понеделник, 8 декември 2014 г.

Коледен пост ден 24: Постно задушено зеле


Днешната рецепта е класика от тефтерите и все пак с удоволствие я записвам и в интернет рецептурника си:).


Продукти за 2 порции:
1/2 зелка, нарязана
50 мл олио
1 ч.л. червен пипер
1 скилидка чесън, нарязана
4-5 с.л. домати от консерва
сол на вкус
2 стръка копър
1 ч.ч. вода


Приготвяне:
Загрейте олиото в тенджера и добавете зелето.
Затворете с капак и оставете да се задушава под капак докато започне да омеква леко. Добавете червеният пипер, разбъркайте и добавете чесъна и доматите, налейте водата и разбъркайте отново. Оставете ястието да се вари на средна степен на котлона, под капак до готовност. Посолете, добавете нарязаният на ситно копър, разбъркайте и оставете за 1-2 мин. на котлона.

9 коментара:

  1. Точно така го обичам, по този начин сготвено. Да ти е сладко, Катенце, а аз се нареждам до теб, ако позволиш. ;)
    Прегръдки и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Скоро си направих,Кате,и като се облакътих над тавичката-стой та гледай,точно ей така постничко как го тача да знаеш!И понеже пак ми се хапва,присядам този път при теб,чудно зеленце!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  3. Приготвяме зелето без домати в къщи, Кате.Всички получаваме от топлинно обработените домати киселини.Но за лек кисел вкус му прибавяме малко ябълков оцет или лимонов сок и много подправки - чубрица, сминдух и червен пипер.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  4. Обожавам зеле, както прясно, така и кисело. А сготвено по точно този начин, мога да го ям с месеци, без да ми омръзне.
    Прекрасна нова седмица, Кате!

    ОтговорИзтриване
  5. Абе бих добавила малко оризец. Много ми е постно така. Прегръдки , Бонбон!

    ОтговорИзтриване
  6. За мен с месце зелето!!!:) Кате, изкушавам те :)

    ОтговорИзтриване
  7. Кате, чудесно е зеленцето, пропуснала съм толкова много и сега се връщам да се насладя на вкусотиите, които си сътворила, вълшебнице! Целувки!

    ОтговорИзтриване
  8. Разкошно и любимо, обаче... с месце:) Дъщеря ми отвърнала на съседка на въпроса какво готви мама така" Постно зеленце с месо":)

    ОтговорИзтриване
  9. Аз и така бих си го хапнала с едно топло и мекичко хлебче :)

    ОтговорИзтриване