петък, 31 януари 2014 г.

2014 - Година на Синият Дървен Кон!


2014 г. според Лунният календар е годината на Синия дървен кон и започва на 31.01.2014. В България Лунната Нова година настъпва на 30 януари, в 23:39 ч. вечерта.
Космическият елемент на годината е дърво, а цветовете - изумрудено, зелено, синьо.
Според източният хороскоп годините на коня са:
1906 – Огнен кон, 1918 – Земен кон, 1930 – Метален кон, 1942 – Воден кон, 1954 – Дървен кон, 1966 – Огнен кон, 1978 – Земен кон, 1990 – Метален кон, 2002 – Воден кон, 2014 - Дървен кон.

Според този хороскоп и моята зодия е Кон, както и сред близките ми има още 5 Кончета! Вече започвам да разбирам характера си!:)
Посрещането на Нова година в Китай е свързано с пищни тържества, богати трапези, шествия, фенери и други традиционни за културата мероприятия.




На трапезата всяка храна е със символика:
Риба - изобилие. Сервира се цяла, с глава и опашка. При хранене, не се разделя, а внимателно се отделя месото от двете страни.
Мандарини - късмет и богатство.
Маруля - богатство.
Зелен лук - вечност.
Ряпа - щастливо предзнаменование.
Лепкав оризов пудинг - за издигане в кариерата, богатство и сладък живот.
Пролетни рулца - формата им наподобява златни кюлчета и символизира богатство.
Пелмени - късмет.
Китайски спагети - дълъг живот - внимава се да не се режат или късат при консумация.


Тази година на празничната трапеза е хубаво да се поднесат моркови, една от любимите храни на коня, както и снопчета овес, завързани с панделка.
Съдовете, по възможност да са дървени, а декорацията - борови клончета, сини гирлянди, подкови и фигурки на кон.
Хубаво е празничните тоалети да са в син цвят, а бижутата дървени.



Ето и предложенията от нашата трапеза:

1. Лаврак - пържен цял


Почистете рибата от люспите, след това внимателно цепнете корема и изчистете от вътрешностите.
измийте добре и посолете.
Потопете рибата в брашно от двете страни.
Загрейте зехтин + олио /равни количества/ в голям тефлонов тиган и изпържете рибата на среден огън от двете страни до готовност.

Както вече споменах: При хранене, не се разделя, а внимателно се отделя месото от двете страни.


2. Пържени спагети с пилешко и зеленчуци по китайски


Продуктите в рецептата - зеленчуците и месото могат да бъдат заменени с други.
Правила съм ги с телешко, също стават добре.
Не претендирам за оригиналност на рецептата, но е в китайски стил и ястието е вкусно.
В интернет има достатъчно видеа за спагети по китайски, така, че ако някой държи да направи автентични:)

Продукти:
снопче спагети / колкото са ви необходими
зеленчуци по избор: морков и тиквичка
пилешко филе
соев сос Кикоман зелена капачка

Приготвяне:
Сварете спагетите според указанието на опаковката, измийте ги със студена вода и ги отцедете добре.
В тиган сгорещете зехтин или олио и добавете нарязаните на жулиени/лентички/ пилешко филе и зеленчуци.
Пържете ги до готовност, като бъркате често.
Добавете соев сос на вкус и разбъркайте.
Добавете спагетите и разбъркайте, пържете още няколко минути и отстранете от котлона.


3. Салата
Маруля, зелен лук, репички, зехтин, сол и балсамико


4. Пролетни ролца

по тази рецепта:mycandykitchen.blogspot.com spring-rolls

Продукти:

оризова хартия - ядлива
моркови, на жулиени
тиквички, на жулиени
кълнове
авокадо, на кубчета
сварени скариди, на ситно/ може и сварени ролца от раци/

сусам
сладък соев сос
оризов оцет Кикоман
солен соев сос Кикоман

зехтин
1 скилидка чесън

брашно


Приготвяне:
Загрейте зехтина, поставете скилидка чесън за аромат и добавете морковите и тиквичките. Оставете така до омекване, посолете. Разбъркайте и оставете да се охладят.

Мариновайте ги със сусама, соевия сос и оцета.
Оставете ги 1/2 час.

Сипете в дълбока чиния вода и потапяйте хартията за кратко, докато омекне.
Разстелете хартията и поставете в единия край от маринованите зеленчуци, кълновете, скаридите и авокадото.
Навийте като сармички.
Загрейте зехтин в тиган. Потопете ролцата в брашно и изтупайте излишното количество. Изпържете ги до златисто.

5. Пържен ориз по китайски със зеленчуци и яйца

по тази рецепта: mycandykitchen.blogspot.com fried-chinese-rice

Продукти:
1 торбичка ориз uncle ben"s / 1 х 62,5 гр. /
1 червена чушка
1/2 ч.ч. грах от консерва
1/2 ч.ч. бамбук от консерва
1 морков
няколко китайски гъби
соев сос, Кикоман зелена капачка
1 яйце
олио
сол

Приготвяне:
Гъбите направете според указанията на опаковката:
Накиснете гъбите в гореща вода за 15 минути, след това ги сварете за 10 минути, измийте ги и ги отцедете. Нарежете ги на едро.

Сварете ориза според указанията на опаковката:
Налейте в тенджера вода и я оставете да кипне. Пуснете торбичките вътре и добавете сол.
Оставете да ври 10 минути.
Извадете, отстранете торбичката и оставете да се отцеди добре.

Нарежете зеленчуците - чушката на лентички, моркова на филийки, след това под наклон, да се образува нещо като ромб.
Бамбука и граха извадете от консервата и отцедете.

В тиган загрейте малко олио.
Добавете изстиналия и отцеден ориз.
Пържете го за няколко минути, като бъркате непрекъснато.
Добавете зеленчуците и ги оставете леко да омекнат.
Разбъркайте. Добавете соев сос. Разбъркайте.

Съберете зеленчуците в единия край на тигана.
Изсипете яйцето в тигана, на празното място и започнете да го бъркате с дървена лопатка, като при бъркането захващайте и част от зеленчуците. Така яйцето ще стане на парченца и ще се разпредели между зеленчуците.
Пържете до втвърдяване на яйцето.


6. Пилешко филе със сусам в сладко-кисел сос

по тази рецепта: mycandykitchen.blogspot.com

Продукти:

1 пилешко филе от бяло месо
2 с.л. соев сос
1 с.л. брашно
1 с.л. сусам
сол

за соса:
50 мл вода
50 мл ябълков сок от кутия + 2 с.л. оцет балсамико светъл или ябълков оцет
2 с.л. соев сос
1 с.л. кетчуп
1/2 с.л. кафява захар
1 скилидка чесън, нарязана на ситно
1 малка глава лук, нарязана на ситно
щипка червен пипер
1 ч.л. царевично нишесте
1 с.л. сусам

Приготвяне:
Нарежете пилето на кубчета около 2х2см.
Поставете месото в купа, добавете соевия сос и го покрийте с прозрачно фолио. Оставете да се маринова за 30 мин. в хладилник.
Разбъркайте брашното, солта и сусама в найлонов плик.
Сложете месото вътре и разтръскайте добре.
Загрейте олио в тиган и изпържете месото.
Ако тигана ви е малък, изпържете месото на части, за около 10 минути.

Приготвяне на соса:
Смесете всички съставки без нишестето, оставете на котлон и сварете за 2-3 мин. Добавете разтвореното в 1 с.л. вода нишесте и разбъркайте.
Оставете за малко на котлона, като разбърквате.
Поставете месото в чиния, залейте го със соса и оставете така около 10 минути, за да поеме соса.

7. Китайски оризов пудинг


Изгледах доста видеа за приготвянето на пудинга и всички рецепти се различаваха с по нещо: дали продукти или начин на приготвяне.
Но в крайна сметка установих, че китайският оризов пудинг се прави от лепкав азиатски ориз, сушени плодове, ядки, китайски червен боб, зелен боб Мунг, просо, лотосови семена, захар бяла или кафява или мед, или захарен сироп. Също така някои го правят с повече течност, други с по-малко и го поднасят като обръщат купичката. изобщо както и при нас все ки си има рецепта за традиционните ястия, при китайците е същото.
Ето и моят вариант:

Продукти:
250 гр лепкав азиатски ориз
1 к.ч. микс от ядки и сушени плодове
1 с.л. боб Мунг
1 с.л. царевица от консерва
няколко цвята от азиатска водна лилия
щипка канела, захар на вкус, капки от есенция Ром Др. Йоткер


Приготвяне:
Боб Мунг накиснете във вода за една нощ, измийте и отцедете.

Цветовете от азиатската водна лилия накиснете в топла вода за 2 часа, измийте и отцедете.

Поставете ориза с боб Мунг в тенджерка, добавете първоначално същото количество вода.
Затворете с капак и оставете да се вари, на слаб огън, докато ориза поеме водата.
Добавете останалите продукти, без цветовете от лилия, налейте още вода, около 1 ч.ч, ароматите, захарта и канелата и варете до готовност. Ако е необходимо долейте още вода.
При поднасянето поставете отгоре цветовете от азиатската водна лилия.


8. Мандарини




9. Китайски бисквитки с късметче


Тези бисквитки правих три пъти:), като историята с Казан-дипи, правих ги по различни рецепти и не се получи. В крайна сметка установих, че тези бисквитки няма как да ги изпека на тиган, просто при мен по този начин не се получава. Пекох ги на тефлонов тиган класик, тефлонов тиган за палачинки и на тефлонова плоча, пълен провал, залепваха за шпатулата и ставаха на хармоника. Докато не открих това видео, в което тези сладуранки толкова нагледно са обяснили как стават нещата, че ето и аз се справих;

http://www.youtube.com/watch?v=Rqt4sujJfHs

рецептата ще я напиша по-късно.

Продукти:
2 белтъка
1/2 ч.л. есенция бадемова
1/2 ч.л. есенция ванилия
3 ч.л. вода
3 с.л. зехтин
1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. захар
1/4 ч.л. сол
1 1/2 ч.л. царевично нишесте

Всичко се разбърква добре с лъжица.
Бисквитките се пекат по 1.
Тефлонова тава се намазва с олио и се изсипват 1-2 с.л. от сместа, като се оформя като кръг. Пече се в предварително загрята фурна на 150 градуса, докато краищата започнат да се оцветяват в златисто.
Изважда се с лопатка, слага се късметче и се сгъва на две. Поставя се на ръба на чаша да придобие тази форма.





В интернет прочетох, че в Китай се поздравяват със следният израз: "Конят идва и носи успех!" , поздравявам ви и аз и нека 2014 бъде една добра година!


Прочетете Цялата Статия...

сряда, 29 януари 2014 г.

Египетска торта


Тази торта доста отдавна ме е пленила. Страхотните й презентации, които показвахте, все повече я изстрелваха в челните позиции на рецептите за изпълнение.
Направих я, получи се страхотна, вкусна и много красива торта! Единственото, което леко не ми харесва е височината, но за съжаление моята форма е с диаметър 24 мм, което повлия на височината / и кремовете и блатовете станаха по-големи, и по-ниски/, но не и на вкусът:). За това ви препоръчвам по възможност да използвате форма с диаметър 20 см.
Благодаря на всички мои вдъхновители!:

moje-grne.com
palachinkablog.com
Рони: thegingercookies.blogspot.com
Надето: sweetsalty-nadia.blogspot.com
Мира: qni.blogspot.com
Дианка и Ели: idapohapnem.blogspot.com
Дарето: vkusenden.blogspot.com






Блатове:
Трябва да се направят 3 блата, но тъй като поради отделното печене е възможно останалата смес да започне да се втечнява ви съветвам да я правите на три пъти, за трите блата.

За всеки блат са ви необходими следните продукти:

2 белтъка
2 с.л. захар
1/2 с.л. брашно
40 гр смлени лешници /лешниково брашно/

Приготвяне:
Разбийте белтъците с миксер, докато се захванат и добавете захарта, разбийте на твърд сняг.
Разбъркайте пресятото брашно със смлените лешници.
Постепенно започнете да добавяте от сухата смес към белтъците, като разбърквате внимателно със шпатула по метода загребване-обръщане, за да не спадне обема.
Намажете с олио и поръсете с брашно форма с падащ борд с диаметър между 20-24 см. Може да застелите хартия за печене.
Моята форма е 24 см и блатовете станаха по-тънки, но това не вреди на вкусът.
Изсипете сместа за единият блат, разнесете я равномерно, загладете доколкото е възможно.
Изпечете в предварително загрята фурна на 170 ° C за около 25 минути или докато започне леко да покафенява.
Направете и другите блатове.
Оставете ги да се охладят с хартията върху решетка.






Жълт крем

Продукти:
10 жълтъка
10 с.л. захар
5 1/2 с.л. пресято брашно
2 пакетчета ванилена захар Др. Йоткер
340 мл прясно мляко
170 гр краве масло, на стайна температура

Приготвяне:
Разбийте с миксер жълтъците със захарта и ванилената захар, добавете брашното, разбийте отново и добавете половината част от прясното мляко, разбийте добре, до еднородност.
В съд с дебело дъно налейте останалото мляко и го поставете на котлон да заври. Отстранете от котлона, към него добавете на тънка струйка, при непрекъснато бъркане с миксер сместа с жълтъците.
Върнете на котлона и оставете да ври на слаб огън до сгъстяване при непрекъснато бъркане. при мен се сгъсти за около 20 минути.
Покрийте крема с прозрачно фолио и го оставете да се охлади на стайна температура.
Разбийте с миксер маслото на крем и го добавете към яйчният крем. Разбийте добре, до хомогенност.
Покрийте крема с прозрачно фолио и го приберете в хладилник да се охлажда.


Крем с крокант

500 мл течна сладкарска сметана
около 100 гр опечени и нарязани на едро лешници
100 гр захар

Разтопете захарта в съд на котлон, да се карамелизира до златисто, внимавайте да не загори, за да не горчи.
Изсипете лешниците на един пласт върху хартия за печене.
Изсипете карамела върху тях и оставете да стегне.
Покрийте с лист хартия за печене и минете отгоре с точилка, за да натрошите ядките с карамела. Трябва да има частички, не натрошавайте прекалено.
Разбийте сметаната с миксер.
Изсипете счукани лешници и карамел в сметаната и разбъркайте с шпатула.


Сглобяване:
Поставете един блат във формата за торта с падащ ринг, намажете блата с 1/3 от жълтият крем, след това намажете с 1/3 от белият крем.
И така редете тортата: блат-жълт крем - бял крем...
Приберете тортата в хладилник и я оставете да се стегне за няколко часа.
Отстранете ринга внимателно и декорирайте тортата с натрошен карамел.





Прочетете Цялата Статия...

понеделник, 27 януари 2014 г.

Приключенски уикенд:)


Аз да ви кажа не мислех този уикенд да го отчитам, ама пък толкова неща се случиха, че ако отделям публикации за всичко, ще трябва да планувам месеца напред:).
Всичко започна в петък, когато вдъхновена от един турски сладкиш започнах да кулинарствам:




Ей, значи нещо като реши да се запъва, ама и аз пък съм упорита и аз се не давам:))).
Та преди години открих един турски десерт - Казан дипи. Рецептите бяха все на турски, в бг вариант не го открих. Труден ми беше превода и така и го забравих... до преди няколко дни, когато случайно попаднах на тази рецепта: magyclub.com.
Оказа се, че и в Блоговодител има рецепта за сладкиша, рецептата е на Гисчо.
Ето тук може да погледнете и рецептата на Мария: my cookingbook blog
И така препрочетох няколко пъти рецептите, изгледах няколко турски видеа и да ви кажа честно стори ми се лесно. Да, ама не, или може би не днес.
Но както и да е, ще ви разкажа какви ги забърках в Бонбонената кухня в цели три опита!


Казан-дипи е сладкиш от турската кухня, който на вкус е нещо средно между: мляко с ориз,крем-карамел и ванилов пудинг.

Съществуват няколко варианта на оформление, но като метод на направа и рецептите са идентични.

Може да се направи в правоъгълна, кръгла или квадратна тава. Може да са от йенско стъкло, тефлон, обикновени тави, изобщо всяка тава, която става за готвене на котлон, стига разбира се да не залепва много ястието в нея. Може също да се прави и в отделни купички, на фурна.

Важно условие, когато се прави в тава е, пластът на крема да не е много дебел, за да е удобно да се навие.

Общо взето моите провали не бяха чак толкова критични, с крема се справих, толкова кремчета съм правила за децата:), но проблемът първият път беше в това, че направих сладкиша дебел и не успях да го навия, насипах го в купички и така го хапнахме.
Вторият път го направих по-тънък, и го навих добре, само дето карамелът стана толкова светъл, че почти не се забелязва на вид, иначе на вкус се усеща.
Третият път се получи горе-долу, Не мога да кажа перфектно, защото като гледам турските рецепти, те си го правят хората с лекота, но ако го направя четвърти път вече ще стане със сигурност добре:).
Времето беше мъгливо, та и затова снимките са мъгливи:), но все пак споделям всичко това най-вече, за да напиша възможните грешки, които може да допусне човек при приготвянето на рецептата.

И така ето и рецептата, с благодарност към:
magyclub.com
Блоговодител
Гисчо



Продукти:
1 л прясно мляко
100 гр оризово брашно
1 с.л. брашно
1 ч.ч. захар
1 ванилия

за намазване на тавата:
3-4 с.л. пудра захар
бучка краве масло

канела, за поръсване на сладкиша



Приготвяне:
Хубаво е тавата ви да е с размер 24*38 см.
Тъй като моята тава е малка по размер, използвах само част от готовият крем, останалия сипах в купички.

Подгответе тавата:
Намажете я обилно с кравето масло по дъното и стените.
Поръсете с пудра захар директно през сито или цедка.
Хубаво разтръскайте тавата, да се покрие равномерно.
Ако пудрата захар е повече, изсипете излишното количество.



Направете крема:
Разбъркайте в купа оризовото брашно, бялото брашно и 1 ч.ч. от прясното мляко.
Останалото мляко заедно със захарта оставете на котлон да се загрее.
Добавете към него сместа с брашното на тънка струя, при непрекъснато разбъркване с телена бъркалка.
Варете на средна степен на котлона, докато кремът се сгъсти, като бъркате непрекъснато.



Веднага след като отстраните от котлона го изсипете в тавата, загладете с шпатула и поставете тавата на котлона, на средна или ниска степен. Целта е захарта да се карамелизира, което се случва за няколко минути. Може да завъртате тавата от време на време, за да може по цялото дъно захарта да се карамелизира. Отстрани по ръбовете на сладкиша започва да се появява карамел.



Отстранете тавата от котлона и я поставете в друга, по-голяма тава пълна с вода, за да се охлади.
Когато изстине напълно може да нарежете сладкиша на парчета, или да го навиете на руло с помощта на шпатула.
Поръсете с канела и поднесете.



Първоначалните ми впечатления за сладкиша бяха като за пудинг, но след като го поръсих с канела, вече приличаше на мляко с ориз, но с различна консистенция. Определено след престой в хладилника, ми допада много повече.
Та за външен вид на сладкиша оценката ми е доста критична, но пък за вкус си стана както трябва.

Продължавам с уикенда.

Няма как да подмина отчета на труда от миналата седмица, а именно:
Вече си имаме бели столчета и масичка и то боядисани от нас! И перденца новички си имам - мама ми ги уши!



Кокиченцата, които щракнах малко преди Снежко да ги затрупа:


После мама ги прибра, за да са им се порадваме още малко. И ни сготви вкусна манджичка. Рецептата ще я поискам и тогава ще я напиша.


Аз пък правих фалафели, ама без магданоз, защото Снежко го затрупа и него:)))Иван пък прави скалички, ама не ги оставихме за снимка:)




И понеже все за Снежко приказвам, да го покажа и него, какви ги свърши:)




И на пързалката бяхме:


Пожелавам на всички ви прекрасна нова седмица!





Прочетете Цялата Статия...

петък, 24 януари 2014 г.

Вариации с кореноплодни и новите ми терлички:)


Зеленчуци на фурна всеки е правил, дали със зехтин или с олио, дали само зеленчуци или с месце, риба, със сигурност всички сте ги опитвали.
Показвала съм няколко рецепти в блога: Пържени сладки картофи на фурна, Агнешки котлети със зеленчуци, Лаврак със зеленчуци на фурна, Зеленчукова фритата и др.
Днешната рецепта е само за зеленчуци и понеже в случая съм избрала все кореноплодни, така и именувах рецептата. Но може да добавяте гъби, домати, чушки, изобщо всякакви зеленчуци.





Печени кореноплодни
Продукти:
Кореноплодни зеленчуци:
моркови, остъргани и разрязани на 2 по дължина
пащърнак, остърган и разрязан на 4 по дължина
картофи, обелени и нарязани на дебели пръчици
глави чесън, разрязани напречно на две, почистен само от външните люспи
ряпа, обелена и нарязан на резени
гулия, обелена и нарязана на филийки

зехтин
сол
черен пипер
други подправки по желание - розмарин, риган




Приготвяне:
Подредете зеленчуците в тава, на един пласт.
Поръсете ги със зехтин и сол и подправки.
Разбъркайте ги добре, но внимателно с ръка.
Поставете ги във фурна да се пекат на 180 градуса, за около 40-45 минути. Аз не загрявам фурната предварително.



Още едно предложение за една бърза салатка, отново с кореноплодни и други:)


Салата Витамина
По заведенията за хранене, най-често салатите с моркови и цвекло се наричат по този начин, или пък здравословни, витаминозни и т.н., та за това кръстих и моята салатка така.

Не знам дали ще изненадам някой с комбинацията, но пък е идейка за разнообразяване на консумацията на цвекло. Абсолютна импровизация е, така, че може смело да заменяте продукти и овкусители според вашето желание.



Продукти:
1 сварено червено цвекло, нарязано на тънки шайби
1 морков, настърган на ренде
1 ябълка, настъргана на ренде
1 скилидка чесън, нарязана на филийки
натрошени на едро ядки от 1-2 ореха
зехтин
тъмен басламико
мед

Приготвяне:
Подредете в чиния цвеклото, върху него поставете ябълката и след това морковът.
Поръсете чесъна и орехите и овкусете със зехтина, балсамикото и меда.


А това са новите ми терлички:)много са кокетни:)



С пожелания за много усмивки през почивните дни!

Прочетете Цялата Статия...