четвъртък, 17 април 2014 г.

В очакване на Великден: С цвят и аромат на виолетки


Сигурна съм, че веднага сте се сетили, че вдъхновението за тази публикация е Бети. Блогът й е изпъстрен с цветя и природа, с уют и интересни рецепти.
Точно в блогът на Бети за пръв път видях рецепти с цветя и по-точно с теменужки виолетки. Не знаех дотогава, че тези цветленца са ядливи, а се оказа, че в интернет има безброй рецепти с тях. В България като че ли не са толкова популярни и точно затова благодаря на Бети, за презентирането им.


В тази публикация ще ви представя рецептите на:
violet jam recipe
и
sugar violet

Вдъхновени от:

vkusnosbety.blogspot.com - Желе от виолетки
и
vkusnosbety.blogspot.com - Захарни виолетки


желе от виолетки

Продукти:
От това количество ще получите 1 стандартно бурканче за сладко желе/аз направих 3-4 мини бурканчета/. Може да увеличите дозата, просто моите цветове бяха толкова.

120 мл гореща вода
1 ч.ч. цветове от теменужки / 240 мл
1 ч.л. сок от лимон / пресен
1 ч.л. гелфикс Др. Йоткер Екстра + 2 ч.л. захар
2-3 с.л. захар
няколко капки есенция ром Др. Йоткер


Приготвяне:
Измийте цветовете, като ги поставите в купа със студена вода и ги разбъркате с ръка. Изцедете ги и ги поставете в огнеупорен съд. Залейте ги с горещата вода, завийте ги добре с прозрачно домакинско фолио и ги оставете така да престоят за 1 час.
Разбъркайте ги с лъжица, притиснете леко. Прецедете сока, цветовете изхвърлете.
Към сока добавете гелфикса, лимоновият сок и 2 ч.л. захар.
Разбъркайте добре и поставете на котлон сместа да заври, при непрекъснато бъркане на силен огън. Отстранете пяната. Когато заври добавете останалата захар /2- 3 с.л. /. Разбъркайте и варете при непрекъснато бъркане за 3-4 минути. Добавете няколко капки есенция ром, разбъркайте. Насипете желето в сухи буркани, затворете ги и ги обърнете с капачките на долу да се херметизират.






захарни виолетки

продукти:
цветове от теменужки/прясно набрани/
1 белтък
купа със ситна кристална захар
лимон



Приготвяне:
Налейте студена вода в купа и поставете цветовете в нея, разбъркайте добре с ръка, след което ги отцедете от водата.
Измийте купата и налейте в нея 1 л студена вода и сок от 1/4 лимон.
Поставете цветовете, разбъркайте и ги оставете да престоят за около 1 час.



Извадете цветовете и ги поставете в ленена кърпа, завийте ги ги разтръскайте леко, за да се отстрани водата.
Разбийте леко в купа белтъка с тел.


Вземете цвят от теменужка и с помощта на четка нанесете внимателно белтък по всички листенца от всички страни.
Потопете след това теменужката в захарта от всички страни да полепне.
Поставете захарната теменужка върху хартия за печене.
Направете и останалите теменужки.
Подредете ги върху хартията за печене и ги поставете във фурна да се сушат на 50 градуса с вентилатор, за около 1 - 1 1/2 час.
След това ги извадете заедно с хартията и ги оставете в стаята да престоят за няколко часа. Приберете ги в сух буркан и затворете с капачка.

С тях може да декорирате сладки, бонбони, сладкиши, торти и др. може да ги включвате в сладолед или крем.





Тъй като публикацията ми е Великденска тематика, освен цветя, ще ви покажа и едни яйчица:), но малко по-различни. Виждали сте ги навсякъде, но не и при мен:))).


Това всъщност са свещниците, които се правят в орехови черупки, яйчни черупки, ябълки, лимони и т.н.
Не знам точно такава ли е технологията, но аз ги направих така:


И понеже навън ухае на люляк, няма как да не го включа в публикацията:



Първите бисквитки, които декорирах с теменужените цветя са ето тези зайчета, но докато снимах едно по едно подскокнаха нанякъде, сега ще ги търся:)))




Тестото за зайчетата е по тази рецепта.


13 коментара:

  1. Страхотна публикация, Кате,
    сякаш усетих аромата на виолетките в красиви аранжировки,
    нежен и фин вкус на желе и захарна обвивка...
    Много празнично и пролетно, и гърците сладки са чудесни,
    благодаря за удоволствието, светли и благословени празници!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате, какво хубаво желе си направила! И захаросаните теменужки са много сипматични!
    Много се радвам, че съм те вдъхновила!
    Много приятен акцент за великденската трапеза са тези свещничета!
    Весели празнични дни!

    ОтговорИзтриване
  3. Зариби ме с желето! Въпреки лошото време ще търся виолетки да го направя. Мерси много,Кате!

    ОтговорИзтриване
  4. Какъв виолетов цвят си докарала само! Разкошен! Захаросвала съм рози, тези теменужки навярно предстоят:) Чудесни са станали,Кате! В декорация на торта или сладкиш ще паснат идеално:)

    ОтговорИзтриване
  5. Представям си как ухае на виолетки,докато снимаш и похапваш,Кате,вълшебница си ти!Всичко е толкова цветно и ухаещо!Щастливи празнични дни!

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотно изглежда. Сигурно е и много вкусно и ароматно, Кате. Поздравления за красотата, която си сътворила.

    ОтговорИзтриване
  7. Направо потънах в теменужени идеи. А полянката - иде ми да легна и да се овъргалям в нея. Къде намери тази красота! Невероятно е как едно малко цвете може да даде и аромат и цвят, които да се претворят по толкова различни начини. Това, което ме грабна обаче са свещите, особено плаващата сред аромат от теменужки. Много лъчезарен и изпъстрен с багри Великден.

    ОтговорИзтриване
  8. Кате, така ме зарадва теменужената ти публикация, всичко е кое от кое по-красиво и уханно! Светли празници на теб и близките ти хора!

    ОтговорИзтриване
  9. Кате, толкова е уханно при теб... С удоволствие бих опитала от това желе, новост е и за мен. Преркасно се е получило всичко!
    Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Ароматна публикация с невероятни рецепти и снимки! Прегръдка, Кате! :)

    ОтговорИзтриване
  11. Омаях се от аромат и красота тук, Кате! Много обичам и виолетки, в двора на село са поникнали поне сто купчинки от тях и вярваш ли, никога не съм ги брала. Е, някое цветче за свежа декорация на торта, да, но за производство на каквото и да било не съм. Време е да се реша да ги разредя малко като ги съхраня по някой от твоите методи. :) Благодаря ти за цветното настроение и красиви снимки, Кате!
    Желая ти светли и красиви празници!

    ОтговорИзтриване
  12. Ех, че пролетно и уханно е тук! Благодаря за удоволствието!

    ОтговорИзтриване