четвъртък, 4 декември 2014 г.

Коледен пост ден 20: Чираши суши с мариновани зеленчуци, сьомга и авокадо


За съществуването на това суши научих от Оиши Сан и Киоши Хайамизу. За тези, които приготвят суши в къщи знаят, че може да се импровизира със съставките според вкуса и предпочитанията на всеки. С този вид положението е същото. Необходими са овкусен суши ориз и зеленчуци и риба по желание. Хубавото е, че ако на някой не му допадат листата нори или пък не успява да се снабди с тях, то с тази рецепта може спокойно да се наслади на любимото си суши.
Показвала съм вече варианти, ето още един. Основата е ориз, а зеленчуците приготвих като при зеленчуците от Пролетните ролца.
Други рецепти за суши може да видите тук, а днес ще си хапнем:



Чираши суши с мариновани зеленчуци, сьомга и авокадо

Продукти за 2 порции:

за ориза:
1 ч.ч. ориз за суши
2 ч.ч. вода
2 с.л. оризов оцет Кикоман
1 с.л. захар
1 ч.л. сол

за маринованите зеленчуци:
1/2 тиквичка
1 морков
1 с.л. сусам
1 с.л. соев сос Кикоман
1 с.л. уок сос Кикоман
1 с.л. оризов оцет Кикоман
4-5 с.л. зехтин
скилидка чесън

за сервиране:
няколко резена авокадо
парче пушена сьомга
2-3 ролца от раци сурими
тънки лентички от лист нори


Приготвяне:
Направете ориза:
Измийте няколко пъти ориза и го отцедете. Сварете го по указанията на опаковката. За моят ориз: 1 ч.ч. ориз с 2 ч.ч. вода и малко сол се поставят в тенджера с капак и се сваряват за 15 мин. на ниска степен на котлона, със затворен капак. Ориза се отстранява от котлона и се оставя в тенджерата с капак да престои 10 минути.
Овкусява се по следният начин:
Смесват се: 2 с.л. оризов оцет Кикоман с 1 с.л. захар, 1 ч.л. сол.
Напръсква се тази смес върху ориза и се разбърква с дървена лъжица.
Разпределете готовият овкусен ориз в купички.


За маринованите зеленчуци:
Нарежете тиквичката и моркова на жулиени / тънки лентички.
Загрейте зехтина, поставете скилидка чесън за аромат и добавете морковите и тиквичките. Оставете така до омекване, посолете. Разбъркайте и оставете да се охладят.
В сух тиган запечете за кратко сусама, колкото да си промени цвета.
Мариновайте зеленчуците със сусама, соевия сос и оцета.
Оставете ги така за десетина минути.


Загрейте в тиган зехтин и сложете замразените ролца от раци да се запекат от всички страни.
Извадете ги и ги нарежете на тънки лентички / жулиени/.

Декорирайте ориза с маринованите зеленчуци, лентичките ролца от раци, парчетата нори, авокадото, нарязано на парчета и сьомгата.
Поднесете със соев сос.


7 коментара:

  1. чудесно предложение, Кате и ние ще си хапнем това, щом казваш :) тъкмо вчера свършиха маки--сушито :) на това повече ще се зарадват.
    Прегръдка и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Ах ти, неуморно момиче..... страхотни рецепти всеки ден!
    С усмивка
    М

    ОтговорИзтриване
  3. Eх, тук ме изненада. Страхотно приложение на остатъка от 1 кора нори, които не ми се иска да правя на традиционно суши. Имам и остатък от ориз за суши- точно за рецептата!
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  4. Вкусно, мнооого вкусно! Благодаря за това предложение, Бонбонита! ;)

    ОтговорИзтриване
  5. Това е просто великолепно... Ще огладнея сега по никое време, Кате. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Не съм приготвяла никога суши, Катя.Знам ,че вкусът на корите Нори няма да се хареса у дома.Но твоят вариант ми хареса, защото се използва само за гарниране кората Нори.Тази твоя рецепта спокойно може да се приготви и по време на пости или за Никулден.
    Поздрави и приятни почивни, празнични дни!

    ОтговорИзтриване
  7. Това е идеално за мен, няма да се пипкам над корите. Чак ми се дояде вместо закуска :P Сега ще умувам пъклен план това да ни е обедното меню, че риба не ядем, без значение полезна ли е или е Никулден :) Спокойни почивни дни, Кате! :*

    ОтговорИзтриване