Страници

Златна есен в Грац - 3 част - площади и църкви

Предполагам от предишната публикация сте успели да разгледате градът отвисоко:).
Сега ще ви покажа някои от местата отблизо и в тази публикация ще разгледаме част от площадите и църквите в Грац. Някои от тях записвам ги с австрийските им наименования, тъй като произношението им е малко сложно за изписване на български.

Lendplatz/ Лендплац

Пазарът на производителите. От тук могат да се закупят пресни плодове, зеленчуци, сирена, месо, яйца, напитки, цветя... Всичко е био и директно от производителя. Най-оживен е в събота и неделя.


  





Пазарът Kaiser Josef Platz - любимо местенце, пазарът на земеделските производители. Наречен е на името на императора, в знак на благодарност за предоставената религиозна свобода.
Още от 6 ч. сутринта фермери от различни райони на Щирия започват да предлагат собствено произведени продукти като цветя, плодове, зеленчуци, хляб, масло, пушени колбаси, бекон, сладкиши. Продуктите са биологично произведени. Едно от изкушенията е тиквеното олио, като за направата на 1 литър са необходими семена от около 35 тикви!








Glockenspielplatz


  


  


  


Franziskanerplatz

  


  

Karmeliter platz с фонтана и колоната на Св. Троица.

    



Herz Jesus Kirche


 


Катедралата и Мавзолеят на Император Фердинанд II

  

  



  

  

  
Църквата Mariahilf


  

  

  


Münzgrabenkirche

  

  

Другите ми публикации за Грац може да разгледате тук.


9 коментара:

  1. Много е красиво в Грац, Кате! Пресъздаваш обстановката невероятно.
    Дано и във Виена е също толкова красиво.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Красиво е, Габи и във Виена! Архитектурата, атмосферата и природата на Австрия са уникални. А където и да отиде човек, щом е с любимите си хора непременно ще му хареса!

      Изтриване
  2. Катенце, ама много му отива есента на Грац. :) С тези цветове по сградите, с тази архитектура... То му е орисано да се къпе в есен. :) Благодаря ти!
    Прегръдки и усмивки от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Права е, Гери - Грац и за мен е най-красив през есента!
    Чудни снимки, Кате! Аз за малко го изпуснах тази година, но... кой знае?! ;))
    Хубав ден, мила!

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасна, прекрасна разходка! Благодаря ти, Кате, за чудесното преживяване!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  5. Красиво място, Катенце!
    Благодаря ти, че го сподели!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  6. Как да не те почувства човек близка и достъпна, мила Кате! Хващаш ни за ръка и ни повеждаш със себе си, виждаме красотата, цветовете, чистотата и този неподправен чар на красивия Грац, през твоят обектив, прекрасно изживяване! Благодаря ти!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  7. И някой си "позволява" да ми говори за напуканите ми пети;)) Погледни твоите, Бонбон!! Прекрасни снимки, доходи ми се в Грац. Другият път ме вземи, обещавам да ти нося багажа и да не мрънкам;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) ще ти говоря и още как:) това са миналогодишните снимки, ама ти си изпуснала първа част, в която съм го споменала, понеже много грижовно си напукваше петичките в кои ли не географски ширини, вече и дирята не може да ти хване човек. Кремът тази година си е твой:) Прегръдки и се радвам да те видя на нашият хоризонт:)

      Изтриване