петък, 31 май 2013 г.

Макове и целувки през май


Ето, че и май се изниза... Красив и ароматен, цветен и топъл... Една от емблемите на този прекрасен пролетен месец са маковете.
Ако можех да рисувам, бих нарисувала картина с тях, ако можех да пиша стихове, бих написала стихове за тях, толкова нежни, вдъхновяващи цветя!





Винаги ми напомнят за детството, когато бях малко момиченце и правех куклички от тях - баба ме научи:). Ако открия някое цветенце в близост ще направя една кукличка и ще я снимам:).
И целувките, тези нежни вкусни целувки също ме връщат в детството. И въпреки, че имах провал с тях, сега определено ми се получиха. Рецептата е същата, от старите тетрадки, явно с печенето съм се провалила предишният път.
Ако някой има някакви препоръки или съвети, ще се радвам да сподели опит!




Целувки

Продукти:
5 белтъка
450 гр захар кристал



Приготвяне:
Разбийте белтъците със захарта на водна баня до получаване на твърд сняг. Водата на водната баня не трябва да завира!
Загрейте фурната на 50 градуса с вентилатор.
Застелете хартия за печене в тава и шприцвайте целувките.
От тази смес направих около 25 бр. големи целувки.





Поставете ги във фурната за 1/2 час на 50 градуса, след това увеличете на 80 градуса с вентилатор за около 1 час и след това изключете фурната.
Оставете ги във фурната докато се охладят. Не отваряйте фурната по време на печене.
Ако се отлепят трудно, може да поставите мокра кърпа под хартията.

* При печенето/сушенето/ ги наблюдавайте, ако започнат да покафеняват, значи фурната ви е силна.
Може да ги изпечете на две дози, така ще усетите най-подходящият начин и температура за сушене.



















Прочетете Цялата Статия...

четвъртък, 30 май 2013 г.

Меню в японски стил


Далече е Япония, а толкова ме изкушава като дестинация, бих искала да разгледам красивите забележителности, да видя истински японки в кимоно, да опитам от уникалната японска кухня, но приготвена там, по уникален начин, естетически красива... Толкова много неща искам:)
Е, поне мога да се пренеса дори и за малко в Страната на изгряващото слънце и днешното меню е с кулинарна тема Япония. Освен класиката суши, избрах и други ястия, които са много интересни и вкусни.
Вие вижте рецептите, а аз отивам да "облека кимоното и да дръпна една очна линия", както преди време Вили Конова коментира едно друго мое меню:).







Оякодон / Oyakodon
Името на ястието се превежда буквално като "майка и дете в купичка с ориз". Произхожда от факта, че в ястието участват пиле и яйце и докато го готвите може спокойно да разсъждавате кое е първо: кокошката или яйцето:).
Ястието представлява сготвено пилешко месо с лук в бульон Даши, след което към месото се добавят разбити яйца и когато е готово ястието се сервира в купа с ориз.
Аз изгледах няколко видеа:vbox.bg oyakodon
Промених рецептата, по-точно бульона, тъй като Даши трудно се намира на бг пазара.
А пък и от кулинарно творческото ателие на Кикоман научих, че при липса на Даши, може да се замени и с друг бульон, не е проблем.
В някои от рецептите добавят Мирин - оризово вино, което замених с няколко капки оризов оцет.




Продукти:
около 100 гр пилешко месо
2 яйца
лук
1 с.л. соев сос Кикоман, няколко капки оризов оцет Кикоман, 1 с.л.захар
бульон Даши или зеленчуков

ориз

Приготвяне:
Сварете ориза - аз приготвих ориз за суши, като го сварих по указанията на опаковката: 1 ч. ориз с 2 ч. вода се поставят на котлона в тенджера с капак за 15 минути. След което се оттегля от огъня и се оставя да престои 10 минути.

Загрейте тиган с малко зехтин или олио и добавете нарязаният на филийки лук, разбъркайте и добавете пилешкото месо, нарязано на кубчета. Оставете да се запечата от всички страни.
Загрейте в друг тиган бульона със соевият сос, оризовият оцет и захарта. Когато заври добавете месото с лука.
Оставете да се готви под капак до готовност на месото.
Разделете сместа на две или пък я оставете цяла.

В малък тиган изсипете едната порция месо със сос.
Разбийте в купа яйцата с 1-2 с.л. бульон. Изсипете полувината яйчена смес върху пилешкото месо.
Похлупете и оставете да се готви до готовност. Поръсете със пера от зелен лук.
Поставете от ориза в купа.
Отгоре "Плъзнете" ястието.

Направете и втората порция по същият начин.



Урамаки с авокадо
Урамаки е обърнато ролце, в което норито е от вътрешната страна. По принцип една от любимите ми комбинации за суши е с Филаделфия, пушена сьомга и авокадо. Но в близкият магазин нямаше пушена сьомга и я замених със рулца от раци сурими.
За пръв път декорирам с авокадо от външната страна, много ми харесват на вид, а и на вкус. Подробни снимки от процеса на правене добавих в публикацията ми "суши".
И така ето рецептата за това суши:


Продукти:

1 ч.ч. ориз за суши
2 с.л. оризов оцет Кикоман, 1 с.л. захар, 1 ч.л. сол

1 авокадо
1 лист Нори
1/2 краставица
2 рулца от раци Сурими
няколко с.л. Филаделфия

За сервиране: уасаби, соев сос Кикоман


Приготвяне:
Сварете ориза по указанията на опаковката. За моят ориз: 1 ч.ч. ориз с 2 ч.ч. вода и малко сол се поставят в тенджера с капак и се сваряват за 15 мин. на ниска степен на котлона. Ориза се отстранява от котлона и се оставя в тенджерата с капак да престои 10 минути.
Овкусява се по следният начин:
Смесват се: 2 с.л. оризов оцет Кикоман с 1 с.л. захар, 1 ч.л. сол.
Напръсква се тази смес върху ориза и се разбърква с дървена лъжица.

Поставете листа нори върху прозрачно домакинско фолио или найлонов плик.
Отгоре изсипете ориза и загладете. Намажете върху ориза Филаделфия. Подредете авокадото обелено и нарязано на тънки филийки.
Поставете друго фолио върху авокадото и обърнете, така, че авокадото да остане от долу.
В единият край подредете нарязани на лентички краставици и рулца от раци. С помощта на фолиото завийте на стегнато руло.
Нарежете на еднакви по големина парчета.
Отгоре може да поръсите сусам или нарязани на дребно маслинки.


Мочи в микровълнова
На рецептата попаднах Mochi allrecipes.com и много ми допаднаха тези топчици. Улисах се, обаче да гледам видеа как се приготвят в Япония - това си е сложна работа. Не знам дали ще имам шанса да ги вкуся в Япония, затова реших да ги приготвя в къщи. Има си някои тънкости сигурно, за които ще помоля, ако някой ги е правил да сподели.


продукти за около 8 бр.

тесто:
1 ч.ч оризово брашно *
1/4 ч.ч захар
1 ч.ч вода
сладкарска боя (по желание)

Плънка:
ягоди, банани

пудра захар
какао на прах

Приготвяне:
Смесете оризовото брашно, захарта и водата добре. Получава се течна смес. Намажете с олио съд за микровълнова и изсипете сместа в него. Ако е възможно на по-тънък пласт. Поставете съда в микровълнова фурна за 8-10 минути. Сместа става като тесто. Моята я прегрях и леко беше започнала да се пече:), но пак се получи, само, че не станаха толкова гладки.
Извадете сместа и по желание може да я оцветите със сладкарски бои.

Нарежете плодовете, в зависимост от големината на топките, може да ги нарежете по-едро или по-дребно.

Сместа е много лепкава, затова по възможност използвайте 2 лъжици - с едната гребете от сместа, поставете плънка в нея, с другата лъжица я избутайте. Потопете пръстите си в пудра захар и оформете топките. Овъргаляйте ги в пресята пудра захар или пресято какао. За мочи с банан използвах какао, а за ягодовите използвах пудра захар.

* Ако нямате оризово брашно може да смелите ориз в блендер. Мелете го на малки порции и внимавайте да не прегреете блендера. Пресейте брашното.


Прочетете Цялата Статия...

сряда, 29 май 2013 г.

Артишок и Аспержи


Тези зеленчуци ми бяха много непознати... Пробвах няколко рецепти с тях и вече са ми много любими. Ако и вие сте любители на артишока - при Ивана също може да откриете доста рецепти.

Рецептите са адаптирани от:
cooking for two
www.simplyrecipes.com


За аспержите:




Продукти:
1/2 връзка аспержи - около 6-7 бр.
4 с.л. майонеза
настърган Грана Падано / Пармезан или друго твърдо сирене/




Приготвяне:
Обработката копирам от предишна моя публикация:
Обелете аспержите като морков с белачка за картофи или специален уред за белене на аспержи. Отгоре това което е като цветенце се почиства внимателно, защото то дава вкус и аромат, то може да не се бели.
В долния край се подрязват. Просто отдолу има по- твърда и дебела част, а в някои има и отвътре едни такива като конци, които после е неприятно като ги ядеш. Та подрязва се колкото е необходимо- на някои дори до половината. Чувала съм, че може да се направи и така - аспержата се огъва и тя се счупва където трябва - звучи ми правилно, така наистина се отстранява най- добре жилавата част.
Сваряват се във вода със захар и сол и малко зехтин - горе- долу по една лъжица и щипка черен пипер. Това се прави с цел извличане на горчивината.
Варят се до готовност - може 5-10 минути, зависи от аспержите.
Стават нито разварени, нито пък да хрупат много, леко хрупкави.





Извадете ги от водата и ги изцедете. Подредете ги в плитка тава. Изсипете върху тях 4 с.л. майонеза. Отгоре поръсете с настърган пармезан. Запечете в предварително загрята фурна на 200 градуса, на по-горна скара, до леко златист цвят.


За артишока:


Продукти:
2 бр. артишок
1 купа студена вода с лимонов сок

1 глава лук
2 скилидки чесън
*1 ч.л. подправка "Herbes de Provence"
Грана Падано / Пармезан или друго твърдо сирене/

*"Herbes de Provence"

1 1/2 ч. л. чубрица
1 1/2 ч.л. мащерка
1 ч.л. семена от резене, печени
1 ч.л. риган
1 ч.л. босилек
1/2 ч. л. лавандула
1/4 ч.л. градински чай


Приготвяне:

*Извадете сърцевината на артишока и я нарежете на парчета, поставете ги веднага в купата с водата и лимон.
Загрейте тенджера с вода, 1 с.л. зехтин, 1 с.л. захар, 1 с.л. сол и черен пипер. Сложете парчетата артишок вътре и сварете за около 5 минути.

*Сърцевината се изважда по следният начин: Отрежете върха на артишока, докато стигнете до цвета вътре / прилича на цвят от магарешки бодил/. С помощта на лъжица изгребете цвета и го премахнете. Вече виждате сърцевината. Поръсете я с лимонов сок, защото бързо потъмнява/ Отстранете листата с помощта на ножица и нож. Сърцевината е готова:).


В тиган със зехтин сложете ситно нарязаните лук и чесън. Добавете изцеденият артишок и подправките. Запържете за около 3-4 минути, като разбърквате от време на време.
Извадете в чиния и поръсете с настърган пармезан.

Прочетете Цялата Статия...

Паниран Артишок


Вече пробвах няколко варианта с този зеленчук. Сега реших да го панирам. Съвсем обикновена панировка, обаче пък е много вкусно, за тези, които обичат артишок разбира се:)


Количество на продуктите няма да записвам, по-скоро метода.
Изчиствате артишока по показаният начин, докато извадите сърцевината.






Поръсете я веднага с лимонов сок, защото бързо потъмнява. Нарежете я, все едно режете торта, на триъгълни парчета.
Разбийте брашно и яйце със сол, да стане смес, като за палачинки.
*Може да потопите първо в брашно, а след това в разбито яйце с малко сол.
Потопете парчетата артишок в панировката и ги изпържете до златисто в загрято олио от двете страни. Пържете на степен 3 от 4 или 8 от 9.
Извадете върху кухненска хартия да се отцедят и сервирайте с чеснов сос / майонеза, кисело мляко, копър и чесън/.





Прочетете Цялата Статия...

вторник, 21 май 2013 г.

Розово руло с ягоди


Преди време ето тук попаднах на едно страхотно руло. Хареса ми визията - блата на рулото, намазан с шоколад и крем, отгоре полято отново с шоколад. Използвах различна рецепта и за рулото и за крема, но идеята за декорацията и оформлението е от тук.

Блата на рулото пък направих от детската кулинарна книга, а за крем избрах сметанов, в комбинация с Филаделфия, за да си подхожда с ягодите.



Продукти:
блат:
3 яйца
Сол
75 гр захар
75 гр брашно
1/2 пакетче бакпулвер Др Йоткер
1/2 пакетче Бурбонска ванилена захар Др Йоткер
червена сладкарска боя - Др Йоткер

за крема:
200 мл течна сладкарска сметана
100 гр Филаделфия

черен шоколад 200 гр
ягоди



Приготвяне:
Разбийте яйцата, колкото да се размешат белтъци и жълтъци. Добавете захарта и ванилената захар и разбийте с миксер до получаването на гладък крем.
Пресейте брашното с бакпулвера и добавяйте по 1-2 с.л от брашното към яйчната смес, като разбърквате с дървена лъжица, без да спада обема.


Изсипете тестото в тава, застлана с хартия за печене и загладете с шпатула. Може да използвате голямата тава на фурната. Аз използвах тава с вътрешен размер: 25/39 см.
Изпечете в предварително загрята на 200 градуса без вентилатор (180 градуса с вентилатор) на средната скара за 7-8 минути.
Извадете рулото и оставете за 1-2 минути, след което го навийте на руло, заедно с хартията.
Оставете го навито, докато се охлади.
Пригответе крема.
Разбийте сметаната, докато започне леко да се сгъстява. Добавете Филаделфията и разбийте, докато крема се сгъсти.

Разтопете 100 гр шоколад в микровълнова или на водна баня. В микровълнова - натрошен на парчета в сух съд, общо за 90 секунди на макс, като отваряте и разбърквате през 30 сек. със суха вилица или лъжица.

Развийте рулото внимателно, ако е залепнало си помогнете с нож.
Намажете го с разтопен шоколад. Отгоре намажете крема и завийте на руло.
Приберете в хладилника за няколко часа.
Разтопете още 100 гр шоколад и полейте  рулото и оставете отново в хладилник, да стегне.
Поднесете с ягоди, или с ягоди с шоколад.





Прочетете Цялата Статия...

Студен Рататуи


Рецептата е от кулинарната книга на Цептер, с малки изменения от мен.
Ястието се оказа много вкусно, както топло така и студено. Донякъде ми напомня за лятната яхния на мама. Сега разбирам защо във филмчето "Рататуи", когато критикът опита ястието се пренесе назад в детството.
Преди време съм показвала друг вариант на Рататуи.


Продукти:
1/2 зелена тиквичка
1/2 бяла тиквичка
1/2 патладжан
1 червена чушка
1 глава лук
1 голям червен домат
2 скилидки чесън

зехтин
сол
розмарин



Приготвяне:
Нарежете тиквичките на едри кубчета, синият домат първо на кръгчета, след което на широки ленти, чушката на ивици, лука на едро.




Загрейте съд Цептер, докато индикаторът достигне температурата на готвене. След което намалете котлона.
Налейте зехтин да загрее и добавете лукът и чушките. Задушете за 2-3 минути, след което добавете тиквичките, патладжана и чесъна - цели необелени скилидки.
Оставете под капак до омекване на зеленчуците.
Посолете ястието, добавете обелените и изчистени от семки домати, нарязани на дребно.
Доварете ястието.
Оставете да се охлади в съда, може след като изстине да го сложите в хладилник.
Сервирайте с клонче розмарин.





Прочетете Цялата Статия...