сряда, 21 август 2013 г.

Италианско меню и гостуване при Лети


Днес съм изключително щастлива, тъй като гостувам в едно от любимите ми места – „Кулинарно приключение” на Лети!
Заповядайте при нас!


Рецептите може да видите при Лети, или в линковете над снимките.

"Мини Капрезе" с чери домати и бейби моцарела


Салата с октопод



Аншоа, каперси, маслини и Капрезе хапки



Паста Триколоре със зеленчуци и сос


Профитероли с шоколадов крем




Прочетете Цялата Статия...

Паста Триколоре със зеленчуци и сос


Рецептата е от италианското меню и гостуване при Лети. Тъй като пастата е много красива, цветна и интересна, много исках да акцентирам върху нея, реших да я поднеса със зеленчуци, а сосът отделно. Реших да направя сос без варене, лек и свеж с класически италиански продукти. Сосът може да се обогати с различни подправки на вкус, лимонов сок, Йогурта може да се замени със заквасена сметана или кисело мляко. Зеленчуците може да са всякакви, аз избрах следната комбинация:


Продукти:

1/2 пакет паста / използвах Триколоре

1 червена чушка
4 бели аспержи
1 скилидка чесън
1 малка глава лук
няколко чери домати
1 малка тиквичка
сол, черен пипер

зехтин



Приготвяне:
Обелете аспержите с белачка за зеленчуци. Пуснете ги във вряща вода със малко сол, захар, черен пипер и зехтин. Оставете ги за около 10 минути да се варят. Извадете ги и ги отцедете.

Загрейте в тиган зехтин и добавете нарязаният на полумесеци лук и пресованият чесън.
Добавете останалите нарязаната на пръчици и на полукръгчета тиквичка, чери доматите - цели, аспержите на кръгчета или на едро, чушката на лентички. Посолете и поръсете с черен пипер.
Оставете да се готвят на средна температура, до омекване, за около 10 минути.

Сварете пастата, според указанията на опаковката.
Поднесете сварената и отцедена паста със зеленчуците, полейте със зехтина, от готвенето и поднесете със сос.




Сос:

2 с.л. Пармезан, прясно настърган
1 скилидка пресован чесън
3 филета Аншоа от консерва
1 ч.ч. Йогурт
черен пипер
няколко каперси от консерва


Приготвяне:
Смесете всички продукти и ги пасирайте до хомогенност.
Прочетете Цялата Статия...

Салата с октопод и ролца от раци


Салатата от гостуването ми при Лети.
Съчетание от отопод и ролца от раци, овкусени със зехтин и лимонов сок, класически подправки от Средиземноморието.


Продукти:
2 сварени пипала от октопод
4 ролца от раци, бланширани
сок от лимон, прясно изцеден, на вкус
зехтин
сол
сух риган
пресен копър

Приготвяне:
Нарежете пипалата и ролцата на едро.
Поставете ги в купа и поръсете със сухият риган и копъра. Добавете сол, зехтин и лимонов сок на вкус.
Разбъркайте добре и поднесете.
Прочетете Цялата Статия...

Профитероли с шоколадов крем


Десерта от гостуването ми при Лети.
Класически профитероли, покрити с шоколадов крем Оле на Др. Йоткер.

Продукти:
2 яйца
1/2 ч. ч. вода
1/4 ч. ч. олио
1/2 ч. ч. брашно


В тенджера смесете водата и олиото. Сложете на котлон.
Когато течността заври прибавете брашното наведнъж, бъркайте докато сместа започне да се отлепва от дъното и стените на тенджерата. Отстранете от котлона.
Оставете за около 5 минути да се охлади и добавете едно по едно яйцата към сместа като след добавянето на всяко яйце разбърквате, докато се поеме.
Оформете профитероли с помощта на две лъжици върху хартия за печене.
Изпечете ги в предварително загрята фурна на 200 С за около 20 минути, или до златисто оцветяване.
Отворете леко вратата на фурната и оставете така за 5 мин., за да не спадне обема.
Извадете профитролите и ги оставете да изстинат.
Цепнете ги леко и напънете с крем. Подредете ги в тавичка или поднос и ги покрийте с крем.

Крем:
2 пакетчета Крем Оле Др Йоткер шоколад
800 мл прясно мляко

Направете крема според указанията на опаковката.



Прочетете Цялата Статия...

вторник, 20 август 2013 г.

Лятна Сангрия


Сангрията се е появила в XIX век в южната част на Испания и Португалия. Съществуват различни легенди за произхода на името.
Основните съставки на Сангрията са вино, плодове, според сезона, подсладител / мед или захар/, плодов сок, сода / спрайт или 7ъп /, канела на пръчки.
Класическата рецепта е с червено вино, но има вариации и с бяло. За лятото предпочитам варианта с бяло, не поднасям с канела, защото повече ми допада съчетанието на канела с червено вино. Но вие ако искате може да поднесете с пръчици канела.




А ето и моята лятна Сангрия:
Продукти:
750 мл бяло вино
сок от 1 портокал
сок от 1/2 лимон
сок от 1/2 лайм

4-5 с.л захар

1 ябълка - нарязана на кубчета
2 праскови - нарязани на кубчета
1/2 лимон - нарязан на тънки филийки
1/2 портокал - нарязан на тънки филийки
1/2 лайм, нарязан на тънки филийки
няколко къпини, малини

сода /газирана вода/ - за сервирането по около 30-40 мл за всяка чаша
листа мента, за декорация
лед


Приготвяне:
Смесете захарта и соковете на портокала, лайма и лимона.
Разбъркайте добре.
Изсипете виното в кана и добавете сместа от сокове и захар.
Разбъркайте добре и добавете плодовете.
Оставете да престои в хладилник около 4 часа, може и повече.


При сервиране разбъркайте отново добре, изсипете във всяка чаша плодове, лед, налейте от плодовото вино и добавете содата. Декорирайте с мента.



Прочетете Цялата Статия...

понеделник, 19 август 2013 г.

♥ Сладък повод да почерпя ♥


Имам сладък повод да почерпя, скоро станах баба-леля:) на едно прекрасно момиченце! Прелестно малко създание, толкова очарователно!
Мило дете, пожелавам ти от сърце да растеш здраво, щастливо, за радост на всички, заобиколено от много любов!
Честит празник, мило семейство!

Почерпете се за здраве на детенцето с тази вкусна и сладка плодова торта:



Торта с плодове


Блатовете направих по тази рецепта: http://mycandykitchen.blogspot.com/2012/02/blog-post.html


Блатове:
Всички продукти трябва да са със стайна температура!

300 гр меко краве масло
300 гр захар кристал
400 гр бяло брашно
6 яйца
200 мл прясно мляко
3 ч. л. бакпулвер
1/4 ч. л. сол
есенция ром
ванилия



Приготвяне:
Пресейте брашното в купа с бакпулвера, ванилията и солта.
В друга купа разбийте маслото със захарта до побеляване.
Добавете яйцата едно по едно, като добавяте всяко следващо, след като предходното се е усвоило напълно.
Добавяйте от сместа с брашното на етапи и разбивайте с миксера, като може да смените с приставки за тесто.
Добавете прясното мляко и есенцията. Разбийте добре.
Разделете сместа на 2 равни части.
Подгответе 2 тавички с размер 20 см, и ги застелете с хартия за печене.
Загрейте фурната на 180 градуса и изпечете последователно двата еднакви бели блата.
Извадете ги върху решетка, да изстинат.
Когато изстинат белите блатове се разрязват напречно на две части. Така получавате общо 4 блата.



Кремове и декорация:
1 пакетче Creme Ole ягода Др Йоткер
400 мл прясно мляко

1 пакетче Paradies creme Др Йоткер
300 мл прясно мляко

2 натурални шоколада /180 гр./

плодове
1 пакетче желатин

течна сладкарска сметана




Направете кремовете според указанията на опаковката.

Сглобете тортата като редувате блат-крем и т.н.
Отгоре и отстрани покрийте с разбита сметана и оставете в хладилник да стегне.

Разтопете шоколадите в микровълнова или на водна баня и залейте тортата отгоре, върху сметаната.
Отстрани декорирайте с шприц и сметана.

Приберете в хладилника, да стегне шоколада.

Нарежете плодовете, ако са едри, дребните оставете цели.

Изсипете желатина в огнеупорна чашка и добавете студена вода/ около 100 мл.
Оставете го да набъбне, за около 10 минути.
Налейте в малка тенджера вода и поставете чашата с желатина вътре / водна баня/. Загрейте на котлон, докато желатина се втечни. Водата на водната баня не трябва да завира.
Подредете плодовете върху тортата. С помощта на сладкарска четка глазирайте плодовете с желатина.
Приберете в хладилник, да стегне.

В случая само глазирам плодовете. Ако искате да направите покритие с желатин, то тогава метода е друг. Разтвореният желатин се добавя към някакъв плодов сироп или вода/ примерно 200 мл/ и се прибира за няколко минути в хладилник, да започне да се желира, за да не е съвсем течен. Изсипва се върху плодовете и се заглажда.



С пожелания за прекрасна нова седмица, много усмивки и щастливи моменти!

Прочетете Цялата Статия...

събота, 17 август 2013 г.

♥ Едно място, а хиляди спомени... Афитос ♥


Има едно местенце, което бях сънувала много преди да посетя, за което поглъщах всяка информация докато не го видях и в което оставих частичка от сърцето си...
Афитос, моят скъпоценен камък!
Няколко пъти съм писала за него, за плажовете, за архитектурата, за спокойствието и красотата..., защото никога няма да ми омръзне, защото колкото и пъти да го посетя винаги ще открия нещо ново, нещо което предишните пъти съм пропуснала. Очарователно място!
Пред очите ми е... улицата водеща към него, хотелът, панорамният изглед от любимата таверна, рибарските лодки на любимият плаж, изгревът.
Щастлива съм, че отново го видях и ме зареди с онази сила, която дава криле, носи в облаците и кара душата да цъфти, а очите да греят!
Знам, че всеки има любимо местенце някъде по света, моето е това!

Дните минават неусетно, протичат почти еднакво, но даряват толкова много емоции...
Любимите ни плажове ни посрещат с рибарските лодки и усещането за безбрежен покой.








А морето омайва с прекрасните си цветове - изумруд, тюркоаз, кристално чисти води.


Утрото, утрото започва блажено, с Фрапе, на брега на морето.


Чайките ни изнасят уникално представление.




Морските обитатели отново са тук и отново ме очароват с разнообразието и уникалността си.



Плажното строителство е в разгара си:).


И тук откривам знаците на Любовта.


Чудесен завършек на плажният ден е един приятен душ.



Но удоволствията не спират дотук, защото следва насладата от гръцката кухня, в уютна обстановка, с вкусни традиционни ястия.











И след което се потапяме в атмосферата на приказно красивият Афитос.






Още за АФитос и Касандра има тук.
С пожелания за прекрасни летни емоции, весели дни, красиви моменти и сбъднати мечти!

Прочетете Цялата Статия...