сряда, 31 юли 2013 г.

Дип от авокадо и зелен грах, по рецепта на Мариянка и глътка свежест сред природата


Понеже тези дни определено се нуждаят от нещо прохладно ще ви заведа до един малко познат водопад, но пък много красив. При Мартин Петров може да го видите съвсем отблизо.
Заедно с разходката ще споделя и един страхотен дип, който направих преди време, още като го видях при Мариянка. Мариянче, голяма изкусителка си! Благодаря за рецептата и за всички останали вкусотийки и красоти!


Водопад "Скокът"

Водопадът се намира в близост до с. Калейца, Троянско. Преминава се през главният път в селото, след което се продължава покрай заградени овощни дървета. Пътят е малко разбит, но е проходим. След около 1 км се достига до един мост и малко след него се спира. В ляво се вижда табелата за водопада, който е на около 200 м.



Ние минахме по широкият път и продължихме направо, върви се нагоре, след което вече се долавя шумът от водата и завихме наляво. Водопадът се чуваше все по- близо. Стигнахме до място, от което водопадът се вижда отгоре:


В дясно има пътечка, по която с леко спускане се стига до реката с малките водоскоци и бързеи. И всъщност се намирахме в горната част на водопада. Нямаше безопасно място, от което да снимам, но така или иначе природата е красива, а пък и на Капитана му беше интересно да хвърля камъчета в реката.



На връщане на пътеката се бяха събрали много пеперуди, част от тях отлетяха, но снимах няколко:


И едни цветенца за аромат:


А ето и рецептата за:

Дип от авокадо и зелен грах
Адаптирано от: Фюжън и класически рецепти





200 гр. пресен грах с шушулки
1/2 плод авокадо
сока от 1/4 лимон
копър
2 скилидки чесън
сол на вкус

За сервиране:
кедрови ядки
2 с. л. зехтин
лют червен пипер




Почистете граха и го сварете.
Оставете го да се охлади.
Пасирайте всички продукти.
Може да приберете в буркан или съд с капак и да съхранявате в хладилник.
При поднасяне полейте със зехтин, поръсете с кедрови ядки и лют червен пипер.









Прочетете Цялата Статия...

вторник, 30 юли 2013 г.

Уикенд на занаятите и изкуствата, Боровец


От доста време следя инициативите на Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите – А.Р.И.З.-7. С "Пъстра трапеза" се разминаваме вече на няколко пъти, но надявам се в най-скоро време да видя на живо този невероятен и уникален по рода си кулинарен фестивал.
Все пак съм радостна, че успях да посетя пък друго, не по-малко атрактивно събитие - на традиционните български занаяти, което се проведе от 19 до 21 юли в Боровец. Организирано от Съюза на хотелиерите в Боровец и с подкрепата на община Самоков.
В специални шатри майсторите от Националната занаятчийска камара и от Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите експонираха своите произведения.
Голяма атракция беше Гигантската двуметрова лъжица, изработена от скулптора Павел Койчев специално за инициативата „Пазител на традициите".
Честно казано направо се захласнах по всичко направено от човешка ръка, просто невероятни неща! Големи таланти има в нашата България и съм много щастлива, че има такива хора, като АРИЗ 7, които помагат за съхраняването на българските традиции и обичаи.











Няма как да не щракна и любимите ми кончета:)


И разбира се пистата, по която се провеждаше състезание за планинско бягане, та докато хапвахме станахме свидетели и на награждаването.



Хубав вторник от мен и много усмивки!:)

Прочетете Цялата Статия...

понеделник, 29 юли 2013 г.

Споделено вдъхновение - с Даниела Лачева


Ето ме и мен:), след кратка ваканция съм на хоризонта. Събрах доста емоции и ще ги споделям занапред, но сега искам да започна седмицата с нещо много вдъхновяващо и специално и ви пожелавам новата седмица да е прекрасна!

Преди дни получих много мило писмо от Даниела Лачева, която сподели, че вдъхновена от моят и вашите блогове е приготвила трапезата за скъп семеен празник.
Останах очарована от толкова красота, невероятните ястия, масата и всички изкушения, подредба и желание, с което Даниела е приготвила всичко, споделяйки, че всичко това е направила с помощта на свои близки сестра й, кръстницата и приятелки, с идеите от кулинарни майсторки в интернет пространството.. Толкова е изпипано всичко, знам колко много труд се изисква за това.

Помолих я за разрешение да споделя всичко това с вас, защото за мен това е голямо вдъхновение, и съм сигурна, че ще е в помощ на много хора, на които им предстоят празници.
Наистина съм силно впечатлена, просто всяко нещо е приготвено с толкова любов, вложени са душа и сърце и атмосферата е много уютна и прекрасна.
Мила, Даниела, благодаря, че сподели празника си с мен и приятелите на блога и искам да ти кажа, че сега ние сме вдъхновени от това, което виждаме!!!
Пожелавам ви все такива прелестни празници и да сте много щастливи!!! На абитуриентката - успех в живота!




Бисквитките по рецепта от блога: Бисквити за абитуриенти


Шарените бисквитки са от леля й.











Лилавите цветенца са специален подарък от кръстницата на Изабела






Още веднъж, комплименти за всичко и бонбонени целувки за тази малка сладуранка!:)На абитуриентката от сърце пожелавам успешен старт в живота, смели желания и сбъднати мечти, здраве, щастие и любов!


Прочетете Цялата Статия...

понеделник, 22 юли 2013 г.

Вурвуру , Кариди и едни скариди



Вурвуру е може би една от най-популярните дестинации на Ситония. Интересна архитектура, чисти плажове, острови, красиви гори. Не видях да има нещо като център, но пък имаше доста магазинчета, разпръснати на различни места. Това всъщност ми допадна, тъй като с часове може да се разхождаш и да разглеждаш сгради, магазинчета и таверни. Повечето от хотелите излизат директно на плажа.
В близост е плажа Кариди, който е много подходящ за семейства с малки деца, тъй като е водата е плитка доста метри навътре в морето. Тук няма шезлонги и чадъри, но пък има достатъчно дървета:). Скалите са с много интересни форми.
В дясната си част плажът е плитък, с пясък и дъното на морето също.
А в лявата част, след скалите дъното е камък и там морето е дълбоко.
Много красив плаж, а водата е много топла, спокойна и чиста. Казват, че през лятото е невъзможно да намериш свободно местенце на плажа, затова е желателно да се идва много рано:).




















Скариди саганаки / Γαρίδες σαγανάκι



"Саганаки" е известно ястие от гръцката кухня, приготвяно в малък тиган, тип саханче. Най-известно е сиренето саганаки, но може да се приготви с пиле, миди, октопод или скариди. 
Днес представям варианта на саганаки със скариди. Често го приготвяме у дома. В различни варианти: без чушки, със запечено сирене, или пък само натрошено отгоре. 





Продукти:
количества на продуктите са относителни, могат да бъдат променяни

300 гр едри скариди / използвам замразени бланширани тигрови/
1 чушка
1 глава лук
2 ч.ч. нарязани белени домати / пресни или от консерва/
сол
черен пипер
червен пипер
100 гр сирене  Фета




Приготвяне:
Ако скаридите не са почистени ги обелете и отстранете черната част на гърба.
Измийте ги и ги сложете в тиган със зехтин да се запържат до зачервяване.




Извадете ги.
В същият тиган сложете нарязаните на ситно лук и чушка.
Пържете до леко зачервяване на лука.


Добавете доматите, посолете, добавете червен и черен пипер, разбъркайте и оставете соса на котлона да се сгъсти.



Добавете скаридите, разбъркайте и изсипете в саханче.
Натрошете сирене отгоре.



Запечете на 180 градуса, за около 20 минути, докато сиренето се зачерви.
Не загрявам предварително фурната, за да не спукам саханчето.


Прочетете Цялата Статия...