Страници

Оброшка чорба


Тази чорба я помня от дете. Тогава през ваканциите като бяхме при баба и дядо на една поляна хората бяха сложили един казан и в него варееха чорбата. Само веднъж присъствах на такова нещо, но толкова силен спомен е останал, че все още ясно виждам паничката с това вкусно ястие.
Дълго търсих из интернет някакви рецепти, които да ме насочат поне малко към тази, но никъде не открих. Може би е популярна под друго име, не вярвам само по нашият край да се е правила. Но тъй като вече имам някакви познания в кулинарията реших да импровизирам и мисля, че успях, защото вкусът беше точно същият, като от едно време. Искам да съхраня тази рецепта, да я споделя с всички вас, защото наистина е традиционна, българска. Това, което съм променила е използваното месо, тъй като тогава използваха овче, аз избрах агнешки врат.



Продукти:
1 агнешки врат / овче месо/
1 глава лук
1 пащърнак
1 морков
1 картоф
1/2 ч.ч. ориз
1 голям домат
2 с.л. доматено пюре
2-3 стръка пресен лук
пресен джоджен
прясна мащерка
пресен магданоз
суха чубрица
сол
черен пипер
олио
1 с.л. брашно




Приготвяне:
Поставете месото в тенджера, залейте с вода и го сложете да се вари. Когато водата заври, отстранете пяната с цедка или решетъчна лъжица. Поставете капак и варете месото за около 2 часа, да се свари добре. Може и в тенджера под налягане, следвайки инструкциите за варене и го варете за около 50 минути.

Когато е готово, извадете месото и го обезкостете, нарежете на средни парчета.

Обелете зеленчуците/ без зеленият лук/ и ги нарежете на дребно.
Налейте малко олио в тиган и сложете лука да омекне, добавете останалите зеленчуци, гответе за няколко минути, добавете ориза и пържете до стъкловидност.

Добавете брашното, разбъркайте, добавете домата и доматеното пюре, ако е гъсто, го разредете с малко вода.
Налейте малко от бульона, разбъркайте добре и изсипете в тенджерата с бульона. Добавете нарязаният на дребно зелен лук, заедно с перата и месото. Подправете със сол и черен пипер. Варете до готовност на ястието, докато ориза и зеленчуците се сварят.

Поръсете със ситно нарязаните зелени подправки и сервирайте ястието топло.





13 коментара:

  1. Идеалният обяд или вечеря в тези топли летни дни- супичка.
    Агнешкото месо ми е любимо, но никога не съм хапвала супа, така че ако реша да правя ще е по тази рецепта.
    Твоята изглежда много вкусна и привлекателна.
    Хубав ден! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Отново вдъхновяващ проект, Кате,
    определено много ценен и като идея, изпълнение и представяне.
    Съдейки по описанието и наименованието /от оброк, може би/ на този вид чорба, предполагам става въпрос за вид курбан. Майсторска рецепта си съставила,
    поздравления, видът е неустоим, а предполагам и уханието още по-вече...
    Хубава, успешна и усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Не съм опитвала, но си представям колко питателно е това ястие. Чудно си се справила, Кате! :)
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  4. Моника Георгиева16 юни 2014 г. в 10:16

    Опитвала съм,аз я правя така,но по нашия край мащерката не се използва за нищо друго освен за чай...От няколко години и аз я ям активно,брах я под всяка форма и по всяко време на топлите месеци.Даже си и пренесох коренища от полето и все ме питат ,ама как така ,какво ще я правиш тази машерка, че и без цвят,а после се чудат колко много чай правим ...все едни такива въпроси.Традициите на места са доста закоравели.При нас към агнешко слагат само джоджен,а мераклиите и
    девесил.С толкова богат букет и аз не съм правила .Ще опитам!

    ОтговорИзтриване
  5. Кате, обичам такива стари рецепти от село.
    Макар че аз не обичах от казана, с удоволствие бих опитала от твоятя паничка :)

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотна чорба,чак усетих аромата!
    Много вкусна гозба,Кате!
    Слънчева седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
  7. Чорба-мечта.....Щом преключа с динените дни ще я врътна,задължително!
    :)Прегръдки,Кате!

    ОтговорИзтриване
  8. Истинска вкусотия, аз си го представих нещо като телешко варено, но с агнешко, което се топи в устата от бавното и продължително варене, ммммммм! В 4 часа не е човешко това изкушение!
    Прегръдки, Кате!

    ОтговорИзтриване
  9. Ех,тези твои проекти,Кате,невероятна си!Представям си само какъв аромат ще се носи!Добро начало,чакам следващите уханни идеи!Силна прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  10. Segunda feira
    É dia de espantar a poeira,
    Dar um susto na pasmaceira,
    E iniciar a semana da melhor maneira... E você sem duvida começou a semana super bem com essa Delicia de receita... Huuuuuuuuuummmmmmmmm!!!
    Beijos Márcia (Rio de Janeiro - Brasil)

    http://www.decolherpracolher.com.br

    ОтговорИзтриване
  11. Като знам как вкусеше курбан чорбата по такива събирания на поляната до църквата на село, си представям много ясно и магията на тази оброшка супа. Благодаря ти, че я сподели, Кате :)
    Усмихната седмица ти желая :)

    ОтговорИзтриване
  12. Ех Кате, така вкусно си я поднесла, че смятам да я пробвам, но без месо. Поздрави и много слънчеви усмивки (като няма слънце).

    ОтговорИзтриване
  13. При нас курбан чорба се приготвя по подобен начин. Поздравления за проекта - много харесвам такива стари и вкусни рецепти и наистина трябва да се запазят!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване