Страници

Кошница със слънце


Въпреки, че тази година летният сезон не беше целият наситен със слънчеви лъчи, все пак успяхме да заделим малко и за зимата. Събрахме ги на морето, запазихме ги и в буркани, съхранихме ги и в прекрасни спомени...всичките тези неща ще ни усмихват през студените дни.
Дали разглеждайки снимките, дали отваряйки бурканчето с домашна зимнина, слънчевите лъчи ще озаряват дори и най-мрачните дни.
В тази публикация събрах една кошница със Слънце, която напълних с чудеса от градината на мама. Реших на едно място да споделя и рецептите за тях, за това и малко колоритна ще се получи картинката:).














Ето и какво съдържа моята кошница със Слънце:

Пържени тиквички в буркан
Рецептата е от тук: www.gotvetesmen.com
Благодаря на авторката за споделянето!
* Рецептата още е наречена и Тиквено дърво, заради формата, която заемат тиквичките, като се изсипят от буркана.


Продукти:
Тиквички
чесън, нарязан на тънки филийки
копър, нарязан на ситно
сол
олио, за пърженето


Приготвяне:
Измийте и подсушете тиквичките, нарежете ги на филийки и ги изпържете в загрято олио, без брашно.
При изваждането ги подреждайте в сух буркан, като между тях посолявате и редите по малко чесън и копър.
Леко притискайте.
Затворете бурканите и ги стерилизирайте 5 минути, от момента на завиране на водата.
Извадете бурканите и ги обърнете с капачките надолу, докато се охладят.



Пукани чушлета в буркани, от моя позната - Вилито
Вече и със снимка:), рецептата е от много години, от моя позната, става за люти и не люти чушлета. Всяка година си ги правим и са ни любими.


Продукти:
За всеки буркан, от тези големите за компот с вместимост 800 мл.
Ако използвате по-малки буркани, преценете пропорцията.

На дъното на всеки буркан поставете:
6 с.л. оцет
4 с.л. олио
2 с.л. захар
1 с.л. сол

Допълнително:
Чесън, магданоз


Приготвяне:
Изпечете чушлетата. Напълнете ги още топли в приготвените с марината буркани, като притискате добре и между тях поставяйте скилидки чесън и нарязан магданоз.
Затворете ги още топли и ги обърнете с капачките надолу, докато се охладят.





Печени чушлета в сладко-кисел сос, от Здравчето

Рецептата ми я даде Здравчето, много вкусни се оказаха тези чушлета и със сигурност ако ми припаднат още ще ги направя така:). Здравче, благодаря ти, мила!


Продукти:
Чушлета - лютиви или не:)
равни количества захар и оцет
сол на вкус
магданоз
чесън

Приготвяне:
Изпечете чушлетата и ги оставете настрана.
Обелете скилидки чесън. Измийте, подсушете и нарежете магданоз или копър.
Направете маринатата:
В съд на котлон сложете да кипнат захарта с оцета и солта.
Разбъркайте добре и отстранете от котлона. Добавете към маринатата останалите продукти: чушлета, чесън и магданоз или копър.
Разбъркайте няколко пъти и оставете да се охладят.
Насипете ги в буркани и ги затворете. Не се стерилизират.
* Ако не ви достигне марината, може да си направите нова и да долеете в бурканите, след като се охлади.

Мармалад от сини сливи, по рецепта на мама



Продукти:
1 кг сини сливи
800 гр захар
около 100 мл вода
на върха на кафеена лъжичка лимонтозу




Приготвяне:
Измийте сливите и ги подсушете. Почистете костилките и нарежете плодовете на едро.
Поставете ги в тенджера заедно със захарта и водата.
Когато сместа заври, разбъркайте и оберете пяната.
Намалете котлона на средна степен и оставете мармалада да се вари до готовност, като разбърквате от време на време.
В края на варенето добавете лимонтозуто и разбъркайте, оставете за 1-2 минути на котлона.
Насипете мармалада в измити, подсушени и затоплени буркани. Затворете ги и ги обърнете с капачките на долу, докато се охладят.

Сушени домати в зехтин, по рецепта от блога


Изберете здрави домати. Измийте ги и направете разрези на дъното, като кръст.
Поставете ги във вряла вода за 30 секунди, извадете ги и ги залейте със студена вода.
Обелете ги внимателно.
Разрежете ги на няколко резена и отстранете семето.
Така получените "филета" от домати подредете в тава върху готварска хартия за печене. Посолете ги и поръсете с риган, мащерка и черен пипер. Полейте ги със зехтин.
Поставете ги в предварително загрята фурна на 100 градуса с вентилатор да се изсушат за около 2 часа, или колкото е необходимо, зависи от сочността на доматите.
Оставете ги да се охладят и ги поставете в буркан, полейте със зехтин, затворете и съхранявайте в хладилник.






Сушени домати и чесън в зехтин
Рецептата е като предходната, но използвам чери домати и съм добавила чесънче:)и понеже няма как да ги филетирам тези дребосъци, ги разрязах на две.


Измийте и подсушете чери домати. Разрежете ги на две и ги подредете в тава върху хартия за печене. Полейте ги със зехтин и поръсете със сол и с подправки / сух риган/. Сложете ги във фурна на 180 градуса да сушат, по-скоро пекат докато леко започнат да потъмняват по краищата:). Ако не са се изсушили през това време може да намалите фурната, за да не прегарят и да ги оставите още.
Заедно с доматите може да изпечете и чесън във фолио. Отрежете малко откъм страната на стъблото на глава чесън, толкова, че да се покажат скилидките, за да може след печенето да ги извадите, иначе ще ви е трудно, когато омекнат.
Увийте главите чесън във фолио и ги поставете да се пекат във фурната на 180 градуса до готовност.
Извадете ги, отстранете фолиото и извадете скилидките.
Поставете в бурканчета охладените сушени домати и чесъна и залейте със зехтин. Съхранявайте бурканчетата в хладилник, за по-сигурно. В хладилника зехтина може да промени структурата си, но след изваждане и престой на стайна температура отново се втечнява.




Сухи подправки в буркани:), от мама



Зрял фасул
Когато бяхме на Родопите си купихме родопски фасул и отделих семенца.
Това е част от реколтата:)))



Рози в буркани, за декорация


Компот от ягоди


Туршия, по рецепта от моята близка приятелка Тони
Всяка година ѝ я искам и всяка година я губя и така, досега, надявам се вече записана в блога да не се губи:))).


Продукти за всеки буркан, от тези за компот, с вместимост 800 мл:

зеленчуци по избор
3 с.л. захар
1 с.л. сол
2 аспирина
1 к.ч. оцет / 100 мл/
студена вода

Поставете във всеки буркан 2 натрошени на прах аспирина, захарта, солта и оцета.
Почистете, измийте и нарежете зеленчуците на едро.
Подредете ги в подготвените буркани и залейте със студена вода, до нивото където бурканът се стеснява вече, т.е. 1 см - 1,5 см да остане празно.
Затворете бурканите и ги обърнете с капачките надолу, след няколко часа ги приберете.



Аз продължавам да пълня кошницата и по-натам ще споделя още слънчеви рецепти:).
Приятни почивни дни на всички!


16 коментара:

  1. Ама наистина слънчева кошница,Кате! Големи вкусотии!

    ОтговорИзтриване
  2. Е, Кате, разкош! Пълноценно си прекара лятото :) Прекрасни снимки! Всичко е толкова мераклийски мислено и осъществено! Напълни ми очите!
    Пожелавам ти Слънцето постоянно да грее при теб!
    Прегръдки и сърдечни поздравления!

    ОтговорИзтриване
  3. На последната снимка, затварачката за буркани ми навя много мили мисли, Кате :) такава беше първата, която запомних у дома.
    Чудесна публикация, изпълнена с много слънце :) напук на дъжда.
    Браво, бонбон, добре си се потрудила лятото :)

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесна публикация-събрала си цялото слънце тук....

    ОтговорИзтриване
  5. Всичко е повече от прекрасно Кате. Още довечера се залавям да правя сушени доматки!
    Благодаря за слънчевите усмивки с които ме дари в този дъждовен ден...
    Усмивки и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  6. Еха кате красота.Наистина си е кошница със слънце,напълни ми очите.Продължавай все така да пълниш кошничката с вкусотии.Като отвориш някое бурканче,което си е домашно ти става някак драго и уютно,нали :) Прегръдки,бонбонче!

    ОтговорИзтриване
  7. еx, да може да си вземам от твоята слънчева кошница, когато си поискам, би било прекрасно Това е едно голямо богатство Кате, усмиxнат следобед ти желая :)

    ОтговорИзтриване
  8. Кате, Слънцето ти е повече от благодат! Прекрасно, прекрасно, омая ме... И определено си мечтая за такава затварачка - така и аз ще мога да затварям буркани. ;)
    Прегръдки, Катенце!

    ОтговорИзтриване
  9. Истинско слънце и в кошницата и блога си събрала, Кате! И слънце, и усмивки, и емоции....Щастие е да си имаш от това слънчице през зимните месеци :) Хубав и слънчев ден, въпреки дъжда ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  10. Катенцееее ... много слънчеви и вкусни летни спомени мила :), като добавя и красивите ти снимки и подръжката на прекрасното ти блогче ... ти си като пчеличка работлива и енергична!
    Пращай една такава слънчева кошница и на мен, че май цяло лято никаква не я свърших :)
    Прегръщам те Бонбон :)

    ОтговорИзтриване
  11. Това е една Вълшебна кошница, Кате -
    с чудесни рецепти, колоритни снимки, мили спомени и много вкус...
    Слънчеви поздрави за теб и красива, вдъхновена и усмихната есен!

    ОтговорИзтриване
  12. Рогът на изобилието е тази твоя кошничка,Кате!:)
    Прекрасна публикация!

    ОтговорИзтриване
  13. Мале, страхотия! Божествена е тази кошничка :)

    За първи път преди няколко дена и аз изсуших първите си домати. Направих и аз малки доматчета, от един сорт черни, които като узреят и започват да почервеняват леко. Разполових на две и като теб изсуших и сложих с чесън, зехтин и риган в буркан.
    А другите доматчета защо се белят и им се махат семенцата?

    Впечатлена съм и от розите в буркан.

    Смилянски боб си купих и аз от село Смилян преди години и оттогава си сеем в градината всяка година и си имаме огромен и вкусен боб.

    Много изкушаващо, Кате, всичко изглежда страхотно :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Доматките така са по рецепта, филетирани и много ми допадат по този начин, вярно, че малко от тях остава и като се изсушат съвсем са тънички, но са много вкусни и като ги сложа върху някоя пица - направо разкош:). Иначе може да се правят и по класическият начин, няма проблем. Прегръдки!

      Изтриване
  14. Красота, вкус, аромат и много цветове има в твоята кошница, Кате! Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване