събота, 31 май 2014 г.

Дъждовно с рози


Уикенда се оказа дъждовен, но то как иначе, нали е май:), та предразположи за повече суетене в кухнята. Розите в градината на мама нацъфтяха и аз се престраших да си откъсна няколко:). Повече ме радват на двора, но все пак така или иначе заради дъжда няма да се запазят дълго време, та украсих и бонбонената кухня с тях.
Ето и малко вкусни идейки от нашата кухня:), вдъхновени и от други кулинарни вълшебници:


Зеленчуци на фурна

Рецепта съм показвала в блога, при Лулуто видях червено цвекло в тавичката и си изпекох и аз:) червено цвекло, пащърнак, морков, пресни картофи, пресен чесън, сол и зехтин.















Паниран зрял фасул
Рецептата открих случайно в интернет: паниран фасул

Идеята за пържене на шишче видях тук и се оказа, че е на Снежи:), много се изненадах:) Благодаря ти, мила!:


Продукти
сварен едър зрял боб

за паниране:
брашно
газирана напитка / сода, лимонада/
сол

олио за пържене


Изцедете свареният боб добре.
Смесете брашното, солта и газираната напитка, до получаване на тесто, малко по-гъсто от палачинково.
Нанижете зърната на дървени шишчета, потопете ги в панировката и ги изпържете от двете страни в повече олио до зачервяване.


Питки с брашно от лимец
Направих ги по рецептата за тесто от блога, като замених бялото брашно с брашно от лимец, олиото със зехтин, солта с хималайска, стандартната мая със суха. Оформих ги като малките питки, които продават във всички големи магазини.


Продукти:
500 гр брашно от лимец
1 пакетче суха мая Др. Йоткер
100 мл приятно топла вода
1 ч.л. захар
1 ч.л. Хималайска сол
2 с.л. зехтин
2 с.л. кисело мляко
1 яйце
50 мл приятно топла вода

семенца за питки


Приготвяне:
Разтворете маята в купа с водата и захарта. Оставете я да шупне.
Пресейте брашното в купа и направете кладенче.
В кладенчето поставете солта, яйцето, зехтина, киселото мляко и шупналата мая. Добавете още около 50 мл приятно топла вода.
Замесете меко тесто.
Месете продължително около десетина минути. При нужда добавете още брашно.
Направете тестото на топка и го ударете няколко пъти в масата/плота/.
Поставете го в набрашнена тава/купа и го покрийте с кърпа. Оставете го да втаса, докато си удвои обема.
Извадете го, премесете го и оформете равни малки топки, около 12-15 бр., зависи от големината.
Подредете ги на разстояние една от друга, в тава, намазана с олио и поръсена с брашно или застлана с хартия за печене.
Покрийте ги с кърпа и оставете да втасват до двойно увеличаване на обема.
Цепнете ги "на кръстче" с остър нож, намажете ги със зехтин и ги поръсете със семенца за питки.
Изпечете ги в предварително загрята фурна на 180 градуса, на по-ниска скара, за около 30 минути, проверявайте с клечка за зъби.
Извадете питките и ги напръскайте с вода, съвсем леко! Завийте ги с кърпа и ги оставете да престоят за 10-15 минути, да омекнат.




Правих и сладко от ягоди, всъщност трябваше да е сладко, но като, че ли стана конфитюр:)
Класическа рецепта от 1 кг ягоди, около 700- 800 гр захар, 1 непълна ч.л. лимонена киселина. Варих го за 2 около 2 часа, без вода и към края на варенето добавих лимонената киселина.




И на финал нещо много шоколадово и вкусно, а пък толкова лесно: Шоколадови тортички и ягодово фрапе с нес кафе.

Шоколадовите тортички са сборна идея от няколко рецепти. Мислех да правя тортата с рула на Лео, обаче шоколада и сметаната ми бяха половин количество, та се разтършувах в интернет и попаднах  на пастичките на Снежи:), които тя е направила с домашно руло а пък в бг мама открих едни шоколадови бомбички, които се правят с блат.
Благодаря на всички за вдъхновението!

Ето и моите

Шоколадови тортички с готово руло


За 4 или 5 бр:
Продукти:
1 руло 7Days шоколад или друго
150 гр Нутела
150 гр заквасена сметана
1/2 пакетче желатин Др. Йоткер
1 пакет крем за сладкиши шоколад Др. Йоткер
прясно мляко за крема, според указанията на опаковката
1 черен шоколад
филирани бадеми, за декорация


Приготвяне:
Нарежете рулото на филийки, дебелина колкото желаете, зависи каква височина ще са пастичките. За всяка пастичка са необходими 2 парчета руло.

Направете крема:
Разбийте с телена бъркалка сметаната и течния шоколад.
Направете желатина:
Сипете в чаша 80 мл студена вода.
Изсипете желатина вътре. Не разбърквайте!.
Оставете около 10 минути да набъбне/ става като гъба/.
Сипете в съд на котлона вода. Сложете чашката с желатина вътре / водна баня/, да се загрее. Не трябва да завира водата!!!
Като се втечни желатина, го отстранете от котлона и внимателно изсипете към шоколадовата смес.
Разбъркайте добре.

Ето тук може да видите подробно.


Подредете рулата върху хартия за печене, сиропирайте ги с малко прясно мляко и ги намажете с крем. Отгоре поставете вторите парчета рула.
Отново намажете с крем обилно, от всички страни.
Приберете в хладилник да стегне.

През това време направете шоколадовият крем на Др. Йоткер, според указанията на опаковката.

Разтопете шоколада на водна баня или в микровълнова.

Извадете пастичките, отгоре изсипете по 1 с.л. от крема на Йоткер и залейте с разтопен шоколад.
Приберете в хладилник да стегне шоколада, след което декорирайте с розички, от крема и филирани бадеми.



Ягодово фрапе с нес кафе
, благодаря!

В блога имам и рецепта за ягодово фрапе без кафе и за класическо фрапе.


Продукти:
за всяка чаша:
2 ч.л. Нескафе
2 с.л. пасирани ягоди
3 ч.л. захар
около 100 мл прясно мляко



Приготвяне:
Сложете на дъното на висока чаша нес кафето, захарта и пасираните ягоди.
Разбийте с машинката за фрапе за 15 секунди, до получаване на пяна.
По желание добавете кубчета лед.
Допълнете чашата с мляко.
Сервирайте със сламка.




Усмивки от нашата писанка:))), която често си показва опашлето в обектива.


Приятна съботна вечер!

8 коментара:

  1. Вкусно и красиво, не знам от кое първо да си взема!!! Толкова идейки, и толкова апетитно представено, чудесно :) А розите са прекрасни, усмивки и на писанка :) Хубава неделя от мен :)

    ОтговорИзтриване
  2. Кате, ти си истинска вълшебница! Първо ме впечатлиха розите, защото много, ама много ги обичам и чудесно стоят в бонбонената ти кухня! После ме изненада менюто - не едно, не две, а цял арсенал от идеи :) Радвам се, че имам принос към кулинарните ти вдъхновения, но темпото ти никога не мога да стигна :) А снимките са така пленителни, зареждащи, изразителни! Няма нещо, което да не пожелах да опитам :) Хляб от лимец и на мен ми се върти в главата от известно време и твоите питки ще ме накарат по-скоро да направя.
    И днес е дъждовно, та ще чакам да видя какви ще ги вършиш в кухнята :)
    Хубав ден, вълшебнице! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Розите ти са прекрасни Кате :) Снимките и те ... да не говорим и за прекрасните ти кулинарни творения :) Вълшебница си ти!

    ОтговорИзтриване
  4. Всичко е прекрасно- от декора до ястията, които си представила!
    Чудесни идеи и изпълнение! :)
    Ти си цяла фурия в кухнята!
    Поздрави! Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасно си представила всеки един продукт,Кате.............А,розите са вълшебни!
    Честит празник:)

    ОтговорИзтриване
  6. Трудно мога да предпочета нещо от представеното! Всичко е толкова красиво и вкусно!
    И поднесено прекрасно в твой стил!
    Поздрави и приятна неделна вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. За мен двойка шишчета с паниран боб, гарнитура от печени кореноплодни и питка с лимец - ако може по закръгленка. Хи-хи, прекрасно ти е менюто Кате, а розата е с невероятен цвят. Поздрави и успешна и лъчезарна седмица.

    ОтговорИзтриване
  8. Вили, Снежи, Дани, Габи, Миленка, Тили, Хриси, благодаря ви за красивите и мили коментари! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване