Страници

Златоград


Сгушен в Родопа планина, в най-южната част на България, Златоград съхранява и до днес истории от други времена. Да се пренесеш назад в годините, да се доближиш до българският бит и култура от отминали години и епохи... възможно е и днес по каменните улички на Етнографският комплекс в Златоград.




Пролетната ни екскурзия съвпадна с шествията в Златоград, организирани по случай Сирни Заговезни и Стара Марта.
По уличките на градчето се разхождаха маскирани хора, създаващи празнична атмосфера и настроение.
Заедно с празничната атмосфера се долавяше и една друга, от минали времена, която сякаш беше изградена в къщите, в дворовете, в градинките, дори в калдаръмените улички...
Експозициите в музеите, занаятчийските работилници, старинните къщи сформират един ансамбъл, който пренася в далечни отминали години. Години, наситени с дух, традиции и история.
Ето и моят фото разказ от Златоград:



























6 коментара:

  1. Красиви снимки, красиво градче. Никога не съм била там, а с тези снимки ме предизвикваш да отида. Годишната ми обиколка из страна скоро започва :) Поздравления за прекрасните снимки с които мислено се пренесох там.

    ОтговорИзтриване
  2. Кате, май сте уцелили перфектния момент, много интересна разходка. Благодаря за разходката! Била съм само веднъж там и помня как плаках по една загубена обичка... Бях малка. ;)
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  3. Кате, с огромно удоволствие прочетох за разходката ви и разгледах снимките! Уникална планина са Родопите! А и в много забавен момент сте попаднали в Златоград! Чудесно сте прекарали и толкова красиви картини сте видели! И след такава разходка чудесно хапване са "облечените" яйца :) Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасна си Кате, където и да ме заведеш усмивката грейва на лицето ми. Всичко ми хареса - и зиданите каменни стени, и дървените кепенци, и надписите на старобългарски и целият дух на място застинало във времето. А за грънчарското колело и кафенето направо нямам думи. Поздрави и усмивки, усмивки ама много усмивки.

    ОтговорИзтриване
  5. Колко е красива страната ни.Имаме прекрасни кътчета като това, което си ни показала.
    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване