вторник, 29 април 2014 г.

Проект: Ястия от турската кухня - Лахмаджун / lahmajun


Следващото ястие от турската кухня, което много ни допадна е Лахмаджун.

Самото ястие представлява тънки питки, гарнирани с кайма, лук, домати и подправки, изпечено на фурна или в пещ, след което се поднася поръсено с лимонов сок, увито на руло със зеленчуци като краставички, домати, чушки, зелена салата.


За рецептата на Лахмаджуна се ръководех от бг мама, благодаря на Berina за рецептата!
Голяма вкусотия е този Лахмаджун, а ето ги при мен:



Продукти:

Тесто:
4 ч.ч. брашно
1 пакетче суха мая Др. Йоткер
щипка сол
около 250 мл приятно топла вода / не гореща!/

плънка:
250 гр хубава кайма смес / хубаво е да е от агнешко и/ или телешко, но може и смес телешко със свинско/
1 с.л. доматено пюре / кетчуп или лютеница/
1 голяма глава лук, настъргана на ситно ренде
2 домата, настъргани на ренде, или смлени домати от консерва
сол
1 ч.л. червен пипер
черен пипер
кимион
1/2 ч.л. сух джоджен
пресен магданоз
1 с.л. зехтин




За тестото:
Пресейте брашното, добавете сухата мая и солта. Разбъркайте. Добавете водата и замесете тесто. Ако е необходимо добавете още брашно.
Направете тестото на топка, покрийте го с прозрачно домакинско фолио и кърпа и го оставете да втаса, за около 1 час, докато удвои обема си.


За плънката:
Омесете каймата с останалите продукти. Сместа трябва да е леко течна. При необходимост добавете още домати.

Разделете тестото на малки топчета, от които разточете тънки питки с големината на десертна чиния.

Застелете голямата тава на фурната с хартия за печене и подредете питките в нея.
Намажете ги равномерно със сместта. Не мажете много дебело.
Изпечете на 180 градуса, до зачервяване - за около 20 минути.
Като се изпекат ги извадете от фурната и подредете една върху друга, за да омекнат.
От това тесто изпекох 7 бр питки.


Поднесете Лахмаджуна с нарязан на полумесеци лук, магданоз,лимони, краставици и домати. Може да го навиете на руло, като в него да поставите от зеленчуците.
Много е вкусно!



Ето тук може да видите вкусното предложение на Нати:
"Под гъбката" Лахмаджун


20 коментара:

  1. Ммм колко вкусно изглежда! Не знам защо досега съм пренебрегвала турската кухня! И това ще пробвам! Кате, тефтера с рецепти за изпълнение нараства :)
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Изглежда много много вкусно. Задължително ще го пробвам, може би още тази седмица. Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Търся общото между това тук и пиде.... :) Звучи точно по мой вкус и тази рецепта, Кате! Открадвам :) Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотен проект, Кате. Аз не съм яла много турски ястия и мисля,че е време да опитам тази кухня, така че ще следя проекра. Поздрави и слънчев ден.

    ОтговорИзтриване
  5. Вкусно, Кате! Аз не съм голям фен на турската кухня (с малки изключения), но не отричам, че имат и добри попадения, като това тук. Ще следя с интерес проекта ти.
    Прегръдки и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Кате, много интересен проект, а тази рецепта е много по вкуса ми. И аз си записвам за проба. Прекрасен ден, мила!

    ОтговорИзтриване
  7. Страшна вкусотия! Точно по мой вкус. Със сигурност ще пробвам рецептата през почивните дни. Чувала бях името на ястието, но нямах представа, че представлява това. Поздравления за чудесния проект!

    ОтговорИзтриване
  8. С интерес очаквам и следващите предложения, че това много ми допада и обичам да научавам за традиционни ястия от други кухни! Хубави почивни дни, Кате!

    ОтговорИзтриване
  9. Интересен проект си стартирала, Кате! Този лахмаджун изглежда много апетитно :) С любопитсво ще следя и следващите рецепти :)
    Хубави майски празници! Поздрави, Кате!

    ОтговорИзтриване
  10. Това ще е голяма вкусотия! Предполагам и колко й се радват мъниците, защото безспорно може да се оприличи на дюнер. ;)
    Поздрави, Кате!

    ОтговорИзтриване
  11. Много интригуваща серия рецепти си започнала, Кате! Определено ще ми е интересно да наминавам, защото слабо познавам турската кухня. Досега не съм пътувала към тази страна. Лахмаджунът много ми допада! :)
    Усмихнати празници от мен!

    ОтговорИзтриване
  12. Ааа, с това ще избия рибата;) Съставките и визията са точно такива, каквито децата обожават! Благодаря, Бонбон, за споделеното. И хубави празници!

    ОтговорИзтриване
  13. Това ще се прави, велико е! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  14. Отдавна се каня да направя Лахмаджун и все отлагам. Знам ли и аз защо. Но при теб е толкова апетитно, че ще поправя грешката си.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  15. Срам, не срам, за пръв път го виждам и чувам. Ще се прави и от мен!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  16. Опитахме ги и наистина са страшно вкусни! Благодаря за прекрасната рецепта!

    ОтговорИзтриване
  17. И аз го опитах, много ни хареса! Целувки, Кате, страхотна рецепта!

    ОтговорИзтриване
  18. Наистина са много вкусни и отново ще благодаря на Берина за рецептата. радвам се, че и аз ги открих, а както виждам и доста хора не ги знаят. Супер, много се радвам на положителните ви отзиви! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  19. Дъщерята по Великден беше на екскурзия до Турция и сега имаме интерес към турската кухня. Страхотно предложение, Кате!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  20. Има доста ястия от турската кухня,които си приличат на някои наши.С разликата, че те слагат повече подправи и така вкуса става друг.Ние като цяло сме свикнали само с черният и червен пипер, чубрица и дафинов лист, а в действителност има уникални подправки, които отварят ястието повече и подчертават неговите вкусови качества.радвам се че ни пишете.Снимките от тук са страшно вкусни, ще се опитам да направя ястието, и дано се получи.

    ОтговорИзтриване