Страници

Медени бисквити с бадеми


Меденките са по рецепта на Или, но аз ги направих малко по-различни на външен вид, добавих бадемово брашно, вместо орехи в тестото и замених бялата захар с кафява. Или, чудни са, благодаря ти за рецептата!
В началото меденките са много крехки, докато са горещи, после стават твърди. След престоя си в кутия отново омекват. Но така общо взето се получава при всички меденки.
Декорацията на бисквитките видях преди време на снимка в интернет, много ми харесаха, имаше нещо различно в средата, аз направих малки розички от тестото, а и самите бисквитки нямам представа от какво тесто са били, но визията горе-долу е същата.




Продукти:

1 яйце
1/2 ч.ч. кафява захар, използвам Мусковадо
1/2 ч.ч. олио
3 с.л. мед
1 ч.л. канела ( може и други подправки по желание)
1 к.л. сода за хляб
щипка сол
3 с.л. бадемово брашно
2-3 ч.ч. брашно

бадеми, за декорация

Приготвяне:
Разбъркайте яйцето съвсем леко, с вилица.
Добавете останалите продукти, без брашното и разбъркайте на слаба степен с миксер добре.
Започнете да добавяте по малко от пресятото брашно, докато получите меко тесто, може да разбивате на слаба степен с миксер или с дървена лъжица.
Разточете тестото/кора около 4 мм дебелина/ върху хартия за печене, изрежете формичките и отстранете излишното тесто. Важно е да има разстояние между меденките, защото увеличават обема си при печене. Подредете бадемите, /разрязани на две по дължина/ върху меденките, притиснете леко, може да декорирате и с малки елементи от тестото.
Изпечете ги в предварително загрята фурна на 170 градуса, докато краищата им започнат леко да се оцветяват в златисто. Наблюдавайте ги, защото бързо се пекат:). Извадете ги върху решетка да се охладят.
Когато се охладят ги декорирайте с айсинг.

За айсинга:
1 белтък
1 1/2 ч.ч. пресята пудра захар
няколко капки лимонов сок

Приготвяне:
Разбийте белтъка с лимоновият сок на пяна, постепенно добавяйте пудрата захар и разбивайте с миксер.
Напълнете в плик айсинга и изрежете ъгълчето съвсем малко, колкото желаете да е дебелината на рисунката. След като украсите бисквитките ги оставете на стайна температура да засъхнат и ги приберете в кутии.
Когато работите с айсинг, задължително го покривайте с прозрачно фолио, а да не засъхва. Ако е в плика, не е необходимо.
Ако някъде има засъхнал айсинг, не го разбърквайте с другият, защото ще го развалите.

2 коментара:

  1. Катееее,то не бяха бонбони,то не бяха бисквити...с ядки,с мед,с бадеми,с плодове,с орехи пекан........
    тази година си извор на рецепти и красота!
    Весели празници ,мила!

    ОтговорИзтриване