вторник, 8 юли 2014 г.

Гръцки предложения с "Лидл" - 2 част:)


Продължавам темата с гръцката кухня и новите ми предложения са:


Картофи на фурна по гръцки / Πατάτες φούρνου

В интернет има много рецепти за Πατάτες φούρνου или картофи на фурна.
Това, което различава тези картофи, от класически печените на фурна са подправките, характерни за средиземноморската кухня, лимоновият сок и зехтинът. Срещат се варианти с риган, с дафинов лист, с червен пипер, или букет от средиземноморски подправки.
Интересен е методът, когато се правят с дафинов лист - цепва се картофът и в него се поставя един цял лист и така се пече.
Моите картофки приготвих със сух риган и са много, много вкусни:).



Продукти:
1 кг картофи /пресни гръцки от Лидл /
Лимонов сок от 1/4 лимон
2 с.л. краве масло
1 к.ч. Зехтин /Eridanous, от Лидл/
Сол
черен пипер
1 с.л. сух риган


Приготвяне:
Включете фурната да загрява на 200 градуса.
Измийте картофите добре и леко остържете кората, нарежете ги на едри кубчета.
Загрейте маслото в микровълнова, да се разтопи. Разбъркайте с останалите съставки и изсипете сместа върху картофите, разбъркайте добре.
Изсипете всичко в тава, разпределете равномерно, по възможност на един слой.
Изпечете в предварително загрятата фурна за около 40 минути - 1 час, до зачервяване. По време на печенето разбърквайте няколко пъти.
Поднесете ги топли.


Ето тук, по същата рецепта, но нарязани на пръчици и в компанията на гръцка бира Mythos, от Лидл.




Халлуми на грил

Халлуми е традиционно сирене от Кипър. Наподобява моцарелата и най-често се приготвя на тиган или на грил. На самата опаковка са указанията как точно става това, като за грил се реже на филийки с дебелина 1,5 см, а за тиган - 1 см. Сиренето се намазва добре със зехтин и се запича от двете страни.
Страхотна компания е за зелена салата, може да се използва за предястие, гарнирано с печени чушки, домати и др. зеленчуци по избор.
Ето как го приготвих аз:



Продукти:
1 опаковка сирене Халлуми /Eridanous, от Лидл/
зехтин /Eridanous, от Лидл/
1 печена чушка
1 домат
няколко маслини Каламата / Eridanous, от Лидл/



Приготвяне:
Нарежете сиренето на шайби с дебелина 1,5 см.
Полейте ги със зехтин, намажете ги от всички страни.
Запечете сиренето на предварително загрята скара или грил тиган, от двете страни.
Поднесете с резени печена чушка, домат и маслини и студено бяло вино.




Баклава с халва
В интернет има доста рецепти за тази баклава. За база избрах рецептата на Виктори , като замених някои съставки / маслото със зехтин; брашното с галета, пропуснах ванилията в сиропа и промених количеството на някои продукти, промених и оформянето и по съвет на Пепи залях студена баклава със студен сироп, но като цяло рецептата е от тук.
Благодаря ти за рецептата, Виктори, баклавата наистина е много вкусна и я препоръчвам!




Продукти:

1 опаковка кори за баница от Лидл
200 гр халва с какао  /Eridanous, от Лидл/
1  ч. ч. ситно нарязани орехи
1 ч. ч.  захар
1 ч. ч. галета
1 ч. ч. газирана вода
1 пакетче бакпулвер Др. Йоткер
1 ч.л. канела
зехтин /Eridanous, от Лидл/ за намазване на корите и тавата


За сиропа:
2 ч. ч. вода
1 ч. ч. захар



Приготвяне:

За плънката:
Нарежете халвата на ситно.
В друга купа разбъркайте галетата с бакпулвера.

Разбъркайте захарта с газираната вода.
Започнете да добавяте по малко от галетата с бакпулвера, като разбърквате добре.
Добавете орехите, канелата и парченцата халва. Разбъркайте сместа.
Намажете със зехтин дъното и стените на кръгла тава, с диаметър .
Вземете 3 кори, намажете най-горната с 1 с.л. зехтин. Изсипете около 5-6 с.л. от плънката. Навийте на роло - да не е стегнато.
Леко го "набръчкайте" с ръце и го завийте на "охлюв" в центъра на тавата. Направете останалите кори и ги навийте около първата като охлюв. Намажете баклавата с четка със зехтин. Нарежете я на парчета и я изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса, без вентилатор до зачервяване.
Извадете я и я оставете да се охлади на стайна температура, напълно.
Направете сиропа от захарта и водата, като ги сварите на котлон, за около 5 минути. Отстранете от котлона и оставете да се охлади на стайна температура.
Залейте охладената баклава с охладен сироп.
Приберете в хладилник.
Още веднъж да кажа - много вкусна баклава!:)











20 коментара:

  1. Невъзможна си :) С тези предложения сбъркваш началото на работния ми ден :) Дано ми остане днес време да отида до Лидл, че не се издържа :) Поздрави, моя обичана блог-фурия!

    ОтговорИзтриване
  2. I Think it's a big white fish. İt seems fantastic.

    ОтговорИзтриване
  3. Кате, както винаги всичко е повече от прекрасно. Чудя се от кое да си взема първо. Усмихнат ден Вълшебнице!

    ОтговорИзтриване
  4. Супер е менюто и днес, Кате! Ах, тези картофки и това сирене.....

    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  5. Все вкусни неща си приготвила Кате.
    Нямаше нещо, което да не ми хареса.
    Направила си баклавата с любимите ми кори, откакто ги открих не ползвам други.
    Както и домашно точените им кори- страхотни са.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Чудни предложения, Кате! Халумито май ми е фаворит, макар че и тези златисти картофки... Баклавата изцяло оставям на Филип, но е много интересна с тази халва вътре.
    Усмивка от мен, мила!

    ОтговорИзтриване
  7. Кате, както винаги всичко е страхотно.Все вкусотии си приготвила,да се чуди човек от кое да опита първо. Усмихнат ден,бонбонче! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Кате, страхотна си :) Извор на идеи и винаги прекрасна реализация на всичко до което се доснеш! Всичко което си приготвила е повече от вкусно и прекрасно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Ох,напълни ми се устата, докато те разгледам,Кате!
    Само след 10 мин. тръгвам към Лидъл,дано не са го изкупили :) .
    Всичко до едно е страшно вкусно,особено халумито,бих си приготвила тази вечер,ако има.
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  10. Отново чудесни рецепти предлагаш Кате :)
    Много се радвам, че си харесала "моя" вариант на балкавата. Страхотна импровизация :) си направила. Приеми моите адмирации :)
    Благодаря, че сподели впечатленията си

    ОтговорИзтриване
  11. Ах, Кате, ти и твоите вкусни предложения!
    За мен всички порции халуми-любимо ми е на грил и едно мааааалко парченце баклава...:))

    ОтговорИзтриване
  12. Феерия от вкусове отново тук!
    И аз се нареждам за порция Халуми, Кате. :)

    ОтговорИзтриване
  13. Кате, Кате! Мира нямаш:) Бих си взела от всичко по много:)

    ОтговорИзтриване
  14. Човек да се чуди кое да си избере... Кате, всичко е страхотно!

    ОтговорИзтриване
  15. еееее не,направо станах разногледа!!!!!
    Кое от кое по-вкусни и интересни предложения,нооо баклавата ми събра погледа!!!
    Парченце за мен остана ли ?
    Прегръдки и страхотни летни дни ,миличка!

    ОтговорИзтриване
  16. Впечатляваща лятна фиеста, Кате - по гръцки -
    страхотни идеи и неустоими твои предложения!
    Нямам вече думи за теб - сърдечни поздрави и хубаво лято!

    ОтговорИзтриване
  17. Всичко е толкова вкусно и страхотно поднесено, както винаги!
    Поздрави и приятни летни дни!

    ОтговорИзтриване
  18. Сега бих искала да съм шесторъката Шива:))))))
    Всичко,което си приготвила Кате е повече от прекрасно!

    ОтговорИзтриване
  19. Картофки с риган и халуми с червена чушка - направо се разтапям. Прекрасно предложение за лятото Кате. Имам само пресен риган, но ще сложа повечко за да се усети. Леле каква коричка имат картофите - може ли някой да им устои? Поздрави и прегръдка Кате.

    ОтговорИзтриване