Страници

С кошница кестени при Пепи


Когато Пепи ме покани на гости, направо се скрих под леглото:))). С какво да гостуваш на такъв човек? - Тя за мен е като ветеран в кулинарията, всички най-сериозни рецепти са тук, в нейният блог. Харесвам си я много и я ценя като кулинар и приятел, а бе готин човек е, казвам ви!:) Вече споделих мнението си за нея, мога още да я хваля, но само ако разгледате блога ѝ, вече ще ме разберете:).
Първоначално мислех да омеся една погача, да сваря едно пиле и да ги сложа в кошницата, като за пред кръстник - такъв респект имам към тази жена!
Бонбонът в мен обаче надделя и избрах меню с едни от даровете на есента, а именно - с кестените.
Надявам се предложенията ми да ви допаднат, както на Пепи, така и на всички приятели на блогът ѝ.
За всички вас поднасям:


Руло със свинско бонфиле, кестени и бразилски орех


Продукти:
1 свинско бонфиле
няколко сварени кестена
1 бразилски орех
1 глава лук
1 морков
черен пипер
сол
соев сос
50 мл бяло вино
100 мл зеленчуков бульон

за гъбеният сос:
няколко гъби Печурки
300 мл бульон
1 с.л. брашно
2 с.л. краве масло



Приготвяне:

Направете надлъжен разрез - не до края на филето, разтворете го, така че да получите нещо като голяма пържола. леко го начукайте през стреч фолио с дървено чукче за пържоли.
Посолете, поръсете с черен пипер и соев сос и го оставете да престои докато подготвите плънката.



Нарежете лука на полумесеци, морковите на жулиени.
Загрейте зехтин в тиган и добавете нарязаните зеленчуци. Гответе ги до омекване. Прибавете към тях сварените и обелени кестени и филираният бразилски орех. Подправете с малко сол и черен пипер и гответе за 1-2 минути.
Отстранете от котлона и изсипете плънката върху филето. Разнесете я навсякъде и навийте филето на руло.
Завържете с конец за готвене или забодете с клечки за зъби. Поставете рулото в тава, намазана леко със зехтин. Добавете бялото вино и бульона.
Изпечете рулото на 180 градуса до готовност.

За гъбеният сос:
Нарежете няколко гъби на филийки и ги запържете в масло. Добавете брашното, разбъркайте да се запържи и брашното и налейте бульона, разбъркайте и варете за около 2-3 минути, или до желаната гъстота.
Поднесете рулото със соса.





Шоколадово руло с кестени

Блатът на рулото е по рецептата за шоколадово руло, с добавка на кестени.


Продукти:

блат:
90 гр брашно
20 гр какао
1 ч.л. бакпулвер
5 яйца, разделени белтъци и жълтъци
110 гр захар
2 с.л. меко краве масло
няколко капки есенция ром
няколко капки есенция масло ванилия
щипка сол
3 сварени кестена, нарязани на ситно

крем:
150 гр Маскарпоне
150 гр заквасена сметана
пудра захар, на вкус

глазура:
100 гр млечен шоколад
бразилски орех, филиран
кестени


Приготвяне:
Пресейте брашното с какаото и бакпулвера в купа.
Разбийте с миксер жълтъците с половината от захарта. Добавете размекнатото масло и есенциите, разбивайте с миксер, докато станат на крем.
Към крема добавете сухата смес, на няколко етапа, като разбърквате внимателно с шпатула. Добавете и сварените, нарязани кестени.
Разбийте белтъците с щипка сол - отначало на по-ниски обороти, постепенно преминете на по-висока скорост. Добавете останалата захар и разбийте до твърди върхове.
Започнете да ги прибавяте на няколко части към другата смес, като бъркате внимателно с шпатула по метода загребване-обръщане, за да запазите обема им.
Застелете голямата правоъгълна тава на фурната с хартия за печене. Изсипете сместа и внимателно изравнете.
Изпечете блата за 12 минути в предварително загрята на 170 гр. фурна с вентилатор.
Извадете от фурната и прехвърлете блата заедно с хартията върху скара. Изчакайте 2-3 минутки, за да не се изгорите.
Навийте го на руло, заедно с хартията.
Оставете го да изстине така, докато приготвите крема.


За крема:
Разбийте всички продукти с телена бъркалка, до еднородност.
Развийте охладеното руло, отстранете хартията и го намажете с крем и завийте отново на руло.


За глазурата:
Разтопете натрошения шоколад на водна баня или в микровълнова (за 90 сек, на макс, като отваряте и разбърквате през 30 сек.).

Излейте внимателно шоколада върху рулото и го разнесете с помощта на равен нож.
Оставете в хладилник да стегне.
Поръсете с филиран бразилски орех, декорирайте със сварените кестени и парченца шоколад.





Пепи, много ти благодаря за жеста на внимание и поканата!


17 коментара:

  1. Ех,Кате, в къщи кестените не са на особена почит. Но си заисвам рецептата за свинското за предстоящите коледно-новогодишни празници.

    Прегръдки

    ОтговорИзтриване
  2. Е, ама какво представяне само! Чудесна си, Кате, а рецептите са повече от вкусни! Улучила си Пепиния вкус на 100% - сериозна мръвка и шоколад. На бас, че Пепи ще си завие у дома това месно руло с глиганско ;). Аз обаче се "ослюнчих" при вида на шоколадовото - така богато и сочно.
    Поздравления и за двете ви, прекрасни дами и кулинарки!
    Прегръщам ви, момичета!

    ОтговорИзтриване
  3. Така си е,Кате,поканата на Пепи и у мен предизвика известен смут,защото да си й гост на нужното ниво не е лека задача,но ти си се справила блестящо,поздравления!Доколкото я познавам,си намерила път към това,което обича и цени!Веднага се присъединявам към вашата мила компания и дано е останало парченце сочно руло и за мен!Прегръдки изпращам и на двечките!

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасно гостуване си направила, Кате! Идвам от Пепи за да те прегърна и поздравя за ентусиазма, майсторството и вдъхновението! Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
  5. И аз се скрих, Кате, като й гостувах:)Ама ти си се представила блестящо!

    ОтговорИзтриване
  6. Бонбонче, знаеш ти с какво да гостуваш на Пепи!
    Прекрасни кестенови изкушения!
    Благодаря ви.мили дами!

    ОтговорИзтриване
  7. Катенце, ентусиазмът ти и любовта, с която приготвяш всичко, биха омагьосали всекиго. Така че не отлично, ами прекрасно си се справила! Много ми харесват и двете ти предложения, браво!
    Прегръдки и за двете ви с Пепи!

    ОтговорИзтриване
  8. Аз съм истински впечатлена и изкушена от приготвените вкусотии, как да не те покани човек на гости :) Прекрасно изпълнение, за вкуса е ясно!
    Прекрасна Кате, поздравявам те :)

    ОтговорИзтриване
  9. Как може такива предложения да не допаднат! И то с кестени! Не мога да отлепя очи от екрана!
    Кате, поредното невероятно гостуване!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  10. Прекрасно, впечатляващо гостуване, Кате -
    празнично замислено, майсторско изпълнено и много ефектно!
    Респект и уважение към вас дами... Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  11. Допаднаха ми и още как :) Ще си ревизирам мнението за кестените май, ще им дам още един шанс.
    Сърдечно благодаря за вкусното гостуване, Кате!
    Хубави почивни дни на всички вас, дами!

    ОтговорИзтриване
  12. Как пък го измисли туй заглавие, бе....много бонбонено, много сладко :*!
    Супер меню, Кате! Толкова са хубави и двете рецепти! Запомнящо се гостуване, при наистина респектиращ кулинар!
    Прегръдка за двечките! Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  13. Чудесно представяне, Кате! Пепи наистина е като кулинарна енциклопедия, но и ти не се даваш! Намерила си точен път към вкусовете на семейството на домакинята! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  14. Аз кестени не съм яла, но предложенията от теб изглеждат върховно вкусно!
    Запленена съм и от месното руло, и от това неустоимо шоколадово руло.
    Чудесно гостуване, Кате!

    ОтговорИзтриване
  15. Уникални рецепти!
    С такива хубави неща си гостувала на Пепи! Отсрамила си се и още как.
    Поздрави и пожелания за хубава седмица.

    ОтговорИзтриване
  16. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  17. Шапка ти свалям Бонбон :) Прекрасно гостуване!
    Аз го мернах това руло с кестени и орех ... после се замотах някъде и така и не разбрах че си ходила даже на гости. То при теб рецептите се сипят като есенни листа :)
    Топла прегръдка и за теб и за Пепи :) Сега тичам и към нея :)

    ОтговорИзтриване