събота, 18 октомври 2014 г.

Разходка из Касандра и Рецепта за домашен Пита гирос


Рецептата за приготвянето на месото открих тук: istomageiremata.blogspot.com, благодаря! Може да се приготви с пилешко и със свинско месо.
Питките направих с тесто, като за нашите пърленки, но по-дебели.
Гарнитурата я подбрах, според това, което са ни поднасяли в Гърция.
Рецептата за месото може успешно да се приложи и за направата на дюнери и аз със сигурност скоро ще приготвя домашни такива, разбира се месото ще е пилешко, а подправките различни.




Питки
Тесто:
4 ч.ч. брашно
1 пакетче суха мая Др. Йоткер
щипка сол
около 250 мл приятно топла вода / не гореща!/

За тестото:
Пресейте брашното, добавете сухата мая и солта. Разбъркайте. Добавете водата и замесете тесто. Ако е необходимо добавете още брашно.
Направете тестото на топка, покрийте го с прозрачно домакинско фолио и кърпа и го оставете да втаса, за около 1 час, докато удвои обема си.
Разделете тестото на малки топчета, от които разточете тънки питки с големината на десертна чиния.

Изпечете в загрят намаслен тефлонов или грил тиган и от двете страни.
Като се изпекат ги подредете една върху друга, завийте ги с лека кърпа, за да омекнат.
От това тесто изпекох 6 бр. питки.


Гирос
Продукти:

Свинско месо / аз използвам вратни пържоли, но може да се използва всякакво месо/

сух риган
суха мащерка
сол
черен пипер
червен пипер
няколко скилидки пресован чесън
1/2 глава лук, нарязана на тънки полумесеци
1 с.л. оцет
3-4 с.л. зехтин


Приготвяне:

Месото трябва да е нарязано на тънки пържоли, или да се начука.


Сложете в купа всички продукти за мариноването, разбъркайте ги.
Потопете първата пържола в маринатата и я сложете върху дъска.
Отгоре сложете малко от маринованият лук.
Подредете така всички пържоли.


Най-отгоре не слагайте лук.
Притиснете пържолите добре една към друга и ги завържете с конец.
Налейте в тава малко вода, зехтин и 2-3 с.л. бяло вино и сложете месото в тавата.


Изпечете месото в предварително загрята на 180 градуса без вентилатор фурна. От време на време поливайте с отделеният сос, а по средата на печенето обърнете месото.
При мен се изпече за 1 1/2 час.
Извадете месото и го нарежете на тънки филийки.


Гарнитура


пържени картофи
домати
лук
дзадзики
зеле
кетчуп
горчица



Толкова вкусни станаха гиросите, че се пренесохме в Гърция...

Халкидики е полуостров, надарен с прекрасна природа. Разделен е на три ръкава, които сами по себе си образуват полуострови: Касандра, Ситония и Атон.
За очарованието им съм писала тук: Ситония, Атон, Касандра.

Касандра посетихме за пръв път преди няколко години, при първата ми среща с Афитос и това всъщност бе и първата ми дестинация в Гърция.

В началото на ръкава, на тесен провлак е Неа Потидея. През провлака е прокопан плавателен канал и всъщност това прави селището едновременно разположено на източното и западното крайбрежие на Касандра. Дори може да се каже, че Касандра е нещо като остров, тъй като е свързана със сушата чрез мост.
Неа Потидея е известно като "вратата на Касандра".


Неа Фокея е красиво рибарско селище. Като всички селища на полуострова и то е забележително с кристалните си води, красиви плажове, традиционни таверни. В допълнение към това обаче, тук се намира и Старата византийска крепост с кулата, която е построена през 1407 г.












Афитос
За него съм писала няколко пъти, моето любимо местенце е това.



Калитея е може би курорта с най-много таверни, заведения, магазини на Касандра, също така вечер е много оживено или с две думи: Космополитният курорт на полуострова. Освен с прекрасните си плажове, Калитея е притегателна и с археологическите си забележителности, между които Светилището на Дионисий, Параклисът Св.Пантелеймон.









Следват Криопиги и Полихроно, след което Ханиоти - нямам снимки от тях, но като всички курорти на полуострова се отличават с приказно море и прекрасни плажове. Искахме да видим и някои от забележителностите на Полихроно, но може би някой друг път, тъй като сега всъщност целта ни беше естественото пристанище след Пефкохори, до Гларокавос:



Сетих се и за един виц:)
Един грък се върнал от Рая и го попитали: "Е, как е там, как беше?"
А той отвърнал: "Красиво е, но не е като на Халкидики:)))."

17 коментара:

  1. Месцето е фантастично, а снимките прекрасни!
    Слънчев уикенд, Кате!

    ОтговорИзтриване
  2. Рецептата и слънчевите снимки от Гърция ме очароваха, Кате! Рецептата за месото много ми допадна и със сигурност ще я опитам. Прегръдки и хубави почивни дни, Бонбон!

    ОтговорИзтриване
  3. Толкова е хубаво да се пътешества с теб, Кате. Пък и гладен няма да остане човек, докато се разхожда. ;) Хубав и слънчев съботен ден ;)

    ОтговорИзтриване
  4. Катенце,много ми допадна рецептата а за месцето,нямам думи вкусотия със сигурност ще го опитаме.Помечтах си и с цветните снимки ,за моренце,слънчице...някак си не се порадвах на лятото тази година.Хубав уикенд бонбонче!

    ОтговорИзтриване
  5. Кате, направо ме зарази с бонбонената си магия. :) Грабвам гирос и мислено се пренасям на красивите гръцки плажове. :)
    Прегъдки!

    ОтговорИзтриване
  6. Ей, Кате, чудно лято ми изпрати, както нищо не усетих от него, достави наслада на сетивата ми. Хапнах и гиросче и направо съм се отчела като пътуваща на юг...
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  7. Красотата на морето с вкуса на лятната храна ме накараха да забравя есента у нас. Прегръдка, Кате! ;)

    ОтговорИзтриване
  8. Кате, благодаря за вкусния гирос. Хапнах нещо вкусничко, разходих се по бреговете на бялосинята Гърция...вдъхнах от нейния аромат..
    Снимките са прекрасни!

    ОтговорИзтриване
  9. Днешният ни обяд беше Гирос Мерида. Допада ми, но не е като домашно приготвения. Това, което виждам тук, е повече от вкусно. :)

    ОтговорИзтриване
  10. Пренесе ме в слънчева Гърция, Кате,
    и аз много харесвам приказните местенцета там...
    Благодаря за сутрешната доза лятно настроение,
    поздрави за теб и усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  11. Страхотна разходка, както винаги и много, много вкусно ястие :)
    Обичам месо, много, но при вида на гарнитурата не мога да остана равнодушна. Толкова апетитно изглежда всичко и така красиво презентирано, че направо душицата ми застена да опитам предложената вкусотия.
    Чудесна публикация!

    ОтговорИзтриване
  12. Кате, напълни ми душата с красиви снимки, а менюто ти е уникално, Вълшебница си.

    ОтговорИзтриване
  13. Кате, много хубави снимки и увлекателен текст. Пренесе ме в Гърция.
    А гиросът е толкова апетитен!

    ОтговорИзтриване
  14. ОООО, Бонбон, по топлите страни се мотаеш;)?
    И това си го спретнала като купешко на вид. А на вкус съм сигурна, че е домашно-перфектна комбинация;)Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  15. Хем ни разходи по красиви места, хем ни нагости вкусно!
    Прегръдка, Кате!

    ОтговорИзтриване
  16. Моят син обожава дюнер, като повечето младежи на неговата възраст, затова доста често съм принудена да приготвям, защото държа да яде домашен, а не от улицата. Признавам си, че не съм приготвяла месото по този начин и ще опитам задължително, изглежда много вкусно!
    Снимките ти от това морско кътче са прелестни, ще се връщам на тях след няколко дни когато завали снега да ме топлят!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване