Страници

Свински ребърца със зеле в гювеч и Честит първи сняг:)!


Сутринта се събудихме така…

Честно казано, не взех много на сериозно прогнозите за снеговалеж, но ето, че снегът е факт, а бялата покривка започна да се увеличава…





Дори си направихме и Снежен човек.


Котетата пощуряха, на малките това им е първата зима и са като малки деца, тичат в снега, гонят се, скачат…



Децата също се радваха на снежинките, навън, а и от прозореца, докато изсъхнат дрешките:)



Аз пък като видях това зимно време, направо си представих къкрещото гърненце с нещо вкусно…
Събрах прането:) и се завъртях в кухнята...


Свински ребърца със зеле в гювеч




Продукти:
1/2 кг свинско гърди с кост
1/2 зелка
50 мл олио
2 домата
1 ч.л червен пипер
сол
кимион, млян

Приготвяне:
Зелето се нарязва. Разбърква се и се намачаква с ръце със солта.
Гърдите се нарязват- по ребрата и се сагат в тенджера със загрятата мазнина. Отгоре се изсипва зелето. Задушава се на среден огън. Разбърква се 1-2 пъти леко и внимателно.
Когато зелето започне да омеква, се добавя червеният пипер, разбърква се, добавят се доматите, обелени и нарязани на кубчета, кимиона.
Ястието се прехвърля в глинен гювеч, добавя се около 1 ч.ч. вода, затворя се с капак.
Гювеча се поставя в студена фурна, включва се на 160 градуса и се пече до готовност(за около 2 часа). След това капака се отваря и зелето с ребърца се запича.

11 коментара:

  1. Ох, какво изкушение!
    Но не искам сняг !
    Прегръдки, Кате!

    ОтговорИзтриване
  2. Ех, жалко за цветята:) А ястието си е класика:)

    ОтговорИзтриване
  3. Точно му отива на времето твоето зеленце със свински ребърца, Кате! Така се облизах..
    Снимката с малкия бонбон с вълнените чорапки ми стопли душата :), душица, как ли се радва на снега!
    Преградка!

    ОтговорИзтриване
  4. А, Ицко доволен изглежда, нищо, че гледа снега отвътре :)
    Чудесно ястие, Кате, класика си е и много, много подходяща за снега!

    ОтговорИзтриване
  5. Ех, че красиво представяне на първия сняг, Кате -
    страхотни моменти си подбрала, допълнени от малкия чаровник с ябълката,
    и така подходящото ястие -къкрещо гърненце....
    Много ми хареса, поздрави и хубава неделя.

    ОтговорИзтриване
  6. Сняг и вкусно ястие- идвам ви на гости направо. :)
    Красиви снимки и красиво къкрещо гърненце.
    Поздрави и прекрасна неделя.

    ОтговорИзтриване
  7. Любима рецепта си приготвила, Кате! Много й отива снежната приказка, която си ни показала. Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Любима рецепта, Кате! И страхотно зимно настроение с твоите снимки:)
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  9. Малееее Кате, усетих цялата атмосфера на снежна България!..И аромата на ястието...гърдички и зеленце...уфффф..

    ОтговорИзтриване
  10. Не мога да те обходя в блога - такива вкусотии си приготвила и поднесла тези дни, че не знам къде да спра по-напред!
    И зимния пейзаж красив, и зимното ястие - вкусно!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване