събота, 19 април 2014 г.

В очакване на Великден: Велика събота!


По традиция в съботата, преди Великден се боядисват яйца, ако не са боядисани в четвъртък и се месят козунаци. Ето и нашата домашна Великденска работилничка:)



Великденски козунак

по рецептите за:

козунак със заквасена сметана
козунак с шоколадов пълнеж



Продукти:

За 1 кръгъл козунак, тава с размер 24 см.

/Аз направих двойна доза, за да направя 1 кръгъл и два правоъгълни/

650 гр брашно
7 гр суха мая / 1 пакетче / Др. Йоткер
150 гр пудра захар
1/2 ч.л. сол
1 с.л. смес цитрусови корички лимон и портокал Др. Йоткер
1 пакетче ванилена захар Др. Йоткер
30 гр краве масло
30 гр олио
3 големи яйца /единият жълтък е за намазване на козунака/
200 гр заквасена сметана
150 мл топло / не горещо/ прясно мляко
олио за намазване на тавата

За глазиране:
1 жълтък
2 с.л. прясно мляко

За поръсване:
2 с.л. филирани бадеми
2 с.л. захар

Плънка:
150 гр смлени на едро орехи
250 мл прясно мляко
1/2 пакетче какао Др. Йоткер
80 гр захар
1 пакетче ванилена Бурбонска захар Др. Йоткер
1/2 капсула есенция ром Др. Йоткер




Приготвяне:
Разбийте с вилица в купа двете цели яйца и белтъка, добавете ванилията. Разбъркайте. В друга купа пресейте брашното, пудрата захар и солта, добавете маята и лимоновата кора. Разбъркайте. Направете "кладенче" в средата на брашнената смес, изсипете в него сметаната, яйцата и прясното мляко. Замесете с приставките на миксера меко тесто, докато започне да се отделя от стените на купата. Извадете го на леко набрашнена повърхност, премесете го леко и го оформете на топка. Поставете го в купа, поръсена с брашно.
Покрийте го с кърпа и го оставете за 30 минути на топло да втаса.

През това време разтопете кравето масло, може и в микровълнова и го разбъркайте с олиото. Ако сместа е гореща, охладете до стайна Т.
Извадете тестото от купата и започнете да добавяте мазнината лъжица по лъжица към него, като месите при всяко добавяне на мазнина. Оформете го на топка и го поставете в купа.
Покрийте го с прозрачно фолио и леко одеало или кърпа и го оставете на топло да втаса до удвояване на обема.

За плънката на козунака смесете всички продукти и варете на бавен огън, като разбърквате от време на време, докато се сгъсти сместа.


Намажете тава с олио и я поръсете с брашно.
Разделете тестото на три части, разточете всяка на кора с нормална дебелина. Намажете ги с плънката и ги завийте на рула.
Сплетете ги на плитка, завийте я в кръг и поставете в тавата. Отгоре декорирайте с варени яйца.



Покрийте го с кърпа и оставете на топло да втаса за около 30-40 минути.


Загрейте фурната на 180 градуса.
Намажете козунака с разбития в прясното мляко жълтък, поръсете с филирани бадеми и захар.
Печете на скара поставена на ниво 2 , за да не е близко до горния нагревател. Печете до златисто за около 30-40 минути, проверявайте с дървена клечка, при забождане в козунака, ако не полепне нищо по нея, значи е готов.
Извадете го и го поставете на решетка да се охлади. След това може да го съхранявате в плик или кърпа.




Боядисване на Великденски яйца

Какви цветове ще се получат върху яйцата зависи както от боичките, така и от яйцата. Аз избрах бели яйца и няколко тъмни.
Предварително обаче трябва да се престояли поне 1 час на стайна температура, да не са директно от хладилник, защото вероятността да се напукат е по-голяма.
Аз поставям яйцата в тенджера с дебело дъно / Цептер/ , наливам вода 1 см над нивото на яйцата и включвам котлона на средна степен, да заври водата постепенно. От момента на завиране ги оставям да се варят за 10 минути.



Първото яйце в червено:




Яйца с естествени оцветители:

Мислех да боядисам всичките яйца с естествени материали, обаче нещата не ми се получиха:), след четене в нета, разбрах, че трябвало да престоят в отварата една нощ, обаче честно не ми се чакаше толкова, пък и тези яйца така да ги оставя без контрол:))) Та някой ако знае точно тънкостите, без такива дълги престои, моля да сподели.



Единствените естествени са ми яйцата с Куркума, страхотен жълт цвят се получи.
В 200 мл гореща вода изсипете 1 с.л. Куркума на прах и 2 с.л. оцет. Оставете сварените яйца да престоят около 30 минути, или докато се оцветят.


И донякъде тези с люспи от лук, защото след това ги потопих в боя.
Нарежете външните люспи на жълт или червен лук. Намокрете сурови яйца и ги "облепете" с люспите, завържете стегнато с парче чорапогащник, вържете го с конец и сложете яйцата да се варят във вода за 10 минути, след което добавете 1 -2 с.л. оцет във водата и ги ставете да престоят във водата за още 10-20 минути. След това може да ги боядисате в червена или друга разтворена боичка. После отстранете люспите.


Декупаж на яйца
За целта се използват сварени боядисани яйца. От салфетки изрежете мотиви, отстранете долните пластове и нека остане само най-горният тънък пласт. Поставете мотива върху яйцето и с четка с разбит с вилица белтък намажете внимателно върху мотива и готово.
Мотивите, които избрах са на роза, подкова/ в годината на Коня/ и теменужка.



Яйца с листенца
Откъснете листенца от магданоз, цветя и др. и ги поставете върху предварително сварените яйца. Поставете ги в арченце чорапогащник и завържете с конец, потопете в разтворени боички, след това оставете да изсъхне и отстранете чорапогащника и листенцето.



Сладки изненади за децата:




И едно фотогенично зайче:)





Подменихме миналогодишното яйце с ново, а старото, заедно с венчето от Цветница 2013 пуснахме в реката.


Пожелавам ви Светло посрещане на Великден, най-здравите яйца, най-вкусните трапези:)!

11 коментара:

  1. Кате, светли празници и на теб! Бъдете здрави и благословени цялото семейство, прекрасна е работилничката ви. :) Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Светли празници на теб и семейството ти, Кате :)
    Всичко е много красиво, поздравления!

    ОтговорИзтриване
  3. Светли празници, Кате! Здраве, благоденствие и много щастие на теб и семейството ти пожелавам! Невероятни са и козунаците, и яйчицата! Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Приказен Великден си приготвила, Кате - всичко е прекрасно!
    Светли, благословени и щастливи празници!

    ОтговорИзтриване
  5. Кате,всичко е прекрасно!
    Христос Воскресе миличка!!!!!

    ОтговорИзтриване
  6. ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ Кате, здраве, мир и благоденствие и много кулинарно вдъхновение. Всичко е прекрасно, но яйцето с лука ми е любимец.

    ОтговорИзтриване
  7. Христос Воскресе! Кате, весели празници! Бъдете здрави, и усмихнати! С вълшебните си ръце си направила незабравима атмосфера за празника! Прекрасните яйца, уханните козунаци и декорациите ... Страхотни са!

    ОтговорИзтриване
  8. Христос воскресе! Да сте живи, здрави, много щастливи и винаги да имаш помощници. Много добра работа сте свършили в домашната работилничка - и козунаците са така апетитни и яйцата са много красиви :)

    ОтговорИзтриване
  9. Прекрасни неща си сътворила за празника!
    И тук да те поздравя със светлите Великденски празници.

    ОтговорИзтриване
  10. Кате,толкова е пъстро,цветно и ухаещо,че ми се иска да приседна на бялото столче до козунака и да си хортуваме едно приятно,лежерно с теб....ех,че хубаво би било.
    Поздравления,козунаците ти са великолепни отново!
    Ако позволиш една идея за следващата година-за да не ти се оцветява козунака от боядисаното яйце,можеш да сложиш сурово яйце при оформянето и след като е изпечен козунака,да го подмениш с боядисано.

    ОтговорИзтриване