вторник, 23 декември 2014 г.

Шоколадови бонбони с ядки и портокалови корички


Рецептата за тези бонбонки видях при Мария. Мила, благодаря ти, за споделянето и подробното описание по приготвянето. Чудни бонбонки се получиха:). Използвам портокалови корички, кафява захар и микс от ядки, но като цяло технологията е една и съща.


Продукти:
*1 ч.ч. пюре от портокалови кори
1/2 ч.ч. кафява захар Мусковадо
5 капки сок от лимон
1 ч.ч. микс от сурови ядки / бадеми, лешници, орехи, кашу/
1 с.л. галета

100 гр черен шоколад

Приготвяне:
*Пюре от портокалови корички:
1 ч.ч. се получава от около 2-3 големи портокала.
Измийте добре портокалите, обелете кората и отстранете от нея възможно най-много от бялата част.
Сложете в малка тенджерка оранжевата част от кората, налейте вода, да покрие коричките и оставете на котлон да заври. След като заври, отстранете от котлона, излейте водата, измийте коричките и отново налейте чиста вода. Оставете отново да заври и направете същата процедура. Всичко това се прави общо 7 пъти.
След седмият път измийте коричките, налейте чиста вода и ги оставете да се варят на котлон, докато омекнат.
Излейте водата, измийте корите и ги пасирайте на пюре. Може и да има частички от коричките.

Измерете 1 ч.ч. пюре. Ако е по-малко, намалете и количеството на другите продукти, но не чак толкова точно, може и на око.
Поставете в тенджерка пюрето, кафявата захар и лимоновият сок и оставете на котлон да се вари, при непрекъснато бъркане, целта е захарта да се разтопи и ако има някаква течност да се изпари.
Отстранете от котлона, добавете галетата и нарязаните на не много ситно с нож ядки, разбъркайте добре.
Когато сместа се охлади оформете малки топчета.
Разтопете шоколада на водна баня или в микровълнова и потопете топчетата в него. Помагайте си с малка лъжичка.
Извадете ги върху хартия и ги оставете да стегнат в хладилник.


1 коментар:

  1. Прекрасни бонбонки си направила.
    Взимам си едничка, за да си подсладя деня :)

    ОтговорИзтриване