Страници

2014 - Година на Синият Дървен Кон!


2014 г. според Лунният календар е годината на Синия дървен кон и започва на 31.01.2014. В България Лунната Нова година настъпва на 30 януари, в 23:39 ч. вечерта.
Космическият елемент на годината е дърво, а цветовете - изумрудено, зелено, синьо.
Според източният хороскоп годините на коня са:
1906 – Огнен кон, 1918 – Земен кон, 1930 – Метален кон, 1942 – Воден кон, 1954 – Дървен кон, 1966 – Огнен кон, 1978 – Земен кон, 1990 – Метален кон, 2002 – Воден кон, 2014 - Дървен кон.

Според този хороскоп и моята зодия е Кон, както и сред близките ми има още 5 Кончета! Вече започвам да разбирам характера си!:)
Посрещането на Нова година в Китай е свързано с пищни тържества, богати трапези, шествия, фенери и други традиционни за културата мероприятия.




На трапезата всяка храна е със символика:
Риба - изобилие. Сервира се цяла, с глава и опашка. При хранене, не се разделя, а внимателно се отделя месото от двете страни.
Мандарини - късмет и богатство.
Маруля - богатство.
Зелен лук - вечност.
Ряпа - щастливо предзнаменование.
Лепкав оризов пудинг - за издигане в кариерата, богатство и сладък живот.
Пролетни рулца - формата им наподобява златни кюлчета и символизира богатство.
Пелмени - късмет.
Китайски спагети - дълъг живот - внимава се да не се режат или късат при консумация.


Тази година на празничната трапеза е хубаво да се поднесат моркови, една от любимите храни на коня, както и снопчета овес, завързани с панделка.
Съдовете, по възможност да са дървени, а декорацията - борови клончета, сини гирлянди, подкови и фигурки на кон.
Хубаво е празничните тоалети да са в син цвят, а бижутата дървени.



Ето и предложенията от нашата трапеза:

1. Лаврак - пържен цял


Почистете рибата от люспите, след това внимателно цепнете корема и изчистете от вътрешностите.
измийте добре и посолете.
Потопете рибата в брашно от двете страни.
Загрейте зехтин + олио /равни количества/ в голям тефлонов тиган и изпържете рибата на среден огън от двете страни до готовност.

Както вече споменах: При хранене, не се разделя, а внимателно се отделя месото от двете страни.


2. Пържени спагети с пилешко и зеленчуци по китайски


Продуктите в рецептата - зеленчуците и месото могат да бъдат заменени с други.
Правила съм ги с телешко, също стават добре.
Не претендирам за оригиналност на рецептата, но е в китайски стил и ястието е вкусно.
В интернет има достатъчно видеа за спагети по китайски, така, че ако някой държи да направи автентични:)

Продукти:
снопче спагети / колкото са ви необходими
зеленчуци по избор: морков и тиквичка
пилешко филе
соев сос

Приготвяне:
Сварете спагетите според указанието на опаковката, измийте ги със студена вода и ги отцедете добре.
В тиган сгорещете зехтин или олио и добавете нарязаните на жулиени/лентички/ пилешко филе и зеленчуци.
Пържете ги до готовност, като бъркате често.
Добавете соев сос на вкус и разбъркайте.
Добавете спагетите и разбъркайте, пържете още няколко минути и отстранете от котлона.


3. Салата
Маруля, зелен лук, репички, зехтин, сол и балсамико


4. Пролетни ролца

по тази рецепта:mycandykitchen.blogspot.com spring-rolls

5. Пържен ориз по китайски със зеленчуци и яйца

по тази рецепта: mycandykitchen.blogspot.com fried-chinese-rice


6. Пилешко филе със сусам в сладко-кисел сос



Продукти:

1 пилешко филе от бяло месо
2 с.л. соев сос
1 с.л. брашно
1 с.л. сусам
сол

за соса:
50 мл вода
50 мл ябълков сок от кутия + 2 с.л. оцет балсамико светъл или ябълков оцет
2 с.л. соев сос
1 с.л. кетчуп
1/2 с.л. кафява захар
1 скилидка чесън, нарязана на ситно
1 малка глава лук, нарязана на ситно
щипка червен пипер
1 ч.л. царевично нишесте
1 с.л. сусам

Приготвяне:
Нарежете пилето на кубчета около 2х2см.
Поставете месото в купа, добавете соевия сос и го покрийте с прозрачно фолио. Оставете да се маринова за 30 мин. в хладилник.
Разбъркайте брашното, солта и сусама в найлонов плик.
Сложете месото вътре и разтръскайте добре.
Загрейте олио в тиган и изпържете месото.
Ако тигана ви е малък, изпържете месото на части, за около 10 минути.

Приготвяне на соса:
Смесете всички съставки без нишестето, оставете на котлон и сварете за 2-3 мин. Добавете разтвореното в 1 с.л. вода нишесте и разбъркайте.
Оставете за малко на котлона, като разбърквате.
Поставете месото в чиния, залейте го със соса и оставете така около 10 минути, за да поеме соса.

7. Китайски оризов пудинг


Изгледах доста видеа за приготвянето на пудинга и всички рецепти се различаваха с по нещо: дали продукти или начин на приготвяне.
Но в крайна сметка установих, че китайският оризов пудинг се прави от лепкав азиатски ориз, сушени плодове, ядки, китайски червен боб, зелен боб Мунг, просо, лотосови семена, захар бяла или кафява или мед, или захарен сироп. Също така някои го правят с повече течност, други с по-малко и го поднасят като обръщат купичката. изобщо както и при нас все ки си има рецепта за традиционните ястия, при китайците е същото.
Ето и моят вариант:

Продукти:
250 гр лепкав азиатски ориз
1 к.ч. микс от ядки и сушени плодове
1 с.л. боб Мунг
1 с.л. царевица от консерва
няколко цвята от азиатска водна лилия
щипка канела, захар на вкус, капки от есенция Ром


Приготвяне:
Боб Мунг накиснете във вода за една нощ, измийте и отцедете.

Цветовете от азиатската водна лилия накиснете в топла вода за 2 часа, измийте и отцедете.

Поставете ориза с боб Мунг в тенджерка, добавете първоначално същото количество вода.
Затворете с капак и оставете да се вари, на слаб огън, докато ориза поеме водата.
Добавете останалите продукти, без цветовете от лилия, налейте още вода, около 1 ч.ч, ароматите, захарта и канелата и варете до готовност. Ако е необходимо долейте още вода.
При поднасянето поставете отгоре цветовете от азиатската водна лилия.


8. Мандарини




9. Китайски бисквитки с късметче


Тези бисквитки правих три пъти:), като историята с Казан-дипи, правих ги по различни рецепти и не се получи. В крайна сметка установих, че тези бисквитки няма как да ги изпека на тиган, просто при мен по този начин не се получава. Пекох ги на тефлонов тиган класик, тефлонов тиган за палачинки и на тефлонова плоча, пълен провал, залепваха за шпатулата и ставаха на хармоника. Докато не открих това видео, в което тези сладуранки толкова нагледно са обяснили как стават нещата, че ето и аз се справих;

http://www.youtube.com/watch?v=Rqt4sujJfHs

Продукти:
2 белтъка
1/2 ч.л. есенция бадемова
1/2 ч.л. есенция ванилия
3 ч.л. вода
3 с.л. зехтин
1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. захар
1/4 ч.л. сол
1 1/2 ч.л. царевично нишесте

Всичко се разбърква добре с лъжица.
Бисквитките се пекат по 1.
Тефлонова тава се намазва с олио и се изсипват 1-2 с.л. от сместа, като се оформя като кръг. Пече се в предварително загрята фурна на 150 градуса, докато краищата започнат да се оцветяват в златисто.
Изважда се с лопатка, слага се късметче и се сгъва на две. Поставя се на ръба на чаша да придобие тази форма.





В интернет прочетох, че в Китай се поздравяват със следният израз: "Конят идва и носи успех!" , поздравявам ви и аз и нека 2014 бъде една добра година!


19 коментара:

  1. Дай Боже и Амин! Кате, страхотна си! Знаеш си, кавала съм ти и друг път! Поздравления за чудесния пост и рецепти, научих толкова много! Благодаря ти, мило момиче:*!
    Желая ти една много добра и с късмет година!
    Прегръдки! Хубава вечер, Бонбон!

    ОтговорИзтриване
  2. Катенце,страхотна трапеза,отрупана с все вкусни ястия.Комплименти.Много обичаме у дома китайски ястия и ако покажа на децата поста ти,ще им станеш любимка :)Дай боже годината да е много добра с пожелания за много успехи на теб и семейството ти Катенце.Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Кате, много успехи във вашето семейство!
    Толкова неща си приготвила! Нямах представа за някои от храните какво символично значение имат за китайците.
    А бисквитките с късметчетата, след като изгледах клипчето и видях продуктите и тяхната текстура- доста хрупкава, а и се оформят докато са още топли ми се струват като известните tulipes Аз бях правила такива лаленца- кошнички, но притисках опечените дискове върху дъното на чаша.

    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, сигурно са като тях, аз съм правила едни бисквитки диплома и приличат и на тях, въпреки, че изпълнението е различно, пак резултата е сходен. Поздрави!

      Изтриване
  4. Здраве,доброта,любов и успех!
    Пожелавам ти Кате,на теб и цялата ти фамилия,гордо да седите на седлото и здраво да държите юздите на синия кон.Предвидливо да имате винаги моркови в торбата,за да го омилостивявате когато е нужно,но и да не забравяте шибучицата,за да пришпорвате сбъдването на мечтите си.
    :)Прекрасна вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Todas las recetas espectaculares me encantan ,el pescado quedò hermoso,preciosas fotos como siempre ,tomo nota de todas,abrazos.

    ОтговорИзтриване
  6. Кате, ако можех да ти изкажа адмирациите си... Толкова ти се радвам, да знаеш! Ей, няма такъв сръчко като теб, това е. :) Бъди здрава и ти, и всичките ти близки!
    Силно те прегръщам! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Кате,поздравления!Както винаги си изпипала всичко!
    Здраве,късмет и успехи,мила
    прагръдки

    ОтговорИзтриване
  8. Кате, остави ме без думи! Ти си магьосница! И от къде намери тази ядлива оризова хартия? И изобщо сили и време да направиш всичко това! Сигурна съм, че си магьосница :))
    Кончето при теб е дошло с пълен товар, видно е! Да е пълна и успешна годината, на теб и близките ти! Прегръдки! И аплодисменти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи, оризова хартия има и в Метро, дори и ма доста продукти от азиатската кухня. Поздрави!

      Изтриване
  9. ВПЕЧАТЛЕНА,
    най - малкото, с което мога да определя тази кулинарна фиеста, Кате!
    Всичко е страхотно, комплименти и пожелания за здраве, успехи и много щастие!

    ОтговорИзтриване
  10. Нека цялата година да ви е пълна и богата, както и трапезата ви! Адмирации за всичко, което правиш, Кате! Усмивки през уикенда и хубав месец февруари!

    ОтговорИзтриване
  11. Чудесно меню,Кате! Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  12. Е, не ми казвай, че подготви цялата тази софра наведнъж?!?!?!?
    Велика си, Бонбон!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, Мъхче, изглеждат много ястията и на пръв поглед се чуди човек как така за няколко часа, но като се замислиш, те се правят бързо. Поздрави!:)

      Изтриване
  13. Е, Кате, нямаш равна! Изуми ме с трапезата, научих нови неща, даже бях забравила, че съм в конска година родена....

    ОтговорИзтриване
  14. Ихаа, Кате! Заместваш цял отбор китайци! Чудесна трапеза! Успех и късмет :)

    ОтговорИзтриване
  15. Кате, невероятна си! Научих интересни неща и се наслаждавам на всичко приготвено от теб с такова желание и майсторство! Невероятна трапеза със символични ястия!
    Много щастие и късмет през тази година на Дървения кон!

    ОтговорИзтриване
  16. Благодаря ви, дами! Винаги ме радвате с положителните си оценки! Нека годината на Коня бъде щастлива, успешна, прекрасна и пълна с приятни изненади и мечтани пътешествия! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване