Страници

Качори с агнешко месо и боб Мунг / Kachori


Качори е популярно ястие от индийската кухня, което представлява нещо като пирожки с плънка, или по-скоро пържени банички. Много са вкусни, както топли, така и студени. Плънката може да е разнообразна, от вегетарианска, до разновидности с месо и комбинирани варианти. В български блогове като че ли не съм срещала досега, но то аз сега ги открих.
Търсейки повече инфо за боб мунг, попаднах на тази рецепта:www.gumagumalu.com , и така научих за тези вкусни качори.
Доста поизмених състава на плънката, но тестото е по тази рецепта, всъщност това е класическото тесто за качoри. Помогнах си и с това видео: www.youtube.com.
Благодаря за рецептата и за видеото!



Мисля, че биха се получили вкусно със всякакви плънки: грах, нахут, зеленчуци, кайма, изобщо каквото би ви хрумнало да сложите. Хубаво е да използвате повече подправки, така се получава по-екзотичният вкус.
Аз все още нямам някои от подправките, но и с тези, които използвах се получиха вкусно и ароматно.
В рецептата се използва Ghee - Гхи - топено пречистено масло, аз използвах немско краве масло. В интернет има много рецепти за домашно приготвяне на Гхи, така, че ако вие имате желание и време бихте могли да си направите в къщи. А може би и по някои специализирани магазини да се продава.




Ето ги и моите Качори:

Продукти:

тесто:
2 ч.ч. брашно
1/4 ч.ч. разтопено краве масло или Гхи
1/2 ч.л. сол

Плънка:
1/2 ч.ч. Боб Мунг / има в "Берьозка"/
1/2 ч.ч. агнешко смляно месо
1 глава лук
2 скилидки чесън

1 ч.л. кимион
1 ч.л. къри
щипка джинджифил
щипка Куркума
черен пипер
сол на вкус

олио / зехтин за пържене



Приготвяне:
Накиснете боба в купа с вода и го оставете да престои поне 1-2 часа.
Направете тестото:
Пресейте брашното в купа, добавете солта и разбъркайте. Изсипете маслото, започнете да месите с бързи движения на пръстите. Добавяйте по малко вода, докато получите тесто. Водата която аз добавих беше около 50 мл, но при вас може да е различно. Оформете тестото на топка и го покрийте с кърпа да престои около 30 минути.


През това време направете плънката.
Изцедете боба от водата. Измийте го и изцедете отново добре.
Смелете го в блендер. Добавете смляното агнешкото месо и ги смелете заедно.
Загрейте в тиган зехтин или олио.
Нарежете лукът на ситно, скилидките чесън на тънки филийки и ги добавете в тигана. Оставете ги да се задушат до омекване.
Добавете сместа от месо и боб и разбъркайте добре. Добавете подправките и солта разбъркайте и гответе на среден огън, докато бобът започне да покафенява леко, а каймата е готова.
Отстранете от котлона и оставете плънката да се охлади.
Извадете тестото и го разделете на топчета с големина на голям орех:).
Аз получих 16, но при вас може да са различен брой.
Всяко топче оформете с ръце на кръг, или го разточете с точилка. Не трябва да е много тънко.
Във всеки кръг поставете от плънката и сгънете краищата към средата.
Обърнете и притиснете с длан внимателно, да станат плоски.
Загрейте в дълбок тиган олио или зехтин.
Изпържете по няколко Качори в маслената баня, като ги обръщате и от двете страни.
Извадете ги върху домакинска хартия да се отцедят.
Поднесете със сос по избор или кетчуп.






13 коментара:

  1. Кате, рано-рано гледам и въздишам:) Много лесни, ефектни и вкусни! А поставката за сосчето ми взе ума:) Хубав ден, мила!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате, страхотно, както винаги. Умора нямаш. Прегръдки и прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Много интересна и непозната страница от кулинарията ми отвори,Кате!Благодаря!Много ми харесаха тези качори!

    ОтговорИзтриване
  4. Нещо ново, интересно и екзотично от Изтока!
    Кате, усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Кате, чудесия! С удоволствие се отбих при теб, а сега не искам да тръгвам... Браво! :)
    Хубав и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Не съм любител на далечната източна кухня, но ме съблазни, Кате! Ще си опитам макар и само виртуално. Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Толкова обичам тестени с плънка, че поглеждам снимките с полуотворени очи :) За първи път срещам качори и много ми хареса рецептата. Благодаря за споделянето, Кате :) Ще ги правя.
    Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  8. Кате, това с любимите ми подправки трябва да е много вкусно.
    Бих си сложила настърган пресен джинджифил :)
    Правила съм си пречистено масло, което не замръзва в хладилника.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  9. Кате, изглеждат много вкусни и ароматни,
    обичам тестени неща, а с плънка още повече...страхотни са!
    Поздрави и благодаря за чудесната рецепта.

    ОтговорИзтриване
  10. Много интересно при теб днес, Кате! Не бях чувала за това индийско ястие, боб мунг също не ми е попадал. Силно ме заинтригува! Ще трябва да пробвам с някоя моя версия :)
    Благодаря ти за хубавата рецепта :) Поздрави и хубав четвъртък :)

    ОтговорИзтриване
  11. Sua receitinha de hoje está irresistível... Huuuuuuuummmmmmmm!!!
    Quero aproveitar para te agradecer pelo carinho de sempre, e pelos seus comentários em meu Blog... Muuuuiiiiito Obrigada!!!
    Beijos Márcia (Rio de Janeiro - Brasil)

    http://decolherpracolher.blogspot.com

    ОтговорИзтриване
  12. Fantàstica receta me encanta su relleno super exquisita,abrazos.

    ОтговорИзтриване
  13. Божествени и хрупкавки са,Кате!Много интересна рецепта отново,напоследък си голям откривател и предизвикател!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване