за ваканцията включваха и ваканция за блога в събота и неделя, но се промениха:), но пък успях през януари да публикувам рецепти, някои от които търпеливо чакаха от месеци.

Чудех се какво да е заглавието на днешната публикация... "Зимна ваканция" някак не ми се връзваше, това са просто разходки сред природата, местата са различни, времето също. "Зимни пътеки" ми звучи добре. Ето ги и тях:





















































Прочетете Цялата Статия...

Баница охлювчета на Лео


Тази баница открих преди време в блога на Лео. Правила съм я няколко пъти. Сега я направих за Деня на Християнското семейство. Ето и рецептата, опитайте, страхотна е! Благодаря на Лео!
Някои от снимките ми са стари.




продукти:
1 пакет кори за баница
400 гр. сирене
200 гр кисело мляко

Заливка:
2 яйца
1 майонеза Краси
олио



Разбъркайте сиренето и киселото мляко.
Вземете 2 листа от корите, разстелете ги и ги намажете с олио. Сложете от сместа. Навийте на руло, нарежете рулото на равни части с височина 2-3 см. Подредете охлювчетата плътно обърнати едно до друго в намаслена тава.
Разбъркайте майонезата с яйцата и залейте баницата. Изпечете на 200 градуса около 25 мин. до зачервяване.



Прочетете Цялата Статия...

Питка цвете


За тази питка използвах техники от Валентина Зуркан. Направих я за Деня на християнското семейство, исках питката да е като цвете.
Този тип на оформяне в действителност е много красив, но питката става по-тънка, няма височина. Разбира се, ако се направи в малка тава ще има обем, но тогава ще загуби формата си.


Тестото може да е вашето любимо или пък това, което аз правя по рецепта на Ева Тонева. Давала съм рецептата и друг път, но за удобство я записвам и тук.

Продукти:

450 гр брашно
допълнително 50 гр брашно за омесване
1 ч.л. сол
1 пакетче / 7 гр/ суха мая, Dr Oetker
1 ч.л. захар
150 мл топло, не горещо прясно мляко
2 яйца
3 с.л. кисело мляко
2 с.л. олио

за намазване на платките: разтопено краве масло

За намазване на питата отгоре:
1 жълтък
1 с.л. прясно мляко

семена за поръсване на питата / по желание/


Приготвяне:
Пресейте брашното в купа, добавете солта, разбъркайте и направете кладенче в средата.
В чаша налейте полувината топло прясно мляко, изсипете захарта и разбъркайте. Добавете маята, разбъркайте и покрийте с прозрачно фолио за около 10 минути – да шупне.
Разбийте яйцата с киселото мляко и олиото.
Изсипете ги при брашното. Добавете маята и останалото прясно мляко.
Замесете меко тесто.
Извадете го от купата върху набрашнен плот и го месете около десетина минути.
Ако е необходимо добавяйте по малко брашно.
Ударете го 100 пъти в плота. Така то става меко и пухкаво.
Направете го на топка и го сложете в набрашнена купа.
Покрийте го с прозрачно фолио. Завийте го с одеало на топло и го оставете да втаса докато увеличи двойно обема си.
Извадете го отново, премесете го отново го ударете 100 пъти в плота.

Ето оформянето стъпка по стъпка:

Разделете тестото на 3  топки.
Разточете всяка топка на кора с дебелина 3 мм.
Подредете корите една върху друга, като между тях намазвате с разтопено масло.
Най-отгоре/ последната кора/ не се намазва.
Оформете ги и ги изрежете на правилен кръг с помощта на чиния.
Сложете корите една върху друга като между тях мажете с разтопено масло и поръсвате с мак.



Разрежете на 8 триъгълника и цепнете всеки в средата, не до края.


Започнете да промушвате върха през процепа. Общо два пъти.





Оформете с ръка.


Оформете от другата страна, като подпъхнете краищата.


преди втасването:


след втасването:



Прочетете Цялата Статия...