неделя, 31 март 2013 г.

Предай нататък: Питка за здраве с мед



Мисля, че за пръв път видях идеята за питката при Или, от Щъркелово гнездо и много ми допадна. Илиянка пък е споделила, че инициативата е на Ирония и носи посланието:
"Направи питка за здраве и ти и предай нататък".

Всички питки, които замесвате по този повод, са много красиви и с чудесно послание.
Оформянето на моята е по Валентина Зуркан, а тестото е сметановото тесто на Ева Тонева., по него правих и питката за Трифон Зарезан. Еви, отново ти благодаря за рецептата! Поднесох я с мед, тъй като в българските обичаи медът символизира здраве, а пък бадемите още от древността са замесвани в хлябовете и символизират плодородие, мъдрост, безсмъртие и чистотата на Дева Мария.

Е, ето я и моята питка с послание за много здраве за децата ми, за мен, за близките и приятелите ми, за всички вас и вашите близки! Щастие е близките ни да са здрави, останалото може да се поправи, купи или забрави!
Отчупете си залче с мед и нека здравето е с вас!





Продукти:


650 гр. брашно + за доомесване
1 ч.л. сол

2 ч.л. захар
10 гр суха мая , /около 1 1/2 пак.
250 мл топло прясно мляко / не горещо

1 жълтък
70 гр. краве масло на стайна температура или размекнато в микровълнова /Не течно/
200 гр. заквасена сметана

разтопено краве масло за намазване
* по желание печени бадеми за декориране



Начин на приготвяне:
Изсипете маята и захарта в 120 мл от прясното мляко, разбъркайте и покрийте с прозрачно фолио. Оставете да шупне за 10 минути.
Пресейте брашното и солта в купа, направете кладенче.
В кладенчето изсипете заквасената сметана, кравето масло, жълтъка, останалото прясно мляко и маята.Замесете меко тесто. Когато започне да се отлепва от стените на купата, го прехвърлете върху плота и месете докато престане да лепне, като при необходимост добавяйте брашно. Тестото трябва да е меко и еластично.
Оформете го на топка, поставете в набрашнена купа, покрийте с прозрачно фолио и кърпа и оставете да втаса на топло до удвояване на обема.



Извадете го и разделете на три части.


Всяка част разточете на кора с големината примерно на чиния.
Намажете първата кора с разтопено масло.
Поставете отгоре втората кора и също я намажете с масло.
Поставете третата кора.
Разточете заедно корите на дебела кръгла кора, не трябва да е тънка, примерно височина 2-3 см.
Разрежете кората все едно режете пица, но не до края.
След това във всяко триъгълно парче направете разрез, в средата, без да стигате до краищата.

Прехвърлете в тава.




Промушете връхчето на всеки триъгълник през отвора, като го подвиете надолу и след това го подпъхнете. Направете това един или два пъти. На картинката, която аз гледах, мисля, че е промушено един път, аз го направих два пъти.
Ако промушите един път, ще стане равномерно, ако промушите два пъти, в центъра, където се събират краищата, ще е по-ниско тестото, точно по този начин ще се получи вдлъбнатина, в която да поставите купата с мед.



Покрийте тестото с прозрачно фолио и оставете да втаса, до удвояване на обема.
Намажете с разтопено масло и изпечете питката на 180 градуса, на ниска или средна скара, в предварително загрята фурна, за около 30-40 минути, до зачервяване.





Извадете питката, намажете я с масло, аз намазвам с бучка масло- то се разтопява от топлината.

Завийте питката с кърпа и я оставете за около 10 минути.

Декорирайте с печени бадеми.


Пожелавам ви прекрасна неделя! :)
Прочетете Цялата Статия...

сряда, 20 март 2013 г.

Пролетно вдъхновение


Пролетта официално е тук! Астрономическата настъпи на 20 Март в 13:01, а времето навън я посрещна със слънчеви лъчи и красиви цветя. Птиците се завърнаха от юг, а мартеничките вече са по клончетата на дърветата.
Честита Първа Пролет и нека в душите ни всеки ден да е пролетно, цветно и красиво!









Спанак с ориз


Това е може би едно от най-популярните пролетни ястия. Обаче и тук, както при останалите отново всеки си има своя рецепта. Аз го приготвям както яхния с ориз, но с добавяне на спанак. Може да се добави лапад, или други зеленийки.

Продукти:
1 ч.ч. ориз
6 ч.ч. вода
спанак/ аз сложих 2 връзки, около 10 листа/
1 морков
1 домат
сол
черен пипер
зехтин / олио
1 глава стар лук
2 стръка пресен

Приготвяне:
Нарежете лука/главата/ и морковите на ситно и ги сложете в загрята мазнина на средна степен на котлон да се задушат.
Когато омекнат добавете ориза, нарязаният спанак и нарязаният на кръгчета зелен лук. Оставете на котлона, докато ориза стане стъкловиден.
Налейте горещата вода и оставете ястието да се вари. След десетина минути добавете нарязаният на ситно, обелен домат, сол, черен пипер. Оставете ястието да се вари до готовност.
* Количеството на водата може да се увеличи, в зависимост колко сос искате да има ястието.







Прочетете Цялата Статия...

неделя, 17 март 2013 г.

Сирни Заговезни е!


Сирни Заговезни е - ден за прошка.
Да си простим, да започнем на чисто, с олекнали сърца!
Простете ми, ако с нещо съм ви наранила, волно или неволно... ако с някоя дума съм ви обидила, ако съм прегрешила...
Аз прощавам, и простено да ми е!
Нека бъдем по-добри, в думите, делата и отношенията с хората!


Празникът Сирни Заговезни е винаги в неделя, 7 седмици преди Великден и с него се поставя началото на Великият пост.
На този ден млади искат от родители и кръстници прошка, като им целуват ръка.
След вечеря се извършва обичаят Хамкане: на червен вълнен конец се връзва халва или варено яйце и се залюлява над всички събрали се, които са с отворена уста. Който успее да захапе халвата или яйцето, без да си помага с ръце ще бъде най-здрав през годината. След това конеца се развързва и се пали и по неговото горене се гадае каква ще е годината, като се нарича за здраве на всеки от присъстващите, за добитъка, за реколтата.



Вечер пък се кладат огньове, които се прескачат за здраве.
На празничната трапеза задължително присъстват: баница със сирене, варени яйца и бяла халва. Може да се поднесат и риба, мляко и сирене.


Прочетете Цялата Статия...

събота, 16 март 2013 г.

Преображенски манастир и вкусна пролетна каша с коприва


В близост до Търново, в изключително красива местност в подножието на величествените скали е разположен един от големите български манастири - Преображенският.
Основан е през Втората българска държава. През средновековието е бил разположен на около 500 м от днешното си място.
По време на Османското владичество е играел важна роля в развитието на българската духовност.
Преображенският манастир е разрушаван и опожаряван няколко пъти. През 1825 г., манастирът е изграден отново от отец Зотик с помощта на родолюбиви българи. През 1832- 1834 г. е строена църквата към манастира. Строежът е завършен от Колю Фичето.
През 1882 г. манастирът е възстановен изцяло.
Стенописите и иконите са дело на Захарий Зограф. Повече за неговата история и развитие може да прочетете в Православието. Интересна е историята за скалата: Преображение на скалата. В която се разказва как преди години се откъртили огромни скални късове и паднали в двора на манастира и като по чудо храмът е непокътнат и хора не са пострадали.
Днес манастирът е действащ, мъжки и национален паметник на културата.




Манастирската църква



"Колелото на живота"



Църквата с кулата в ляво се вижда скален къс



Кулата с камбаната и часовника



Камбаните в Преображенски манастир


Дворът и отново огромна скала



А сега отново се връщаме в кухнята, за да си сготвим една вкусна пролетна каша от коприва.
Това е една от любимите ми пролетни рецепти на мама. Както и да я приготвям не е като нея :), но пак е вкусно, даже много вкусно...
Много е сложно да запиша количество на продуктите, защото не измервам нищо, всичко е "на око", но все пак ще оформя рецепта.


Продукти:
2 шепи връхчета на млада коприва
500 мл вода
сол
2 с.л. брашно
червен пипер
2 яйца
бучка сирене, колкото кибритена кутия
1 скилидка чесън



Приготвяне:
Измийте копривата и я пуснете във 500 мл вряща подсолена вода. Оставете я да се вари на среден огън, докато омекне.
Изцедете я с цедка и я поставете в купа. Бульона запазете.
Добавете обелената скилидка чесън и брашното и ги счукайте.


Сложете ги в дълбок тиган с малко олио на котлон да се запържат и добавете червеният пипер. Разбъркайте и веднага добавете бульона от копривата, за да не загори пипера.
Разбъркайте добре и оставете да се вари докато започне да се сгъстява.
Разбийте с вилица в купа яйцата и сиренето.
Добавете ги към копривата и разбъркайте. Оставете на котлона за няколко минути, докато яйцето се стегне.


Още за Търново може да прочетете тук:
Арбанаси
Разходка до Търново
Назад към Средновековието
Царският хълм Царевец


Прочетете Цялата Статия...

петък, 15 март 2013 г.

Царският хълм Царевец и една вкусна българска рецепта


Днес ще се изкачим на високо и ще надникнем назад във времето, този път зад дебелите каменни зидове на крепостта Царевец.
Едва ли има турист, който да е бил в Търново и да не е посетил този обект. Невъзможно е да го подминеш, нито пък да не го забележиш, още по-невъзможно е любопитството за тайните които крие да ни остави далеч.
Няколко пъти сме го посещавали и всеки път откривам различни неща, това е едно от местата, които не биха ми омръзнали.
Реших да му отделя специално внимание в тази публикация и това е следващата ни спирка от дестинация Търново.






Най-ранните данни за обитаваното на хълма датират от каменно-медната епоха. В последствие се развива и през бронзовата и желязната епохи.
Постепенно се създава старобългарско селище, което се разраства с жилищни и други постройки. От 12 в. селището е укрепено с крепостни стени, кули, порти. Изграждат се Дворцов и Патриаршески комплекс, а Търновград става столица на България.
Главният вход се състои от 3 поредни порти, оформени са улици около крепостните стени.







Вижте само дебелината на стените!


Разходката из вътрешността на крепостта е просто невероятна, толкова сгради, толкова много история на едно място!





Разходката ни беше придружена и от звъна на камбаните.




На най- високото място на хълма се издига Патриаршеската катедрала "Св. Възнесение Господне".


Отсреща се вижда Трапезица:





А панорамните гледки към днешно Търново са неповторими.







И понеже обещах една вкусна българска рецепта - ето я и нея:

Телешко стомна кебап


Рецептата я имам от няколко години от моя близка, тя пък я има от нейна близка и така не знам на колко години е рецептата, но е много вкусна. Разглеждала съм доста рецепти за телешко стомна кебап и всичките се различават с нещо.

Продукти:
Телешко месо /с кокал, около 600 гр/, може и повече / използвам телешки гърди/
2 глави лук
3 червени чушки
1 буркан с домати 400 гр / или пресни нарязани домати
1 с.л. брашно
чубрица
джоджен - сух или пресен
сол
черен пипер
1/2 ч.ч. зехтин


Сварете месото. Обезкостете го.
Изсипете мазнината в глинен гювеч.
Отгоре нарежете лука на полумесеци.
Нарежете и чушките на кръгчета или лентички.
Добавете свареното, обезкостено месо и отгоре изсипете доматите, добавете подправките, солта и брашното, размито с малко студена вода.
Разбъркайте всичко внимателно. Поставете капака и запечатайте отворите и покрая с тесто, приготвено брашно и вода, да стане на гъста каша.


Сложете гювеча във фурна, включете на 150 градуса, докато загрее, след това увеличете на 180 градуса и печете около 1 1/2 час.


Още за Търново може да прочетете тук:

Музей на восъчните фигури
Разходка до Търново
Арбанаси
Прочетете Цялата Статия...