вторник, 15 април 2014 г.

В очакване на Великден: Кейк с морковчета



Със сигурност всички вече сте виждали кейка, който при разрез е със сърца, вместо кейк може да се направят мъфини.
Срещат се и варианти с балони, пеперуди, звезди. Изобщо всякакви фигурки може да се изрежат и подредят.
Това са така наречените кейк изненада.
Разбира се, покрай Великден, тематично е с моркови, може и с яйца, а и пеперудите са подходящи.

Метода на направа на кейка обаче е идентичен: изпича се 1 кейк в желаният цвят, зависи какво ще изрязвате от него - моркови, сърца, яйца, звездички...
Нарязвате го на резени, след което на формички. Аз изпекох кейка в тавата, в която след това изпекох и завършеният кейк. просто исках да съм сигурна, че дължината ще ми стигне. Но съм виждала да пекат и кейка за фигурките в голямата тава на фурната, като блат. Това е въпрос на избор.
След като са подготвени всички формички се подреждат една до друга във формата за кейк, заливат се със сместа за кейка, отново в цвят по избор, но различен от предходния:))). Изпича се кейка и при разрез се получава една много приятна изненада.

За тестото на кейковете може да използвате всяко ваше любимо тесто, важното тук е метода на изпълнение.







Кейковете направих по тази рецепта: mycandykitchen.blogspot.com halloween-battenburg-cake
Декорирах с тревичка от маслен крем, зайчета и листенца на морковчета от захарно тесто.

За оранжевият кейк за морковите

Продукти:
1 ч.ч. меко краве масло, на стайна температура
1 ч.ч. захар
3 яйца
няколко капки есенция ром Др. Йоткер
2 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер, Dr Oetker
щипка сол
2-3 с.л. прясно мляко

жълта и червена сладкарска боя Др. Йоткер / за да получите оранжева/

готварска хартия / за печене




Приготвяне:
Разбийте маслото и захарта на крем с миксер.
Добавете яйцата едно по едно с разбиване,като всяко следващо се добавя след като предишното се е усвоило добре от сместа.
Добавете прясното мляко и есенцията.
Отново разбийте добре.
В отделна купа пресейте брашното, солта и бакпулвера.
Добавяйте по малко от сухата смес към мократа, като продължавате с разбиването.
Оцветете с оранжева сладкарска боя / комбинация на жълта и червена/.
В правоъгълна тава застелете хартията и изсипете сместа в нея.
Печете в предварително загрята на 170-180 градуса фурна между 30-40 минути.
Извадете и оставете кейка да се охлади.
Нарежете на филийки, от които изрежете морковчета.





За кейка

Продукти:
1 ч.ч. меко краве масло, на стайна температура
1 ч.ч. захар
3 яйца
няколко капки есенция ром Др. Йоткер
1 1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. какао Др. Йоткер
1 ч.л. бакпулвер, Dr Oetker
щипка сол
2-3 с.л. прясно мляко

готварска хартия / за печене



Приготвяне:
Разбийте маслото и захарта на крем с миксер.
Добавете яйцата едно по едно с разбиване,като всяко следващо се добавя след като предишното се е усвоило добре от сместа.
Добавете прясното мляко и есенцията.
Отново разбийте добре.
В отделна купа пресейте брашното, какаото, солта и бакпулвера.
Добавяйте по малко от сухата смес към мократа, като се продължава с разбиването.
В правоъгълна тава застелете хартията и изсипете част от сместа в нея.
Подредете изрязаните морковчета едно до друго в колонка, в средата на формата, по дължина.
Изсипете останалата какаова смес.
Печете в предварително загрята на 170-180 градуса фурна между 30-40 минути.
Извадете и го оставете да се охлади.

Декорирайте по желание.



Вариант 1 - разтопете шоколад в микровълнова или на водна баня.
За да го разтопите в микровълнова - го начупете на парченца и го поставете в суха купа. Пуснете го в микровълновата на макс степен за не повече от 90 сек. като отваряте и разбърквате със суха лъжица през 30 секунди, до разтопяване.
Полейте кейка с разтопеният шоколад и го декорирайте с ръчно изработени клечки с картинки.


Вариант 2:
Разбийте в купа краве масло и добавяйте пудра захар до получаване на гъст крем. Оцветете със сладкарска боичка на Др. Йоткер - зелена.
Ако имате накрайник на шприц за трева, използвайте него, ако нямате - може да използвате някой супер здрав найлонов плик, който да надупчите с шило на няколко места или пък пресата за чесън.
Направете тревичката върху кейка.
Направете и зайчета от захарно тесто. И листенца на морковчета, също от захарно тесто.
Съхранявайте кейка в хладилник.





15 коментара:

  1. Разкошен кейк, идея, реализация и това рисувано зайче... любимо ми е :) Слънчево ми стана от публикацията ти, Бонбон! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Много, много красиво приготвено. Личи си, че е направено с много любов, желание, и е вложен много труд. Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  3. Много сладурско! Зайчетата са страхотни!

    ОтговорИзтриване
  4. Наистина изненадка с морковче, Кате! Чудесен кейк, а зайчетата са сладури:)

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотна идея ми даваш за Великден, изглежда страхотно :) А зайчетата от сега знам на кого ще се усладят :P Поздрави Кате, отново си във вихъра си :)

    ОтговорИзтриване
  6. Много весел кекс............Браво ,Катенце!:)

    ОтговорИзтриване
  7. Кате, невероятна си. Около теб цари красота, позитивизъм и вълшебен аромат. Пленяваш ме с идеите си и техните изпълнения. Кейка е страхотен! Целувки, бонбонче!

    ОтговорИзтриване
  8. Кате,страхотни идеи.И пресата за чесън е свършила чудесна работа-поздравления за тези красоти!

    ОтговорИзтриване
  9. Кате, невероятна идея! Направо би ме дожаляло да опитам и да разваля тази красота... :)

    ОтговорИзтриване
  10. Ох, много сладурско!!! Браво! И това, че тревата се прави с преса за чесън, направо ме усмихна! :) Страхотна си, Кате!
    Прегръдка и усмивка от мен :)

    ОтговорИзтриване
  11. Страхотно! Много ми хареса! Поздравления за майсторството!

    ОтговорИзтриване
  12. Катееее,думи не останаха,момиче!Уау,уау,уау!Фантастично е всичко-идея,изпълнение,декорации,зайчета....голяма работа си ти,ей!

    ОтговорИзтриване
  13. Много е красива декорацията със зайчетата! Чудесна аранжировка и вкус!

    ОтговорИзтриване