Страници

Кавала, в цвят и през зимата



Кавала е доста известна дестинация в Гърция, било то заради историческите забележителности, фериботите към Тасос, летните ваканции, или туристически екскурзии.
Градът е основан от колонисти от о.Тасос през VI в.пр.Хр., построен е амфитеатрално, а къщичките са като накацали върху хълма.
Представям си каква приказка е през лятото или в слънчево време. Цветовете на сградите са разнообразни, толкова колоритни и красиви. В унисон с природата създават прекрасни картини. А изгледа от пристанището към хълма е величествен.




Отдалеч се забелязва конструкция, наподобяваща дълга стена с арки. Разбирам, че това е Акведуктът Камарес, на Сюлейман Великолепни.
Построен е около 1550 г. на мястото на стена със защитна функция и била използвана като акведукт.
През 15 век акведуктът бил разрушен и султанът издигнал нов, известен с името Камарес, за да снабдява града с вода.







Хълмът Панагия, на който се намират Крепостта и Цитаделата.





Силно впечатлена останах от безбройните портокалови дръвчета, отрупани с плодове, красящи улиците на града.





Мечтая за морето още от края на лятото:))), и срещата ми с него сега, дори и в дъжда беше приказна. Дори за малко слънцето се усмихна, както ще забележите и на някои от снимките. Прекрасни са впечатленията ми от този град, дори извън сезона, дори и от факта, че разгледах само малка част от него, знам че има още какво да се види.


Крайбрежната улица е изпълнена с таверни, всяка предлагаща вкусна храна, приятно обслужване и незабравими емоции.
Ние избрахме  Σαββας ταβερνα Καβαλα . Препоръчвам я на 100 %: много вкусна храна, добро обслужване и приятна обстановка. Отношението към клиентите е много специално. Въпреки, че в Гърция навсякъде до сега винаги сме били доволни, просто няма как да не похваля тази таверна.



Комплимент от заведението: предястие разядка с препечени хлебчета + вода.



Гръцка селска салата



Пържени пресни калмари



Пържен пресен барбун



И отново живописното пристанище...














От Кавала тръгват фериботите за о. Тасос. А тъмните облаци за кратко се скриха и откриха величествена гледка. Дори и за кратко, това беше достатъчно тази картина да напълни душата ми.






Кавала успя да ме впечатли, със сигурност ако имам възможност бих се върнала пак...
В следващата публикация поемаме към следващата дестинация - Керамоти.


10 коментара:

  1. Кате, чудесно място! Направила си прекрасни снимки, усетих свежата атмосфера и очарованието на Кавала! И аз много се впечатлих от портокаловото дръвче.
    Пожелавам ти да се върнеш и лятото там!

    ОтговорИзтриване
  2. Кавала е красив град.Точно този маршрут съм го минала и много ми харесва всичко .А плажа в Керамоти е прекрасен.Тасос също.И малкият остров Тасопула.....абе всичко.Наши приятели живеят близо до Керамоти и съм обиколила тези места няколко пъти.А тези сухи хлебчета винаги се ядат с вода,оцет,сол.Това ми подсказа Жани.Иначе сухи може и зъб да си счупиш.Хубав ден,Кате!

    ОтговорИзтриване
  3. Кате, удоволствие голямо, дори и чрез снимки... :) Желая ти винаги душа, пълна с усмивки. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Кате, прекрасно ме разходи из любими местенца, имам някъде забутани подобни снимки от Кавала, явно харесваме едни и същи места, въпреки, че това не е любимата ми дестинация. За мой срам още не съм стигнала до Тасос и Керамоти, ама...живот и здраве, някой прекрасен ден. Толкова харесвам нацъфтелите дръвчета, после богатия плод на портокали и лимони, ей затова много им завиждам на средиземноморските страни....Пожелавам ти прелестна лятна ваканция, която и дестинация да избереш! Хубав четвъртък!

    ОтговорИзтриване
  5. Кате, красиви снимки, но тази с дръвчето ми е фаворит. Целувки!

    ОтговорИзтриване
  6. Красиво и наистина много цветно, макар и през зимата!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Muy lindo post Candy maravilloso lugar no he tenido el placer de conocer pero una prima fue hace 6 meses atràs embarcada y aùn dice que està en chock es el paraìso mismo,me emociono mucho quiero ir algùn dìa y ver esos naranjos por las calles,abrazos.

    ОтговорИзтриване
  8. Потокаловото дръвче ме плени, ама то е защото си умирам за портокали и лимони - нацъфтели, натежали от плод... всякак! :) Разходка до Гърция си струва по всяко време, Кате, дори и дъждът да е проливен пак можеш да се приютиш в топло и колоритно местенце, да се сгрееш с ароматно кафе и да те нахранят вкусно и богато. И в студ и пек не бих отказала. :))) Ех, кога ли ще се завъртя и аз натам пак! Благодаря за настроението, което ми донесе в снимки! Ще очаквам и следващите ти стъпки в гръцко!
    Приятна вечер ти пожелавам! Поздрави с прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  9. Ей, Бонбон, пак са те засърбяли крачетата;)
    Не съм ходила в Кавала, но ми се иска;)

    ОтговорИзтриване
  10. Снимките, които ни показвате от Кавала са невероятни.На скоро бях в тази част на страната и като че ли независимо кой сезон е, мястото е удивително и винаги има цветове, които те карат да се чувстваш весел. Много са ми странни къщите, които са буквално една до друга залепени,с малки и тесни улички между тях.Но явно се свиква да се живее на подобно място.Очакваме с нетърпение и други ваши публикации от пътувания.

    ОтговорИзтриване