петък, 29 август 2014 г.

Патладжан ветрило и забележителните Стобски пирамиди


Това всъщност е почти оригиналната версия на рецептата, така, както Пепчо я е споделила. Аз вече правих един вариант, много ни хареса, този път наличните продукти бяха такива, че се доближих до оригиналът:))). Вкусотия си е, с каквото и да го направиш това ветрило.




Продукти:

1 патладжан
1-2 домата
3 скилидки чесън
няколко резена сиренe
2 с.л. зехтин
2 с.л. вода
100 гр. кашкавал




Приготвяне:

Нарежете патладжана на филийки по дължина, но не до края, т.е. там където е дръжката не разрязвайте. Посолете и оставете да се отцеди горчивия сок.
Измийте патладжана и го отцедете.
Намажете във всеки разрез с пресован чесън.
Във всеки разрез наредете и кръгчета домат и резени сирене.
Оформете така, че да се получи като ветрило. При самото печене ветрилото ще се оформи още по-добре.
Полейте патладжана с водата и зехтина. Изпечете го на 200 градуса, за около час.
Извадете патладжана, настържете отгоре кашкавал и върнете отново във фурната, докато стане златист.


И като си хапне човек е хубаво да се разходи, затова моето предложение е една приятна разходка сред забележителните Стобски пирамиди.
Намират се в землището на с. Стоб, в близост до Рилският манастир и ако имате път натам, непременно ги посетете. До тях се стига по живописна екопътека, а гледките, които се разкриват отвисоко са неповторими. Самите пирамиди са скално-земни образувания, с различни и много интересни форми.















Пирамидите са разделени на групи, с наименованията: Сватовете, Кулите, Чуките, Самодивски комини, Невястата и др.

За "Сватовете" легендата разказва:
"Някога сватове от село Колибите взели мома от съседното село Стоб. Тъй като в онези времена младите се женели без да се познават, девойката била забулена, според обичая. Когато сватбеното шествие минавало по южния склон на Кулския рид, духнал планински вятър, повдигнал червеното було на невястата и открил лицето й. Тя била толкова красива, че кумът не се сдържал и понечил да я целуне. Ужасени от греха, който кумът щял да извърши, сватовете се вкаменили и завинаги останали така - красиви и величествени, със своите каменни шапки."








Друга легенда разказва за невъзможната любов между българска девойка и турско момче. Двамата сънували, че обичта им е обречена заради различията в религиите. Отчаяно, момичето се хвърлило от скалата, а на мястото се образувала пирамида, която хората нарекли “Невястата”.



















Любовта отново ни напомня, че е навсякъде около нас:


Снимките за вас направиха:



А сега кажете "зеле":)))





8 коментара:

  1. Зелеееее :)

    А бе различно е ... всичко е различно :) Небето, полето, планината ... дори и тревата :)
    Различна си е българската природа ... красота!
    И как само деликатно ми напомни и за патладжаненото ветрило Кате :) Ще направя и този му вариант. Много ми хареса!
    Прегръдка и благодаря за разходката :)

    ОтговорИзтриване
  2. Много добро предложение за ветрило. Това лято не съм приготвяла нищо с патладжан, освен кьополу, ще поправя тази липса. Прекрасни снимки сте направили с малкия фотограф!
    Много приятна разходка, не съм посещавала пирамидите, нито манастира, а това е достатъчно основателна причина да го направя. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Много ти благодаря за подробната разходка до пирамидите,Кате,защото когато ние ходихме до тях не работеха,и ги снимах само отдалеч!
    Ястието е невероятно вкусно и много,много любимо!
    Прегръдка и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  4. Кате, винаги щом видя съобщение за нова твоя публикация, бързам да я разгледам. Защото знам, че ще открия не само нещо вкусно, но и красиво, и знам, че ме заведеш на някое ново място, което от снимките ти така ще го усетя, все едно аз бях там лично. Прекрасна рецепта, идеално опечено ветрило. Страхотни снимки!
    Ти си голям майстор, надявам се някой ден да се видим и в реалния живот, ще ми е много приятно.
    Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. Ветрило от патладжан правя рядко, защото моите не го обичат особено този зеленчук. Но твоето изглежда, и знам, че е страхотно на вкус, за това с виличката си бодвам няколко пъти.
    А път тази разходка ме зареди с толкова много енергия, за което ти благодаря. Поздрави Катенце :)

    ОтговорИзтриване
  6. Така си е - абсолютна вкусотия! Чудесна разходка с големи помощници:)

    ОтговорИзтриване
  7. И рецептата, и папараците са чудни! Благодаря за споделената красота, кате! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Имаш си добри заместници в снимането, пък за ветрилото нямам думи! :) Вкусно и красиво!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване