петък, 28 юни 2013 г.

В сезона на вишните


Почти традиционно всяка година в сезона на тези плодове приготвям сироп и сладкиш с тях. И с всяка година, благодарение на вашите блогове изкушенията се увеличават:) Е, тази година също успях да приготвя разни вкуснотийки и ето отчета от богатата вишнева реколта:




сироп от вишни
По традиционна семейна рецепта, от старите тетрадки на сестра ми:). Внимавайте с броенето на вишните трябва да е точно!, нито една повече или по-малко! Шегувам се:) не знам дали има значение, но аз си спазвам бройката.



100 бр вишни, с костилки, по възможност с дръжки
50 бр листа от вишни
1 кг захар
1 л вода
1 ч.л. лимонтозу



Сложете всички продукти в тенджера без лимонтозуто да се варят. Когато се сварят, прецедете добавете лимонтозуто и оставете да заври отново. Налейте в сухи, затоплени бутилки и съхранявайте на тъмно и хладно.


Клафути с вишни
Вече съм публикувала рецепта за клафути, така, че сега само отчет, а рецептата може да видите тук.






Шоколадовият кекс с вишни на Дианка
Още в момента, в който го видях, тръгнах за вишни:). Просто неустоим. Дианка, благодаря ти за страхотната рецепта и за всички вкусни и неустоими неща, които споделяш с нас!
Оригиналната рецепта, както и прелестни снимки може да видите в блога "Опитайте".

А ето тук може да видите изкусителните варианти на Ирма: sentimentsinthekitchen.blogspot.com.



Продукти:
100 гр черен шоколад
125 гр краве масло
3/4 ч.ч. захар
3 големи яйца
1 ч.ч. брашно
1 ч.л. равна бакпулвер Др Йоткер
250 гр. Крема сирене
1 пакетче ванилова захар Др Йоткер
щипка сол

1 ч.ч. почистени вишни /череши


Допълнително:
1 с.л. бренди
1/4 ч.л канела
1 ч.л. захар
1 с.л. царевично нишесте Др Йоткер

За декорация:
шоколад
вишни
филирани бадеми




Приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса.

Поръсете вишните със захарта, канелата и полейте с коняка и ги оставете така.

Начупете шоколада на парченца, а маслото нарежете. Сложете ги в сух съд и ги поставете в микровълнова да се разтопят. Не прекалявайте, колкото да се разтопят. Разбъркайте добре.

Разбийте 2 яйца с 1/4 ч.ч. захар, малко от ванилената захар и щипката сол.

Разбийте в блендер крем сиренето, яйцето, останалата 1/2 ч.ч. захар и ванилената захар.

Пресейте брашното с бакпулвера.

Започнете да добавяте от шоколадовата смес и от брашното към разбитите яйца, като ги редувате и разбивате на ниска степен на миксера.

Намажете форма за кекс с олио и покрийте с хартия за печене.

Изцедете вишните и ги поръсете с царевичното нишесте.



Подреждане на кекса:
На дъното на тавата налейте 1/3 от шоколадовата смес - изсипете 1/2 от сместа с крема сирене - поръсете вишни.
И отново: 1/3 от шоколадовата смес - изсипете 1/2 от сместа с крема сирене - поръсете с останалите вишни.
Отгоре завършете с шоколадова смес.


Изпечете кекса в предварително загрятата на 180 градуса фурна за около 40 - 50 мин, до суха клечка.
Извадете го от фурната и го оставете да се охлади в тавата.
След като се охлади го покрийте небрежно с разтопен шоколад и вишни, потопени в разтопен шоколад, поръсете с филирани бадеми и го съхранявайте в хладилник. На следващият ден е по-вкусен! Благодаря ти, Дианка, отново!




Дунавски вълни
И за този сладкиш съм публикувала рецепта тук.






Вишновка
По стара семейна рецепта на баба.
Тъй като точни количества няма, а всичко си е на око, записвам рецептата, както я приготвяме в къщи.
Няма значение какъв буркан или съд ще използвате.


В буркан поставете цели вишни с костилки, без дръжки / около 1/2 от буркана.
Върху тях изсипете захар, да ги покрие и малко над тях.
Оставете бурканът навън, но не на пряка слънчева светлина, някъде на сенчесто. Желателно е буркана да е покрит с марля, а не с капачка.
Престоява, докато вишните поемат захарта - няколко дни. Ако е необходимо може да разклатите.
След като вишните поемат захарта, долейте с ракия.
В рецептата на баба се налива до горе, но може и по-малко.
Всичко това оставете да престои около 2-3 седмици на тъмно, покрито с капачка. Прецедете и налейте в сухи бутилки.
Съхранявайте в затворени бутилки, на тъмно и хладно.
А вишните може да използвате за сладкиши, или пък за бонбони, като просто ги покриете с разтопен шоколад.



Пожелавам ви прекрасен уикенд!


Прочетете Цялата Статия...

сряда, 26 юни 2013 г.

Портокалов плаж, лимоново пиле и ледена диня


Обикаляйки Ситония пред очите ни се откриват такива гледки, че буквално "дъхът ни спира" за секунди. Едно от тези места е Портокаловият плаж. В момента, в който го видях от високо душата ми се напълни и сякаш исках да запечатам тази гледка завинаги в сърцето си. Невероятният цвят на морето, уникалните бели скали с причудливи форми, боровите горички, отсреща, Атос в цялото си величие...



Всяко местенце на Ситония ме пленяваше с нещо - това тук ме плени със спокойствието, което се носеше във въздуха, с безвремието, което се усещаше наоколо, с невероятните цветове на водата, с кристално чистото море и изваяните бели скали.








Това ни е и плажът фаворит на Ситония. Въпреки, че всичките плажове на полуострова са прекрасни. Водата е плитка, подходяща за деца. Топла, много топла за края на май!






Аз разбира се дори и на плажа не спирам да кулинарствам:)



Толкова много чайки не бях виждала около кораб, а зад него дори подскачаха делфини, които за съжаление не успях да снимам, заради далечното разстояние. На снимката така и не се различаваше какво е това, но важното е, че ги видяхме!:)




Наистина уникални скали, изваяни от природата, други от човек, но всичките с различни и интересни форми.
















Менюто за след плажа:)включва:
Магирица - може би най-популярната гръцка супа, традиционно се приготвя за Великден, но може да се хапва по всяко време на годината, защото е много, много вкусна.
Лимоново пиле - много свежо, което идеално би подхождало след един портокалов плаж:)
И десерта-комплимент:) Свежа диня с лед - нещо също много популярно в Гърция през лятото.


Магирица / Μαγειρίτσα

Разгледах доста рецепти, разбрах, че тази супа се приготвя по различен начин от всяка домакиня. Различни подправки, някъде е със застройка, другаде - не, но винаги приготвена от сърце и душа, като всяко гръцко ястие. Вижте моят вариант, съобразен с основните изисквания към рецептата.



Продукти:
1 комплект агнешки дреболийки: сърце, черен дроб, чревца, шкембе, бъбреци, бял дроб. Може да се приготви и само с черен дроб и чревца.
1 зелена салата
2 стръка зелен лук, с главички
пресен джоджен или мента
1 с.л. брашно
1 ч.л. червен пипер
сол
черен пипер
пресен копър
1/2 лимон
1 яйце
2 с.л. зехтин
1 с.л. краве масло

Приготвяне:
Сварете дреболийките. Извадете ги и ги нарежете на дребно. Запазете бульона.
В тенджера загрейте на средна степен 2 с.л. зехтин с 1 с.л. краве масло.
Добавете нарязаният зелен лук и листа мента/джоджен/ и нарязаната зелена салата.
Когато омекнат добавете агнешките дреболийки.
Оставете ги на котлона, докато останат на мазнина и ако има течност да се изпари.
Добавете нарязаният копър.
Добавете 1 с.л. брашно и разбъркайте.
Добавете червеният пипер и разбъркайте, веднага добавете бульона.
Посолете, добавете черен пипер.
Оставете да ври на котлона за около 15 минути.

Разбийте в купа яйцето със сока от 1/2 лимон. Добавете 2-3 черпака от бульона на тънка струйка.
Върнете застройката в супата.


Лимоново пиле по гръцки

по идея от тук: www.myrecipes.com



2 лимона
сушени домати
маслини Каламата
артишок
зехтин
400 - 500 гр пилешки гърди без кожа, обезкостени
*гръцка подправка смес
клонче розмарин


Изцедете сок от един лимон.
Другият лимон нарежете на полумесеци, след това на две. Сложете в купа маслините, лимоните, нарязаният артишок и сушените домати и добавете 2 с.л. зехтин, разбъркайте.


Нарежете филето на порции.
Поръсете равномерно с гръцката подправка.
Загрейте в тиган 1 супена лъжица зехтин на средно-висока температура.
Добавете пилето и гответе около 2-3 минути от всяка страна или до златисто.
Отстранете пилето от тигана, дръжте на топло.
Добавете маслините с лимоните и доматите в тигана и ги оставете да се варят за 1-2 минути.
Прехвърлете ги в тава, добавете почистеният и нарязан артишок и отгоре подредете пилешките филета сложете и клончето розмарин.
Печете на 190 градуса, за около 20 -30 минути или до готовност.

*Ако нямате гръцка подправка, може да направите смес от равни количества сушени: мащерка, босилек, риган, чесън на прах, смлян черен пипер, сол


Диня с лед





Пожелавам ви свежа сряда, слънце, усмивки и много настроение!


Прочетете Цялата Статия...