Страници

Честита Нова учебна година!


Честита Нова учебна година на всички учители, ученици и родители!
Нека учебната 2014/2015 бъде успешна и ползотворна, да е изпълнена с много нови знания, добри приятелства и прекрасни моменти!
С пожелания за здраве и творчески вдъхновения, постоянство, сила и търпение!
Мили деца, крачете смело по пътя на знанието и след всяко препъване продължавайте напред, обичам ви!
На добър час!



И по традиция да подсладим Новата учебна година:)




Кекс с кисело мляко
по рецепта на Рони: The ginger cookies.blogspot.com
Рони, мила, благодаря ти за тази рецепта! И понеже си написала в публикацията да споделим резултата:) ето и моите отзиви: Това е най-вкусният кекс, който съм правила и опитвала!!!


Продукти:
6 яйца
1 1/2 ч.ч. захар
2/3 ч.ч. олио
1 ч.ч. кисело мляко
2 ч.ч. бяло брашно
1 пакетче бакпулвер (10 гр)
няколко капки есенция ванилия с масло
3 с.л. какао

разтопен шоколад и смлени орехи за декорация на кекса


Приготвяне:
Загрейте фурната на 190 градуса.
Разбийте с миксер яйцата със захарта на гъст крем.
Добавете олиото, киселото мляко и есенцията и отново разбийте с миксера на ниска степен до хомогенност.
Пресейте брашното с бакпулвера в купа и започнете да ги прибавяте към яйчената смес постепенно, като продължавате да разбивате с миксер на ниска степен.
Отделете част от сместа и я оцветете с пресятото какао.
Намажете форма за кекс с олио и след това поръсете с брашно. Изтръскайте излишното брашно.
Изсипете смесите във формата като ги редувате.
Изпечете кекса в предварително загрята на 190 градуса фурна, на ниска скара, до "суха клечка". Моят кекс се изпече за около 50 минути. Наблюдавайте го по време на печенето и ако започне да прегаря отгоре, може да го покриете с алуминиево фолио.
Извадете кекса внимателно от формата и го обърнете върху решетка да се охлади.
Когато кекса е напълно охладен го полейте с разтопен шоколад и поръсете със смлени орехи.








10 коментара:

  1. Забелязвам, че шрифта ми е различен във всички публикации, при вас така ли е? Блогър ли нещо са променили?

    ОтговорИзтриване
  2. Не виждам разлика в шрифта,но пък какъв кекс виждам.........,красота!!!!!!
    Честит празник,Кате и дане преклаявате с похапването:))))Оставете малко и за мен...!!!

    ОтговорИзтриване
  3. И аз не виждам разлика в шрифта, само кекса ми е пред очите- невероятен е! Жалко, че нямам орехи, ще изчакам новата реколта и след месец ще го приготвя.
    Чудееесен кекс, браво за изпълнението и на Рони за рецептата!
    Честит празник на дечицата ти и нека и за мен има едно парченце.
    Щастлива нова седмица, Кате!

    ОтговорИзтриване
  4. На добър час на твоите ученици, Кате! Живи и здрави да са ти!
    Прекрасен кекс!
    Целувки, Бонбон!

    ОтговорИзтриване
  5. Успешна учебна година, Кате!
    И чудесен кекс за нейното начало!
    Прегръдка :)

    ОтговорИзтриване
  6. Успешна да е и на твоите сладури! А кексът е невероятен, ще се прави:)

    ОтговорИзтриване
  7. Успешна нова учебна година Катенце и на теб и на дечицата ти!
    На добър час!

    ОтговорИзтриване
  8. Спорна и успешна да е новата учебна година и увас, Кате!
    При мен шрифта всеки път си го настройвам ръчно.

    ОтговорИзтриване
  9. Удовлетворяваща и пълна с хубави предизвикателства учебна година ви пожелавам, Кате! И разбира се, сладка :) Този кекс наистина е супер - знам го от дете в почти същия вариант и редовно го правя по класическата рецепта от мама - никога няма грешка :)
    Макар и дъждовна, хубава учебна стартова седмица!

    ОтговорИзтриване
  10. Дано да имат успехи и много воля всички ученици и търпение родителите!
    За мен това е класическата рецепта за кекс, първоизточника на всички останали. Приготвян е в дома ни откакто се помня, знам от мама, че дори да нямаш шест яйца и с пет става, и с четири става, но колкото повече, толкова по-хубав :)
    Поздрави, Кате!

    ОтговорИзтриване