Страници

Дъждовно с рози


Уикенда се оказа дъждовен, но то как иначе, нали е май:), та предразположи за повече суетене в кухнята. Розите в градината на мама нацъфтяха и аз се престраших да си откъсна няколко:). Повече ме радват на двора, но все пак така или иначе заради дъжда няма да се запазят дълго време, та украсих бонбонената кухня с тях.


Напълно естествено, вдъхновението се пренесе в кухнята…


Изпекох червено цвекло, пащърнак, морков, пресни картофи, пресен чесън в тава на фурна със сол и зехтин.


Панирах зрял фасул, рецептата за който открих случайно в интернет: паниран фасул
Идеята за пържене на шишче видях в www.receptite.com и се оказа, че е на Снежи:), много се изненадах:) Благодаря ти, мила!
Рецептата накратко:
Продукти: отцеден сварен едър зрял боб, брашно, газирана напитка / сода, лимонада, сол
Приготвяне: Брашното, солта и газираната напитка се смесват, до получаване на тесто, малко по-гъсто от палачинково.
Зърната боб се нанизват на дървени шишчета, потят се в панировката и се изпържат от двете страни в повече олио до зачервяване.


Изпекох питки с брашно от лимец.
Продукти:
500 гр брашно от лимец, 1 пакетче суха мая (7 гр), 100 мл приятно топла вода, 1 ч.л. захар, 1 ч.л. Хималайска сол, 2 с.л. зехтин, 2 с.л. кисело мляко, 1 яйце, 50 мл приятно топла вода, семенца за питки
Приготвяне:
Маята се разрваря в купа с водата и захарта. Оставя се да се активира( да шупне). Брашното се пресява в купа и в центъра му се оформя кладенче. В кладенчето се изиспват солта, яйцето, зехтина, киселото мляко и шупналата мая. Добавят се още около 50 мл приятно топла вода и се замесва меко тесто. Меси се продължително, около десетина минути. При нужда се добавя още брашно. Тестото се оформя на топка и се удря няколко пъти в масата. Поставя се в набрашнена тава/купа и се покрива с кърпа. Оставя седа втаса, докато си удвои обема.
Изважда се, премесва се и се оформя на равни малки топки, около 12-15 бр., зависи от големината. Подреждат се на разстояние една от друга, в тава, намазана с олио и поръсена с брашно или застлана с хартия за печене. Покриват се с кърпа и се остаят да втасат до двойно увеличаване на обема. Цепват се “на кръстче” с остър нож, намазват се със зехтин и се поръсват със семенца за питки.
Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса, на по-ниска скара, за около 30 минути, проверяват се с клечка за зъби.
Питките се изваждат и се напръскават с вода, съвсем леко. Завиват сес кърпа и се оставят да престоят за 10-15 минути, да омекнат.


Сварих и сладко от ягоди, по класическата рецепта на 1 кг ягоди, около 700- 800 гр захар, 1 непълна ч.л. лимонена киселина. Варих го за около 2 часа, без вода и към края на варенето добавих лимонената киселина.


Направих Шоколадови тортички с готово руло, които са сборна идея от няколко рецепти. Мислех да правя тортата с рула на Лео, обаче шоколада и сметаната ми бяха половин количество, та се разтършувах в интернет и попаднах на пастичките на Снежи:), които тя е направила с домашно руло а пък в бг мама открих едни шоколадови бомбички, които се правят с блат.
Благодаря на всички за вдъхновението!


За 4 или 5 бр:
Продукти:
1 руло 7Days шоколад или друго
150 гр Нутела
150 гр заквасена сметана
1/2 пакетче желатин Др. Йоткер
1 пакет крем за сладкиши шоколад Др. Йоткер
прясно мляко за крема, според указанията на опаковката
1 черен шоколад
филирани бадеми, за декорация


Приготвяне:
Рулото се нарязва на филийки, дебелина по желание, зависи каква височина ще са пастичките. За всяка пастичка са необходими 2 парчета руло.
Крем: Сметаната се разбива заедно с течния шоколад с телена бъркалка. Желатина се изиспва в чаша с 80 мл студена вода, разбърква се. Оставя се около 10 минути да набъбне(става като гъба).
Разтопява се на водна баня. Като се втечни желатина, се отстранява от котлона и внимателно се изсипва към шоколадовата смес. Разбърква се добре.
Филийките рула се сиропират леко с прясно мляко и се слепват две по две с крем. Подреждат се в тава и отновно се намазват с крем, обилно от всички страни. Оставят се в хладилник, да стегнат.
През това време се приготвя шоколадовият крем на Др. Йоткер, според указанията на опаковката.
Шоколада се разтопява на водна баня или в микровълнова.
Пастичките се изваждат, отгоре се изсипва по 1 с.л. от крема на Йоткер и се поливат с разтопен шоколад.
Прибират се в хладилник да стегне шоколада, след което се декорират с розички от крема и филирани бадеми.



А пастичките сервирах с ягодово фрапе, по идея от: “Кулинарни мисли”, благодаря!

Продукти, за всяка чаша:
2 ч.л. Нескафе
2 с.л. пасирани ягоди
3 ч.л. захар
около 100 мл прясно мляко

Приготвяне:
На дъното на висока чаша се изсипва нес кафето, захарта и пасираните ягоди.
Разбива се с машинката за фрапе за 15 секунди, до получаване на пяна. По желание се добавят кубчета лед. Чашата се допълва с мляко.
Сервира се със сламка.







8 коментара:

  1. Вкусно и красиво, не знам от кое първо да си взема!!! Толкова идейки, и толкова апетитно представено, чудесно :) А розите са прекрасни, усмивки и на писанка :) Хубава неделя от мен :)

    ОтговорИзтриване
  2. Кате, ти си истинска вълшебница! Първо ме впечатлиха розите, защото много, ама много ги обичам и чудесно стоят в бонбонената ти кухня! После ме изненада менюто - не едно, не две, а цял арсенал от идеи :) Радвам се, че имам принос към кулинарните ти вдъхновения, но темпото ти никога не мога да стигна :) А снимките са така пленителни, зареждащи, изразителни! Няма нещо, което да не пожелах да опитам :) Хляб от лимец и на мен ми се върти в главата от известно време и твоите питки ще ме накарат по-скоро да направя.
    И днес е дъждовно, та ще чакам да видя какви ще ги вършиш в кухнята :)
    Хубав ден, вълшебнице! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Розите ти са прекрасни Кате :) Снимките и те ... да не говорим и за прекрасните ти кулинарни творения :) Вълшебница си ти!

    ОтговорИзтриване
  4. Всичко е прекрасно- от декора до ястията, които си представила!
    Чудесни идеи и изпълнение! :)
    Ти си цяла фурия в кухнята!
    Поздрави! Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасно си представила всеки един продукт,Кате.............А,розите са вълшебни!
    Честит празник:)

    ОтговорИзтриване
  6. Трудно мога да предпочета нещо от представеното! Всичко е толкова красиво и вкусно!
    И поднесено прекрасно в твой стил!
    Поздрави и приятна неделна вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. За мен двойка шишчета с паниран боб, гарнитура от печени кореноплодни и питка с лимец - ако може по закръгленка. Хи-хи, прекрасно ти е менюто Кате, а розата е с невероятен цвят. Поздрави и успешна и лъчезарна седмица.

    ОтговорИзтриване
  8. Вили, Снежи, Дани, Габи, Миленка, Тили, Хриси, благодаря ви за красивите и мили коментари! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване