събота, 25 октомври 2014 г.

Свински ребърца със зеле в гювеч и Честит първи сняг:)!

Сутринта се събудихме така...


Честно казано не взех много на сериозно прогнозите за снеговалеж, но ето, че снегът е факт, а бялата покривка започна да се увеличава...






Дори си имаме и Снежен човек.


Котетата пощуряха в снега, на малките това им е първата зима и са като малки деца, тичат в снега, гонят се, скачат...



Децата също се радваха на снега, навън, а и от прозореца, докато изсъхнат дрешките:)))




Аз пък като видях това зимно време, направо си представих къкрещото гърненце с нещо вкусно...
Събрах прането:))) и се завъртях в кухнята:)


Свински ребърца със зеле в гювеч
Рецептата е като за свинско със зеле, но този път пекох в гювеч и не съм варила ястието на котлона, а само го задуших първоначално.


Продукти:
1/2 кг свинско гърди с кост
1/2 зелка
50 мл олио
2 домата
1 ч.л червен пипер
сол
кимион, млян


Приготвяне:
Нарежете зелето. Разбъркайте го със солта и го намачкайте леко с ръце.
Нарежете гърдите - по ребрата и го сложете в загрятата мазнина. Разбъркайте. Отгоре изсипете зелето. Оставете на среден огън да се задушава.

Разбъркайте 1-2 пъти леко и внимателно. Когато зелето започне да омеква добавете червеният пипер, разбъркайте, добавете доматите, обелени и нарязани на кубчета, кимион.
Прехвърлете ястието в глинен гювеч, добавете около 1 ч.ч. вода, затворете с капак.
Сложете гювеча във фурната, включете на 160 градуса и печете до готовност. При мен се изпече за 2 часа. След това отворете капака и оставете още малко във фурната, да се запече.


11 коментара:

  1. Ох, какво изкушение!
    Но не искам сняг !
    Прегръдки, Кате!

    ОтговорИзтриване
  2. Ех, жалко за цветята:) А ястието си е класика:)

    ОтговорИзтриване
  3. Точно му отива на времето твоето зеленце със свински ребърца, Кате! Така се облизах..
    Снимката с малкия бонбон с вълнените чорапки ми стопли душата :), душица, как ли се радва на снега!
    Преградка!

    ОтговорИзтриване
  4. А, Ицко доволен изглежда, нищо, че гледа снега отвътре :)
    Чудесно ястие, Кате, класика си е и много, много подходяща за снега!

    ОтговорИзтриване
  5. Ех, че красиво представяне на първия сняг, Кате -
    страхотни моменти си подбрала, допълнени от малкия чаровник с ябълката,
    и така подходящото ястие -къкрещо гърненце....
    Много ми хареса, поздрави и хубава неделя.

    ОтговорИзтриване
  6. Сняг и вкусно ястие- идвам ви на гости направо. :)
    Красиви снимки и красиво къкрещо гърненце.
    Поздрави и прекрасна неделя.

    ОтговорИзтриване
  7. Любима рецепта си приготвила, Кате! Много й отива снежната приказка, която си ни показала. Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Любима рецепта, Кате! И страхотно зимно настроение с твоите снимки:)
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  9. Малееее Кате, усетих цялата атмосфера на снежна България!..И аромата на ястието...гърдички и зеленце...уфффф..

    ОтговорИзтриване
  10. Не мога да те обходя в блога - такива вкусотии си приготвила и поднесла тези дни, че не знам къде да спра по-напред!
    И зимния пейзаж красив, и зимното ястие - вкусно!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване