Страници

Голяма немска палачинка и Ешвайлер, Германия


Рецептата днес е придружена с една красива дестинация.
Вкусното ми предложение е за световноизвестната Голяма немска палачинка/ German pancake, Dutch baby pancake/.
Преди години моят Бонбон ми приготви палачинка на фурна, каза, че това е мързелива палачинка и аз така си я и знам:), обаче в интернет пространството научих, че голямата немска палачинка се приготвя по абсолютно същият начин - класическа смес за палачинки, само че изпечени на фурна. Понеже палачинката на Бонбона беше изпечена в правоъгълна тава, той я нави на руло и се получи една наистина голяма палачинка. Начинът на поднасяне е може би нещо като разлика, защото в тази класическа рецепта палачинката се поднася цяла, обилно полята със сладко и поръсена с пудра захар. Разрязва се на триъгълни парчета и закуската за цялото семейство е бързо и лесно приготвена.
Тъй като за пръв път я правя в кръгла тава, не прецених с точност количеството смес, т.е. стори ми се, че е много и отделих около 1/2 ч.ч., но мисля, че по-добре би се получило с цялата смес - палачинката ще стане по-дебела.
Следващият път ще направя мини палачинки във формичките за мъфини, а се надявам скоро и Бонбончето да ми приготви отново неговият вариант на руло:), за да документирам.
Ето тази класика и при мен:)





Голяма немска палачинка

Продукти:
4 големи яйца
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. брашно
захар, количество по желание( 1/2 - 1 ч.ч.) 
щипка сол
1 пакетче ванилена захар (10 гр)


Приготвяне:
Разбийте яйцата с щипката сол в купа с телена бъркалка за кратко.
Добавете брашното, разбийте отново с тел, до хомогенност.
Добавете прясното мляко, ванилената и обикновената захар.
Разбийте добре с бъркалката.


Загрейте фурната на 200 градуса може със и без вентилатор.
Поставете кръгла тава с диаметър 24 см да загрее и я намажете обилно с бучка краве масло по стените и дъното.
Изсипете сместа в тавата и я поставете във фурната да се пече за 10-15 мин. на 200 градуса, след което за още 10-15 на 180 градуса, до готовност.
Изключете фурната и отворете леко вратата. Оставете палачинката да престои десетина минути във фурната за да не спадне обема.
Моята палачинка беше доста по-обемна, но от промяната на температурата малко загуби от обема си:).
Готовата палачинка полейте с домашно сладко от горски плодове и поръсете обилно с пресята пудра захар.


  






Ешвайлер, Германия , в снимки


  


   





  


  


  


  


  


  


  


  







  






  


  


  









16 коментара:

  1. :)))И аз така я знаех тази палачинка..."мързелива":).С името не сме били наясно,но пък с вкуса и-Да!Прекрасна закуска си спретнала,Кате,а разходката е прелест.....замечтах се:)!

    ОтговорИзтриване
  2. Германия е мечтана дестинация и опредлено ще отида един ден на екскурзия там. Дотогава - ще се насладя на разходката с теб, Кате, че ще се и подсладя. Страхотна палачинка!
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  3. И аз я знам като немска палачинка, но това няма значение!
    Чудесна е, особено топла, топла!
    Чака и варианта като руло!
    Прегръдка, Кате!

    ОтговорИзтриване
  4. От доста време насам се каня да приготвя такава палачинка, но все не ми остава време.
    Твоето предложение изглежда много вкусно, а за разходката да не говорим- прекрасна е.
    Много хубаво предложение, придружено с прекрасна екскурзия.
    Поздрави и усмихнат ден, Катенце!

    ОтговорИзтриване
  5. Кате, страхотни палачинки и снимки....така ми се доядоха и на мен, аз пък не мога да правя палачинки никакви.Ти май си сменила фото-апарата, много си надобряла напоследък със снимките?!И немското местенце си го бива.
    С усмивка
    М

    ОтговорИзтриване
  6. Супер е Кате!Утре ще направя,че ще си имам гостенче,благодаря,че ме подсети,а и за приятната виртуална разходка!Чакай да погледна назад,че имаше още нещо блазнещо окото....

    ОтговорИзтриване
  7. Кате, върна ме години назад в моите спомени за Германия :) Чудна разходка си ни направила из спетнатите, невероятно чисти улички и уютната атмосфера на Ешвайлер!
    А палачинката...., тя е просто едно вкусно,изкушаващо, голямо бижу, и я искам цялатаааа!

    ОтговорИзтриване
  8. Кате, страхотни снимки си споделила! Градчето изглежда много чисто и спретнато. А и палачинката е страшно изкушаваща. Как оформи това ръбче?

    ОтговорИзтриване
  9. Аз все се каня и все не стигам до тази палачинка, но в нашето село нещо подобно се нарича млечник, така че мога да си представя що за вкусотийка е. Чудесна разходка си направих, Кате, благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря за страхотната разходка, красиви снимки и разкошен десерт, Кате,
    Много обичан и чудесен в твое изпълнение... Благодаря!
    Сърдечни поздрави и още хубави летни дни!

    ОтговорИзтриване
  11. Кате, благодаря ти за вкусната разходка! И аз я знам от леля ми като мързелива палачинка :))
    И даже нямаше да ми хрумне да я търся в интернет:))
    Направила си чудесни снимки!

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря за красивата разходка и вкусното предложение! Ще се възползвам от рецепата и скоро време ще ти се похваля с резултата.Задобряла си много със снимките! Прегръщам те силно*)

    ОтговорИзтриване
  13. Много любима закуска у дома, чудесна е станала и при теб! Благодаря за разходката:)

    ОтговорИзтриване
  14. Много приятна разходка! Чисто, свежо, зелено! Прекрасни снимки!
    А палачинката е чудесно допълнение! Скоро правих печена палачинка, но това предложение в кръгла тава и след това разрязано на сектори много ми допада!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  15. Страхотно оформление, но не е ли много 1 ч.ч. захар, струва ми се,че е сбъркано в описанието на рецептата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Захарта може да бъде редуцирана по желание, а може дори да се пропусне, при солените палачинки. Рецептата е стара, използвала съм базова рецепта за палачинки, но сега със сигурност бих намалила това количество:), тъй като консумираме умерено сладки десерти. Ще отбележа и в текста. Благодаря за коментара, поздрави!

      Изтриване