понеделник, 29 април 2013 г.

Соленки с прясно козе сирене


Тази рецепта е интерпретация на: соленки с крема сирене, промяната е в състава - вместо крема сирене използвам прясно козе сирене, тъй като консистенцията му е подобна.




Продукти:
150 гр маргарин
150 гр прясно козе сирене Жоси
1 чаша /с вместимост 240 мл/ брашно
1 к.л. сол

жълтък за намазване
за поръсване: ким, мак, сусам, натрошено саламурено козе сирене Жоси



Приготвяне:
В купа смесете прясното козе сирене, маргарина и солта. Разбъркайте добре, ако се наложи използвайте миксер.
Постепенно добавяйте от пресятото брашно докато се получи меко тесто. При добавянето на брашното може да бъркате на ръка или с приставки за тесто.
Оформете тестото на топка и го разточете върху хартия за печене.
Изрежете формички и отстранете излишното тесто.
Намажете ги с разбит с вилица жълтък и поръсете с мак, ким, сусам, натрошено сирене.
Изпечете ги за 10-15 минути / до зачервяване/ в предварително загрята на 170 градуса фурна без вентилатор.

От кофичките на прясното козе сирене става страхотна декорация - може да ги използвате за вази или пък да поднесете соленките в тях.

Прочетете Цялата Статия...

неделя, 28 април 2013 г.

Честита Цветница!


Цветница е! Да ни е Честита! Нека върбовите клонки донесат в домовете ни здраве и радост, мир и благоденствие! Нека закрилят домовете ни!
Честит имен ден на всички с прекрасните имена на цветя! От сърце ви желая здраве и щастие, бъдете обичани и обичащи, нека животът ви да е изпъстрен с цветност и красота! Честит празник!!!




На този ден в църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клонки. Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася в дома си за здраве. Окичват се с върбови клонки портите и се сплита венче от осветена върба, което се окичва на входната врата. С венче се окичва и иконата в дома. Върбовите клонки символизират палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Иисус Христос.




За всички вас е този прекрасен букет от пролетни цветя от градината на мама:
























Подходящо меню за празника може да погледнете тук: Цветница и моето гостуване при Мария


Прочетете Цялата Статия...

петък, 26 април 2013 г.

Екопътека "Чернелка" и още гъбени вкусотии


Екопътеката в каньона на Чернелка е с дължина около 7 км. Мостчетата по екопътеката са били 17 на бр., но голяма част от тях реката е отнесла и са счупени.
Хубавото е, че терена е равен, подходящ за деца, но аз лично предпочитам да го посещавам през пролетта или есента. Лятото избягвам екопътеките, все пак скали, камъни и треви не са най-безопасното място през летния сезон.
Най-често за начална точка посетителите избират с. Горталово.


Като се идва от гр. Плевен е по посока Ловеч, минава се транзит през с. Брестовец - след това с. Тодорово и се влиза в с.Горталово.
Малко преди да се влезе в Горталово има един огромен завой и от тук всъщност вече се виждат скалите в близост. Продължава се направо, минава се през селото.
В дясно отгоре в скалите има пещера с къща. Доста търсих инфо за тази къща, но като че ли няма подробности.


Продължава се направо, с кола, може и пеш - и над покривите на къщите се вижда скална колона "Мечока" - при която е имало праисторическо селище. Скалите са наречени така, защото е имало изобразени върху тях фигурки на мечки, 12 фигурки на животни и 6 на хора. На места върху скалата е имало букви и надпис с годините 1831 и 1837, но за съжаление надписите, както и фигурите са унищожени.



Паркинга на екопътеката е в близост до интересна скала - наречена "Разцепен камък". На самият паркинг има Вековно дърво, а и на екопътеката на няколко места има още.






Разцепен камък - Легендата гласи, че Крали Марко се бил 3 дни и 3 нощи с арапина Муса Кесаджия, след която арапина избягал позорно. В яда си Крали Марко замахнал със своята сабя Дамаскиня и разцепил скалата на две.


Зад големият разцепен камък има и малък:


Срещу Разцепен камък отгоре в скалите е "Момина пещера", а над нея е Градището.


Ако се пресече реката, по мостчето след Разцепен камък има барбекю и "Черната пещера", също е там. Има и табела за извор, но аз не съм го виждала.

След това отново се връщаме по мостчето.
Разходката по екопътеката е много приятна. Обособени са много кътчета за отдих, барбекюта. Скалите са с невероятни форми.










Римски път:


Пещерата "Царева дупка", била е наблюдателница на цар Иван Шишман. Намира се на височина 10 метра и казват, че вътре има скална маса.


Реката е много интересна - на места се вие покрай скалите, а дори и влиза под тях.


Преди хиляди години целият каньон е бил дъното на река. Сега на места се очертава и нивото на водата от по-близък период.



В началото на екопътеката мостчетата още са здрави и може да се стигне до хижа "Капчука". След това има вариант за преминаване през реката, в плитките участъци, но трябва да е топло. Пробвали сме да тръгнем от с. Къртожабене, но и от там мостчетата са счупени.


Някъде в района на хижата се намира и пещера с извор "Капчука", но ние не сме ги откривали.
След хижата като се пресече реката на няколко пъти се достига до друга интересна забележителност: Провъртеника.
Издълбан в скала над реката отвор, около 15 метра. Легенда разказва, че този отвор е направен от жители на горната част, понеже отдолу, живущите край реката не им давали вода.








В края на зимата тук има огромни поляни с кокичета.


В ранна пролет пък се показват първите цветя.



И на финал да се насладим на каньона от високо:



Придружаващите рецепти днес са за вкусна гъбена супичка и ориз с гъби. Класики, но вкусни. Но и като за всяка класика, всеки си има рецепта, затова ще споделя моите.


Гъбена супа с печурки


Продукти:
1 глава лук
около 200 гр гъби
зеленчуков бульон
2-3 картофа, обелени
2 с.л. краве масло
черен пипер
сол

застройка
1 к.ч. заквасена сметана
1 жълтък


Приготвяне:
Нарежете лука на ситно, а картофите на кубчета.
Загрейте в тенджера маслото да се разтопи и добавете малко олио, за да не загори.
Добавете лука и картофите и ги оставете да се задушат под капак за около 3-4 минути.
Добавете гъбите - нарязани на филийки и оставете на котлон за 2-3 минути, като разбърквате.
Добавете около 2 л горещ бульон и сол.
Затворете с капак и оставете супата да се вари на слаба степен около 30 минути.
Когато е готова, отстранете от котлона.
Разбийте в купа жълтъкът със сметаната. Добавете на тънка струйка и при непрекъснато разбиване с вилица няколко черпака от супата към застройката.
Върнете застройката в супата и поръсете с черен пипер и пожелание магданоз.


Ориз с гъби


Продукти:

Около 200 гр гъби Печурки
1 ч.ч. ориз
4 ч.ч. зеленчуков бульон
1 глава лук
черен пипер
сол
олио


Приготвяне:
Измийте гъбите и ги нарежете на ивички.
Лука нарежете на ситно.
Загрейте олио в тиган на котлон и добавете лука. Когато омекне добавете ориза и го пържете до стъкловидност. Добавете гъбите и оставете на котлона за около 5 минути.
Изсипете ястието в тава.
Посолете го, добавете бульона и поръсете с черен пипер.
Поставете в предварително нагрята фурна на 190 градуса и печете до готовност / докато ориза поеме течността и леко се запече/.


Прочетете Цялата Статия...