вторник, 30 септември 2014 г.

Кюфтенца със сос - бели и червени:)


И докато съм на вълна класика, да запиша и рецептата за кюфтета със сос:).




Кюфтета с бял сос

Продукти:
за кюфтетата:
750 гр кайма
1 глава лук, нарязан на ситно
1/2 ч.ч. ориз
черен пипер
сол
магданоз
брашно за овалване

За бульона:
1 1/2 л вода
1 глава лук
целина, 1/4 глава
морков
черен пипер
1 ч.л. лимонов сок
сол

За застройка:
2 яйца
2 с.л брашно
1 1/2 ч.ч. кисело мляко
1 черпак от бульона


Приготвяне:
Омесете каймата с останалите продукти. Направете кюфтенца и ги оваляйте в брашно.

Сложете водата с почистените и нарязани зеленчуци да заври.
Пуснете кюфтенцата в нея и оставете да се варят на среден огън до готовност.

Направете застройката:
Разбийте в тенджера яйцата, брашното и млякото.
Сложете застройката на котлон и започнете да добавяте бульона. Бъркайте непрекъснато и варете до сгъстяване.
Полейте кюфтенцата със соса.



Кюфтенца с червен сос

Продукти:
за кюфтетата:
750 гр кайма
1 глава лук, нарязан на ситно
1/2 ч.ч. ориз
черен пипер
сол
магданоз
брашно за овалване

за соса:
2 с.л брашно
1 с.л. доматено пюре
50 мл червено вино
червен пипер
дафинов лист
1-2 скилидки чесън
щипка захар
1 1/2 л вода
олио

Приготвяне:
Омесете каймата с останалите продукти. Направете кюфтенца и ги оваляйте в брашно.

Загрейте олиото на котлон и добавете брашното. Запържете го. Добавете червеният пипер, разбъркайте и веднага добавете доматеното пюре, разредено във виното. Добавете дафиновият лист, чесъна, захарта и разредете с водата. Когато сосът заври пуснете в него кюфтенцата и варете до готовност.
Ако сосът се сгъсти много, може да добавите по време на варенето вода.

9 коментара:

  1. Наистина класика, Кате - в бяло и червено,
    но приготвена страхотно и представена неустоимо апетитно...
    Много ми хареса, благодаря за чудесната идея и хубаво утре!

    ОтговорИзтриване
  2. Днеска си неуморима, тия двете последните днес са ми много любими, щом е с бял сос, значи много го обичам! Фрикасето ти е умопомрачително, а кюфтета мога да консумирам всеки ден! Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  3. Любими класики! Добре подсещаш, благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  4. Ей,спиране нямаш.......И двата варианта на тези кюфтенца са обични у дома,така че давай ги:)))))

    ОтговорИзтриване
  5. Кате, разкошни са предложенията ти. Обожавам кюфтенца- във всякава форма, манджа и представяне. Мога цял живот на това да карам.
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  6. Класика,Голяма!Колко Красиво поднесено.Публикуваш точно навреме,супер си!Приятна вечер!:)

    ОтговорИзтриване
  7. Любими са ми и двата варианта и точно по този начин ги приготвям!
    Както винаги - апетитно поднесено!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  8. Тези с белия сос ги обичам много! Тези с червения сос не особено, но майка ми ги приготвя съвсем различно (те не ми допадат много-много). Твоите определено биха ми харесали, предполагам виното ги прави много ароматни. :)
    За трети път поне ги разглеждам кюфтенцата ти и едва сега успява да ти кажа колко е вкусно пак тук, Кате!
    Прегръдки и красив октомври! :)

    ОтговорИзтриване