Страници
В очакване на Великден: Кейк с морковчета
Със сигурност всички вече сте виждали кейка, който при разрез е със сърца, вместо кейк може да се направят мъфини.
Срещат се и варианти с балони, пеперуди, звезди. Изобщо всякакви фигурки може да се изрежат и подредят.
Това са така наречените кейк изненада.
Разбира се, покрай Великден, тематично е с моркови, може и с яйца, а и пеперудите са подходящи.
Метода на направа на кейка обаче е идентичен: изпича се 1 кейк в желаният цвят, зависи какво ще изрязвате от него - моркови, сърца, яйца, звездички...
Нарязвате го на резени, след което на формички. Аз изпекох кейка в тавата, в която след това изпекох и завършеният кейк. просто исках да съм сигурна, че дължината ще ми стигне. Но съм виждала да пекат и кейка за фигурките в голямата тава на фурната, като блат. Това е въпрос на избор.
След като са подготвени всички формички се подреждат една до друга във формата за кейк, заливат се със сместа за кейка, отново в цвят по избор, но различен от предходния:). Изпича се кейка и при разрез се получава една много приятна изненада.
За тестото на кейковете може да използвате всяко ваше любимо тесто, важното тук е метода на изпълнение.
Кейковете направих по тази рецепта: mycandykitchen.blogspot.com halloween-battenburg-cake
Декорирах с тревичка от маслен крем, зайчета и листенца на морковчета от захарно тесто.
За оранжевият кейк за морковите
Продукти:
1 ч.ч. меко краве масло, на стайна температура
1 ч.ч. захар
3 яйца
няколко капки есенция ром
2 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
щипка сол
2-3 с.л. прясно мляко
жълта и червена сладкарска боя / за да получите оранжева/
готварска хартия / за печене
Приготвяне:
Разбийте маслото и захарта на крем с миксер.
Добавете яйцата едно по едно с разбиване,като всяко следващо се добавя след като предишното се е усвоило добре от сместа.
Добавете прясното мляко и есенцията.
Отново разбийте добре.
В отделна купа пресейте брашното, солта и бакпулвера.
Добавяйте по малко от сухата смес към мократа, като продължавате с разбиването.
Оцветете с оранжева сладкарска боя / комбинация на жълта и червена/.
В правоъгълна тава застелете хартията и изсипете сместа в нея.
Печете в предварително загрята на 170-180 градуса фурна между 30-40 минути.
Извадете и оставете кейка да се охлади.
Нарежете на филийки, от които изрежете морковчета.
За кейка
Продукти:
1 ч.ч. меко краве масло, на стайна температура
1 ч.ч. захар
3 яйца
няколко капки есенция ром
1 1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. какао
1 ч.л. бакпулвер
щипка сол
2-3 с.л. прясно мляко
готварска хартия / за печене
Приготвяне:
Разбийте маслото и захарта на крем с миксер.
Добавете яйцата едно по едно с разбиване,като всяко следващо се добавя след като предишното се е усвоило добре от сместа.
Добавете прясното мляко и есенцията.
Отново разбийте добре.
В отделна купа пресейте брашното, какаото, солта и бакпулвера.
Добавяйте по малко от сухата смес към мократа, като се продължава с разбиването.
В правоъгълна тава застелете хартията и изсипете част от сместа в нея.
Подредете изрязаните морковчета едно до друго в колонка, в средата на формата, по дължина.
Изсипете останалата какаова смес.
Печете в предварително загрята на 170-180 градуса фурна между 30-40 минути.
Извадете и го оставете да се охлади.
Декорирайте по желание.
Вариант 1 - разтопете шоколад в микровълнова или на водна баня.
За да го разтопите в микровълнова - го начупете на парченца и го поставете в суха купа. Пуснете го в микровълновата на макс степен за не повече от 90 сек. като отваряте и разбърквате със суха лъжица през 30 секунди, до разтопяване.
Полейте кейка с разтопеният шоколад и го декорирайте с ръчно изработени клечки с картинки.
Вариант 2:
Разбийте в купа краве масло и добавяйте пудра захар до получаване на гъст крем. Оцветете със сладкарска боичка на Др. Йоткер - зелена.
Ако имате накрайник на шприц за трева, използвайте него, ако нямате - може да използвате някой супер здрав найлонов плик, който да надупчите с шило на няколко места или пък пресата за чесън.
Направете тревичката върху кейка.
Направете и зайчета от захарно тесто. И листенца на морковчета, също от захарно тесто.
Съхранявайте кейка в хладилник.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Ехааааа невероятно е!!!
ОтговорИзтриванеРазкошен кейк, идея, реализация и това рисувано зайче... любимо ми е :) Слънчево ми стана от публикацията ти, Бонбон! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеМного, много красиво приготвено. Личи си, че е направено с много любов, желание, и е вложен много труд. Поздравления!
ОтговорИзтриванеМного сладурско! Зайчетата са страхотни!
ОтговорИзтриванеНаистина изненадка с морковче, Кате! Чудесен кейк, а зайчетата са сладури:)
ОтговорИзтриванеСтрахотна идея ми даваш за Великден, изглежда страхотно :) А зайчетата от сега знам на кого ще се усладят :P Поздрави Кате, отново си във вихъра си :)
ОтговорИзтриванеМного весел кекс............Браво ,Катенце!:)
ОтговорИзтриванеКате, невероятна си. Около теб цари красота, позитивизъм и вълшебен аромат. Пленяваш ме с идеите си и техните изпълнения. Кейка е страхотен! Целувки, бонбонче!
ОтговорИзтриванеКате,страхотни идеи.И пресата за чесън е свършила чудесна работа-поздравления за тези красоти!
ОтговорИзтриванеКате, невероятна идея! Направо би ме дожаляло да опитам и да разваля тази красота... :)
ОтговорИзтриванеОх, много сладурско!!! Браво! И това, че тревата се прави с преса за чесън, направо ме усмихна! :) Страхотна си, Кате!
ОтговорИзтриванеПрегръдка и усмивка от мен :)
Страхотна си, Кате!
ОтговорИзтриванеСтрахотно! Много ми хареса! Поздравления за майсторството!
ОтговорИзтриванеКатееее,думи не останаха,момиче!Уау,уау,уау!Фантастично е всичко-идея,изпълнение,декорации,зайчета....голяма работа си ти,ей!
ОтговорИзтриванеМного е красива декорацията със зайчетата! Чудесна аранжировка и вкус!
ОтговорИзтриване