неделя, 7 декември 2014 г.

Коледен пост ден 23: Руло лучник


Лучникът се харесва от всички в къщи. Рецептата, по която го правя знам от мама. Всъщност лучника представлява тесто с плънка от лук. Понякога добавям и кайма в плънката или различни зеленчуци. Най-често обаче го приготвям в класическият му вид.
В блога съм показвала няколко варианта: Лучник, Лучник охлювче, Малки питки в чушки.
Тестото, с което го направих сега е с по-малко мая, рецептата е на тестото за пица. Оформлението е популярно в интернет оформление за пайове, пица стромболи. Чудесно би се получило и с други плънки, като яйца и сирене, плънки за пици, ябълков пай и т.н.


Продукти:

тесто:
250 гр брашно
1 с.л. зехтин
1 ч.л. суха мая Др. Йоткер
1/2 ч.л. сол
120 мл хладка вода

плънка:
2-3 глави лук
олио
чубрица
черен пипер
червен пипер
сол


Приготвяне:
плънка:
Нарежете лука на полумесеци. Загрейте в тиган олио и добавете лука, оставете го да се готви до омекване на средна степен на котлона.
Добавете подправките, солта и червеният пипер, разбъркайте и отстранете от котлона.


тесто:
Пресейте брашното в купа, добавете солта и маята и разбъркайте. Направете кладенче, изсипете зехтина и водата и замесете меко тесто.
Направете тестото на топка и го сложете в купа, покрийте го с кърпа и оставете да втасва на топло, до удвояване на обема.
Извадете втасалото тесто, премесете го леко, направете го на топка и го разточете върху хартия за печене на правоъгълна кора.
Нарежете кората все едно на ленти, но по средата не режете. Разпределете плънката, по цялата дължина в центъра, където не сте изрязвали.
Започнете да похлупвате върху плънката едно след друго малко под наклон лентичките тесто.
Намажете оформеното руло с олиото от запърженият лук.
Прехвърлете рулото с хартията в тава.
Изпечете го в предварително загрята фурна на 180 градуса. При мен се изпече за 30 минути.
Извадете го, намажете го със зехтин или краве масло и го покрийте с кърпа, да престои десетина минути.


16 коментара:

  1. Много хубав лучник си сплела, Кате,
    оригинална и красива идея за оформление с апетитна и вкусна плънка -
    още една чудесна идея за постна рецепта...Сърдечни поздрави за теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дианка! Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  2. Вярваш ли, че абколютно същото сготвих и аз. Плитката ми хрумна от един ябълков пай ,а лучник обожавам, но все не ми хоресваше на външен вид. Чудесен ти се е получил. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вярвам ти, разбира се:), често се случва в блоговете и е много забавно:))) Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  3. Много обичам лучник, особено топъл, има такъв великолепен вкус!
    Жестока идея отново, неизчерпаема си с идеи!/както винаги/
    Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Павлинче, прегръщам те и аз!

      Изтриване
  4. Перфектно ,поредно,постно предложение.....Прегръдки:),Кате!

    ОтговорИзтриване
  5. Ето я моята рецепта! Щом има много лук... И оформена прекрасно!

    ОтговорИзтриване
  6. Кате, и аз се нареждам на опашката. Като знам колко хубаво се получава тестото с лук... Чудно! :)
    Прегръдки и спокойна нощ!
    И честит Никулден на патерици, да сте здрави цялото семейство!

    ОтговорИзтриване
  7. Прекрасен е станал,Кате!Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. Обичам лучник,Кате, а така оформен е много красив!

    ОтговорИзтриване
  9. Много обичаме у дома и лучник и празеник! Толкова е красив и вкусен твоя, Кате! Чудесно предложение!
    Хубава нова седмица! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  10. Чудесни са всичките ти предложения за постите, Кате.Неизчерпаем източник на вкусни , постни рецепти за всички постещи.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  11. Чудесна идея,много е красиво и ще го пробвам!:)

    ОтговорИзтриване
  12. Много ми хареса идеята за плетен лучник, Кате! Даже още по-мързеливата ще я подкарам и ще го направя с бутер тесто - съвсем постен да стане. Прегръдка голяма и прекрасна нова седмица! :)

    ОтговорИзтриване