четвъртък, 31 октомври 2013 г.

Страшни рецепти с тиква:)


Е, вие сега да не вземете да се изплашите и да избягате:). Рецептите не са страшни, ама се чудех какво заглавие да сложа:). Забавлявахме се с Детето и ето какво сътворихме вчера.



Крем супа с Хокайдо



Продукти:
Няколко няколко резена тиква Хокайдо
2 картофа
1 ч.ч. прясно мляко
2 ч.ч. вода

За сервиране:
крутони


Приготвяне:
Сварете тиквата и картофите нарязани на кубчета във водата, за около 20-30 минути.
Ако водата е много, отлейте. Прясното мляко допълнително ще разреди супата.
Пасирайте сместа и добавете прясното мляко.
Оставете за 5 минути на котлона.
Сервирайте с крутони.


Пълнена тиква със свинско, гъби и сметана
По рецепта за пълнена тиква с пиле и сметана. Този път не съм правила плънката на етапи, а сложих всичко заедно да се готви.


Продукти:
1 тиква
свинско месо, нарязано на кубчета
няколко, нарязани печурки
1 глава лук, нарязан на полумесеци
сметана, готварска течна


Приготвяне:
Отрежете капаче от тиквата и отстранете семките.
Запържете месото в тиган с олио на котлон докато се запечата от всички страни.
Добавете лука и гъбите, гответе, докато омекнат и започнат да се оцветяват.
Налейте сметаната, разбъркайте и оставете за 1-2 минути на котлона.
Изсипете сместа в тиквата и затворете с капачето.
Поставете тиквата в тава, с малко вода и изпечете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 1 час.



Крем с тиква
Много вкусно и лесно тиквено кремче открих тук:
www.phood-tales.com
Благодаря за рецептата! Аз внесох малки промени, като замених бялата захар с кафява и желирах сместа. Много е вкусно:).


Продукти:

1/2 тиква Хокайдо
Кафява захар на вкус
Прясно мляко, между 200 - 400 мл
1 пакетче Желатин Др. Йоткер / 7гр
50 мл вода, за разтваряне на желатина
За декорация – разтопен шоколад Линд 70 %


Приготвяне:
Обелете тиквата, отстранете семките и я нарежете на резени.
Поставете я в тенджерка с малко вода, колкото да я покрие и я оставете да се вари под капак, на ниска степен на котлона.
Когато е готова я извадете да се отцеди от водата. След като се охлади добавете към нея захарта и я пасирайте. Добавяйте постепенно прясното мляко докато получите смес като за палачинки / или като боза:)/ . Няма значение колко мляко ще добавите, важно е да ви допадне на вкус. Желатинът така или иначе ще желира сместа без значение с каква консистенция е.
Измерете сместа – на 500 мл смес – е необходимо 1 пакетче желатин 7 гр.
Накиснете желатина в купа с 50 мл студена вода. Оставете го да набъбне. След това го поставете заедно с купата в съд с вода на котлон/ на водна баня/, да се разтопи напълно. Водата на водната баня не трябва да завира. Изсипете втечненият желатин при сместа и разбъркайте добре.
Изсипете в купички и оставете в хладилник за няколко часа да се желира.
Декорирайте с разтопен шоколад.

Прочетете Цялата Статия...

сряда, 30 октомври 2013 г.

Ябълки в бутер тесто за Димитровден


На Димитровден правя пита с ябълки. Тази година реших да направя нещо по-различно, въпреки, че позакъснях с почерпката:))).
Рецепта за щрудел съм показвала, пълнени печени ябълки имам в блога си, по рецепта на Руми Пулчева. Ябълкови пити също съм показвала. Колебаех се дали да не приготвя много вкусният десерт ябълкови кнедли . Но все пак исках да е нещо ново, за това потърсих рецепти за ябълки с бутер тесто и открих ето тези красиви и ефектни ябълки, които освен, че впечатляват с външният си вид се оказаха и много вкусни и горещо препоръчвам:)!
Идеята е страхотна и може успешно да се приложи и на други плодове с други плънки.

Почерпете се за здраве на моят именник! А със малко закъснение честитя и на всички именници, като пожелавам здраве и щастие и нека Св. Димитър ви закриля!






Ябълки в бутер тесто

Рецептата е адаптирана от: travelingtogether.wordpress.com
Направих леки изменения само в плънката на ябълката вместо карамел сложих сушени плодове, като ябълките на Руми Пулчева.

Продукти:
1 прясно бутер тесто
Ябълки
Канела
Кафява захар
Сушени плодове
1 жълтък



Приготвяне:
Обелете ябълките и отрежете капачета, след което издълбайте семенниците.
В купа смесете канелата с кафявата захар и потопете ябълките хубаво от всички страни, включително и вътре.
Напълнете ги със сушени плодове.
Поставете капачетата.
Нарежете бутер тестото на ленти и увийте добре около всяка ябълка. Отгоре поставете дръжката на ябълката и листа, изрязани от бутер тесто.
Намажете с разбит жълтък.
Подредете ги в тава, върху хартия за печене. Покрийте ги с алуминиево фолио или хартия за печене, но без да докосват ябълките! И приберете в хладилник за ½ час.
Загрейте фурната на 180 градуса и поставете тавата с покритите ябълки на по-ниска решетка.
След 20 минути отстранете хартията/фолиото/ и печете още 20 минути, до зачервяване.



Прочетете Цялата Статия...

понеделник, 28 октомври 2013 г.

Торта ” Шоколадова есен”


Днес Мама има юбилей – празнува 60 години!
Честит рожден ден, Мила Мамо! Да си жива и здрава! Бъди все така добра, всеотдайна и грижовна! Много, много те обичам!
Почерпете се по случай този прекрасен празник!




Торта ” Шоколадова есен”

Предварително се извинявам за правописни грешки:) и пропуски, но текста и рецептата станаха доста дълги...

Много исках тортата да е наситена с есенни вкусове, съставена от няколко и различни блатове, различни кремове, да е покрита с шоколад и разбира се визията да допълва всичко това. Прехвърлих няколко варианта, мислех как да съчетая всичко така, че наистина да се получи добре. Спрях се на хрупкава основа за чийз кейк, мек шоколадов блат, крем с маскарпоне и крем с кестени. За декорация използвах шоколадов ганаш, и шоколадови кестени и листа, както и марципанови гъбки и желъди. Изцяло рецептата е импровизация, взаимствала съм някои идеи от рецепти, показвани вече в блога, като съм ги променяла, дори по време на правенето се чудех как ще стане, дали примерно да разбия Маскарпонето с шоколада е добра идея, дали хрупкавият блат ще се получи или няма да се натроши и още хиляди притеснения, но се получи, една наистина страхотна торта!


Блат 1:
Продукти:
1 ч.ч. лешниково брашно
1/3 ч.ч. кафява захар
3 с.л. разтопено масло

Приготвяне:
Разбъркайте в купа лешниковото брашно с кафявата захар и разтопеното масло.
Покрийте тава с диаметър 20 см с хартия за печене и изсипете сместа в нея, притиснете внимателно навсякъде.
Изпечете в предварително загрята фурна на 170 градуса, за 10-15 минути , извадете и оставете да се охлади в тавата. Не го пипайте докато е топъл, за да не се натроши.

Блат 2:
Продукти:
175 гр меко краве масло
175 гр захар
5 жълтъка
100 гр шоколад Lindt Excellence 99%
75 гр шоколад Lindt Excellence 70%
100 гр брашно
1 ч.л. бакпулвер Др. Йоткер
60 гр лешниково брашно / смлени лешници
5 белтъка
щипка сол

Приготвяне:
Разбийте маслото със захарта и добавете към тях един по един жълтъците като разбивате непрекъснато с миксер.
Разтопете шоколада и го добавете към сместа, разбъркайте.
Смесете пресятото брашно, бакпулвера и лешниковото брашно и започнете да добавяте от тази смес към маслената, като разбърквате непрекъснато, с миксер на слаба степен.
Разбийте белтъците със солта на сняг и започнете да ги добавяте към другата смес, като разбърквате с шпатула, по метода „загребване-обръщане”, като внимателно издърпвате, за да не спадне обема.
Изсипете сместа в намаслена и набрашнена тава, 20 см или покрита с хартия за печене.
Изпечете блата в предварително загрята фурна на 180 градуса, за около 45 минути.
Извадете го и оставете да се охлади, след което го разрежете на две напречно.



Крем 1:
Продукти:
500 гр Маскарпоне
100 гр шоколад Lindt Excellence 70%

Приготвяне:
Начупете шоколада на парченца и го разтопете в микровълнова или на водна баня.
Разбийте с миксер Маскарпонето и добавете шоколада, продължавайте да разбивате. Възможно е да се получат парченца шоколад, но това не е проблем.

Крем 2:
500 мл прясно мляко
1 пакетче Пудинг с варене сметана на Др.Йоткер
4 с.л. захар
125 гр сварени и обелени кестени
Приготвяне:
Направете пудинга с прясното мляко и захарта, според указанията на опаковката.
Пасирайте кестените и ги добавете към пудинга. Пасирайте отново, до хомогеност.

Покритие: Крем тип Ганаш:
Продукти:
100 гр шоколад Lindt Excellence 70%
100 гр шоколад Lindt млечен / синята опаковка
125 мл течна сладкарска сметана
40 гр краве масло
Приготвяне:
Налейте сметаната в тенджерка и я сложете на котлон да загрява, на средна степен. Когато кипне я отстранете от котлона и добавете натрошеният на парченца шоколад. Разбъркайте до еднородност. Добавете кравето масло и разбъркайте до получаване на гладка смес.
Оставете кремът да се охлади на стайна температура, като разбърквате от време на време.



Сглобяване на тортата:
Поставете внимателно хрупкавият блат върху поднос.
Отгоре нанесете внимателно кремът с Маскарпоне и шоколад.
Поставете едната част от шоколадовият блат и нанесете от кремът с кестени.
Поставете втората част и ако ви е останал крем нанесете и него.
Загладете .
Изсипете върху тортата шоколадовият ганаш и с помощта на шпатула го разнесете. Той ще започне да се стича и отстрани.
Ако оставите така да се охлади, тортата ще е със загладена повърхност. Ако искате да придадете ефект „небрежност”:), след като престои за ½ час във хладилник извадете тортата и с помощта на шпатула направете небрежни движения.
Оставете тортата в хладилник да стяга.



Шоколадови листа и кестени:
Продукти:
Няколко парченца шоколад Lindt Excellence 70%
сварени и обелени кестени

листа, за да нанасяте шоколада върху тях
Приготвяне:
Измийте и подсушете листата.
Разтопете шоколада на водна баня или в микровълнова.
Поставете листата с обратната страна нагоре, за да има релеф. Изсипете по малко от шоколада и разнесете по цялото листо.
За кестените:
Потопете сварените и обелени кестени в шоколад и ги подредете върху хартия.
Приберете шоколадовите декорации в хладилник, когато стегнат добре внимателно отстранете листата, ако е необходимо използвайте пинсета.

Гъбки и желъди от марципан
Продукти:
Марципан Др. Йоткер
Какао Др. Йоткер
Приготвяне:
Оформете желаните фигурки и ги поставете върху хартия за печене. Ако желаете може предварително да омесите марципана с пудра захар.
Върху гъбките поръсете какао.
Декорирайте тортата с фигурките т марципан и шоколадовите листа и кестени и поръсете с лешниково брашно.



Прочетете Цялата Статия...

петък, 25 октомври 2013 г.

Сливова пита със сметанова заливка и разходка до най-старият Цистерциански манастир в света


Не знам точно превода на името на този интересен сладкиш как е "Zwetschgen-blechkuchen mit sahneguss", затова го именувах по този начин. Получи се нещо между плодова пита и сладкиш, в къщи се хареса, ароматен е, вкусен и сочен. Рецептата е от списание: Uni Family 5/2013 / UNIMARKT.

Използвах тава с диаметър 24 см, но може и по-голяма. Важното е бордът да е висок, тъй като сладкиша доста се навдига.


Продукти:
200 мл нискомаслено мляко
1/2 кубче мая
140 гр захар
350 гр брашно
4 яйца
40 гр меко масло
1 ч. л.канела на прах
300 гр заквасена сметана
600 гр сливи

*Може да замените обикновената мая с 1/2 пакетче суха мая на Др. Йоткер.



Приготвяне:
Затоплете млякото. Добавете натрошената мая и 20 гр от захарта. Покрийте с фолио и оставете за няколко минути, да шупне.
Пресейте брашното в купа и добавете 40 гр от захарта, разбъркайте.
Направете кладенче и добавете маята с млякото, 1 яйце, мекото масло и канелата.
Разбъркайте всичко с миксер, с приставки за тесто за 4 минути. Тестото започва да се отделя от стените на купата.
Покрийте купата с прозрачно фолио и оставете докато се навдигне за 35 минути.
Разбийте с миксер 3 яйца с 40 гр захар и заквасената сметана.
Измийте сливи, разполовете ги и премахнете костилките. Ако са много едри, може да ги нарежете на 4.


Загрейте фурната 180 градуса.
Извадете тестото от купата и го месете за няколко минути. Тестото е много меко и пухкаво.
Намажете тава с олио, поръсете я с брашно и изтупайте излишното количество брашно.
Разстелете тестото и го прехвърлете в тавата.
Покрийте го със сметановият крем.
Отгоре подредете сливите.
Поръсете с останалата 40 гр захар.
Печете във фурната около 40 минути, на най-ниската скара.
Извадете тавата, внимателно извадете сладкиша и го оставете върху решетка да се охлади. Внимавайте да не го разчупите. Ако е необходимо, помогнете си с чиния.


Разходката днес е до едно много живописно място - Бароковият манастир Рейн.
Намира се на 20 км северно от Грац. От 1129 г. в него живеят постоянно монаси и всъщност това е най-старият оцелял цистерциански манастир в света. Базиликата е уникална. Манастирът разполага с библиотека с ценни средновековни ръкописи.
Прекрасна дестинация за отмора сред природата, в близост до манастира започват маркирани пътечки, а въздухът и околността са наситени с красота и спокойствие.


















С пожелания за прекрасен уикенд!

Прочетете Цялата Статия...

сряда, 23 октомври 2013 г.

Мини баклавички с тиква и шоколад

Баницата с тиква е любима есенна класика у дома. Баклавата също, във всичките й вариации. Рецепта за мини баклавички съм показвала, баклавички с шоколад също. При Таничка пък има рецепта за охлювчета с ябълки и тиква.

Днес ще ви предложа един вариант, базирайки се на гръцката баклава с тиква, но с доста промени от мен. Представете си комбинация от тиква и лешници, обвити в сочни кори, покрити с шоколад с парченца портокал, експлозия от вкус, аромат и сладост. А след въпрос като този – „Има ли поне още 10” мисля, че не би трябвало да продължавам с описанието, а направо да ви покажа рецептата!:)



Продукти:
Фини кори за баница, щрудел
Тиква, настъргана
Захар
Лешници, счукани
Лешниково брашно
Шоколад Lindt Excellence Orange intense
Олио
За сиропа:
1 ч.ч. вода
1 ч.ч. захар





Приготвяне:
Загрейте в тиган малко олио и добавете настърганата тиква. Оставете я да се готви до омекване. В сух тефлонов тиган запечете за кратко лешниците/ ако са сурови/.

Може да оформите баклавичките по два начина:
1 - Разстелете един лист кора и намажете с олио. Изсипете от плънката, поръсете захар и лешници, покрийте с втори лист, намаслете и него и навийте на руло. Нарежете на малки рулца.

2 - Разстелете корите и ги нарежете на правоъгълници. За всяка баклавичка ще са ви нужни 2 малки правоъгълника.
Намажете първият правоъгълник леко с олио и поръсете около 1 с.л. от тиквата, като запазете краищата без плънка. Поръсете лешници и захар- около 1 ч.л.
Покрийте с вторият правоъгълник и го намажете с олио.
Подгънете краищата на дългата страна навътре, след което навийте от късата страна на руло.

Направете и останалите баклавички и ги подредете в намаслена тава.
Изпечете ги в предварително загрята фурна на 190-200 градуса до зачервяване – около 15 минути.





Извадете ги и ги оставете да се охладят. Направете захарен сироп : разбъркайте захарта и водата и оставете сиропа на котлон да се вари няколко минути.
Залейте баклавичките с горещият сироп, но внимателно, защото са много нежни.
Оставете да поемат от сиропа, докато се охладят. Извадете ги внимателно върху чиния или дъска и ги оставете да престоят така за около ½ час.
Начупете шоколада и го разтопете на водна баня или в микровълнова. Между 60 и 90 сек. На максимална степен. Разбъркайте и изсипете небрежно по 1 ч.л. върху баклавичките. Поръсете с лешниково брашно. Оставете в хладилник, докато се стегне шоколада.







Прочетете Цялата Статия...