петък, 28 февруари 2014 г.

Честит рожден ден ♥


Днес моята муза има рожден ден! Пожелавам му здраве и щастие, късмет успехи, сбъднати мечти и приказни дестинации и много, много любов!:)
Менюто, с което избрах да го изненадам включва някои от любимите му ястия от гръцката кухня. Рецепти съм показвала в блога, ще посоча само линкове. Тортата е по рецепта за торта LOve, но с кремът от Пролетна торта и покритие от натурален шоколад.




Варен октопод на грил - рецепта

Пържени тиквички по гръцки - рецепта

Пържен хайвер от шаран

Маслинки



Торта

Пожелавам ви прекрасни почивни и празнични дни!!!

Прочетете Цялата Статия...

четвъртък, 27 февруари 2014 г.

Предястие от круши и синьо сирене и едни февруарски водопади:)


Обичам комбинацията на сирена и плодове. Предлагала съм варианти в блога като:
Круши със синьо сирене
Плодове със синьо сирене
Фурми със синьо сирене
Смокини със синьо сирене

Съчетанието на круши и бутер тесто е доста популярно. Вариантите са безброй - сладки и солени с цели и половинки круши, с плънка или без... Мислех това предястие да го оформя както и ябълките за Димитровден, но в интернет попаднах на варианти, като този, който ще ви покажа и също много ми харесаха. Може да покриете крушата с лентички бутер тесто или да изрежете в същата форма тестото като мрежа и да покриете.





Продукти за 2 бр предястия:
1 круша
прясно бутер тесто
ядки от 1-2 ореха
парченца синьо сирене
1 жълтък
мед



Приготвяне:
Разрежете крушата на две и почистете семките.
От страната на кората направете разрези, за да може да се изпече по-добре.
Поставете половинките круши върху бутер тестото и изрежете тесто с тяхната форма, но по-голямо с около 1-2 см.
Може да изрежете и листенца.
Поставете изрязаното тесто върху тава, покрита с хартия за печене.
Намажете бутер тестото с разбит жълтък, за да има гланц след опичането.
Получената вдлъбнатинка в крушите напълнете със смес от орехи и синьо сирене.
Поставете крушите върху бутер тестото с плънката надолу.
Изпечете в предварително загрята фурна на 190-200 градуса до зачервяване.
Поднесете предястието топло, полято с мед.










Прочетете Цялата Статия...

вторник, 25 февруари 2014 г.

В Седмицата на сиренето и млечните продукти: две предложения с броколи и синьо сирене




Руло от броколи със сирена
рецептата е от книгата "2000 Световни рецепти", с малки промени

Продукти:
1/2 глава броколи
1 с.л. масло
4 с.л. настърган пармезан
1 с.л. цедено кисело мляко или заквасена сметана
2 яйца
черен пипер
сол

Крем:
100 мл прясно мляко
1 с.л. брашно
1 с.л. масло
50 гр синьо сирене

тиквени семки





Приготвяне:
Накъсайте броколито на розички и го пуснете във вряща вода да се свари за около 15 минути.
Извадете го и отцедете добре.
Нарежете го на дребно.
Загрейте тиган с маслото и запържете броколито.
Добавете киселото мляко, разбъркайте.
Отстранете от котлона и добавете жълтъците, като разбърквате непрекъснато.
Разбийте белтъците с малко сол на сняг и го добавете внимателно към сместа със шпатула.
Подправете с черен пипер, сол и индийско орехче.
Застелете тава с хартия за печене. Използвам тава 40*24 см, но може и друга, това ще повлияе на единствено на дебелината на блата.
поръсете хартията с половината от пармезана.
Отгоре изсипете сместа и я загладете със шпатула.
Изпечете в предварително загрята на 200 градуса фурна до леко зачервяване.

Докато се пече направете крема;
Загрейте в тиган маслото и добавете брашното да се запържи.
Отстранете от котлона, добавете млякото и разбъркайте до еднородност.
Върнете на котлона, добавете сиренето и по желание тиквени семки.
Бъркайте, докато крема се сгъсти и отстранете от котлона..

Застелете на плота влажна кърпа.
Отгоре застелете хартия за печене.
Наръсете я с останалият пармезан.
Обърнете блата върху новата хартия. като хартията от печене да остане отгоре и я отстранете. Изсипете крема и навийте на руло.
Прехвърлете рулото в чиния и го поръсете с тиквени семки.

Вкусно е както топло, така и студено.








Крем супа от броколи и картофи със синьо сирене
Класическа рецепта за крем супа, с добавено синьо сирене. На доста места в блоговете се появиха рецепти за добавяне на топен сирене и други сирена в супата и идеята ми допадна.


Продукти:
1/2 глава Броколи
1 голям картоф
около 1 л вода
около 100 мл заквасена сметана или течна готварска сметана
сол
черен пипер
щипка индийско орехче
няколко капки тиквено олио / по желание/
синьо сирене


Приготвяне:
Налейте водата с малко сол в тенджера и я оставете да заври.
Накъсайте броколито на розички, картофа обелете и нарежете на кубчета.
Измийте ги и ги пуснете във врящата подсолена вода.
Варете, с капак, за около 15 минути.
Отстранете от котлона, ако течността ви се струва много, отлейте от нея в чашка и в последствие може да разредите супата. Аз оставям бульон малко над нивото на зеленчуците.
Отделете няколко парченца зеленчуци, за сервирането на супата, а супата пасирайте. Овкусете със черен пипер и индийско орехче.
Добавете сметаната и разбъркайте до хомогеност.

При поднасяне в купата може да добавите парченцата зеленчуци, кубче синьо сирене, крутони и няколко капки тиквено олио и сметана.

Прочетете Цялата Статия...

неделя, 23 февруари 2014 г.

Месни Заговезни



Празникът Месни Заговезни е свързан с това, че на този ден се заговява с месни ястия, от там идва и името му. Датата му е подвижна, но винаги е осем седмици преди Великден. Неделя месопопостна е последният ден преди постите, на който се яде месо. От следващият ден започва седмицата, наречена Сирница и през нея не се яде месо, а само млечни продукти, масло, яйца.
На трапезата на Месни Заговезни се поднасят месни ястия. Традиционно се поднася варена кокошка/пиле/, супа от кокошка/пиле/, свинско месо със зеле, нахут или булгур, баница, както и други месни ястия.
Ето и нашето меню:


Супа от пиле


Идеята за морковите видях в бг мама, благодаря на дамата за споделянето!

Продукти:
пилешко месо
1 дафинов лист
2 картофа
1 глава лук
2 моркова
черен пипер
чубрица
сол
фиде/ около 1 шепа /
магданоз

застройка:
1 яйце
2 с.л. кисело мляко


Сварете пилето в тенджера под налягане/или в друга, но времето за варене може да е повече/. Аз го варя за 50 минути, от момента на излизане на парата. Оставете тенджерата да изстине и да се освободи парата.
Извадете месото и го обезкостете.
В бульона сложете нарязаните зеленчуци и подправките/ без морковите /.
След като се сварят добавете фидето и сварете за още 10-15 минути до готовност.
В малко тиганче налейте олио и добавете настърганите моркови. Задушавайте, докато омекнат и олиото се оцвети.
Добавете морковите, заедно с олиото в супата.

Отстранете от котлона и застройте супата: Разбийте в купа яйцето с млякото. Добавяйте от бульона на тънка струйка и разбивайте с вилица. Когато сте добавили около половината от бульона изсипете застройката в тенджерата при супата. Разбъркайте.
Поръсете със ситно нарязан магданоз.


Пълнено пиле с ориз и дреболийки в тенджера под налягане




Класическа рецепта, за която обаче във всеки дом си има рецепта. Може да сварите пилето и в обикновена тенджера.
Продукти:
цяло пиле
дреболийки / дробчета, сърца, воденички/
1 ч.ч. ориз
1 глава лук
чубрица
сол
черен и червен пипер

Приготвяне:
Почистете и измийте пилето.
Нарежете лукът на ситно и дреболийките също.
Загрейте в тиган олио и добавете лукът.
След като поомекне малко добавете дреболийките и пържете за няколко минути.
Добавете ориза и оставете още няколко минути на котлона.
Добавете чубрицата, черният пипер, солта и червеният пипер, разбъркайте и налейте една чаша вода.
Оставете на котлона, докато оризът поеме течността.
Посолете пилето отвътре и отвън и го напълнете с плънката.
Зашийте отвора с игла и конец или пък с клечки за зъби.
Поставете го в тенджера, налейте вода, да го покрие и сварете за 1 час в тенджера под налягане, или за повече време в обикновена тенджера/ ако е в обикновена при нужда добавяйте още вода.
След като го извадите, поръсете с червен пипер и хубаво разтрийте.



Пълнени гъби с кашкавал и колбас - по тази рецепта



Крем пита с готови кори
Досега не бях правила лично крем пита. По принцип знам, че технологията е следната: между пластове кори или бутер тесто се поставя крем и след това се запича във фурна.
Кремът може да е домашен ванилия, или пък както в случая аз използвам пудинг сметана на Др. Йоткер.
При Инчето има вариант с бутер тесто.


Продукти:
за малка продълговата форма с размер:
1/2 пакет кори за баница
краве масло за намазване на корите
1 пакет Пудинг Сметана на Др. Йоткер
500 мл прясно мляко, според указанията на опаковката
4 с.л захар, за пудинга
2 с.л. краве масло за пудинга
пудра захар за поръсване

Приготвяне:
Нарежете корите на ленти с големината на тавата.
Застелете тавата с хартия за печене.
Поставете един лист кора и я намажете с разтопено масло. Подредете по този начин половината от приготвените кори.
Поставете ги във фурната да се запекат за около 10 минути на 180 градуса.

Пригответе крема, според указанията на опаковката.
Отстранете го от котлона и добавете кравето масло. Разбъркайте добре. Завийте плътно с лист прозрачно домакинско фолио и оставете крема за 5 минути да се охлади малко.
Изсипете го върху запечените кори. Отгоре подредете останалите кори, като мажете всяка една с масло.
Нарежете на няколко места горният плат кори.
Поставете в предварително загрята фурна на 180 градуса и печете за около 30 минути, или до зачервяване.
Извадете от фурната и поръсете с пресята пудра захар.
Оставете да се охлади, след което приберете в хладилник.




Приятна неделна вечер и успешна нова седмица на всички!

Прочетете Цялата Статия...

събота, 22 февруари 2014 г.

Пролетно през февруари


В градинката на мама вече се появиха първите пролетни цветя. Знам, че както днес е топло, утре може и сняг да завали, но пък това не ми пречи да се радвам на всяка изненада от природата. Харесва ми да следя всяка година как кокичетата предвещават пролетта, как след тях се показват минзухарите, зюмбюлите, лалетата, игликата ... дърветата как се разлистват... не би омръзнало... никога.

Съботният ни ден измина в игри, хапване и забавления.
Ето и отчетът:




Рецептите, съм публикувала вече, за това прилагам само линкове.

Салата Колсло

Пържени пилешки крилца

Чийз кейк без печене

Царевица с масло, сол и пармезан

Картофено пюре







Прекрасна съботна вечер, и прекрасна неделя от мен!:)

Прочетете Цялата Статия...