сряда, 30 април 2014 г.

Проект: Ястия от турската кухня - Хайдари / haidari


Хайдари е вид разядка, Да си призная в къщи имаме една подобна любима разядка, която Бонбонът прави от сирене, цедено кисело мляко и чесън.
Разгледах доста рецепти и стигнах до извода, че основните продукти са: цедено кисело мляко, копър, джоджен, чесън, зехтин и червен пипер. На вкус се добавят: чушки, сирене, маслини и др.
Та Хайдарито бях сигурна, че ще ни допадне. Любопитството ми беше в съчетаването на подправките - копър и джоджен.
Ето какъв вариант направих аз, като съвсем не претендирам за автентичност, но бих искала да да разбера в оригинал как е рецептата, ако някой знае, да сподели.



Продукти:
300 гр цедено кисело мляко
1 ч.ч. натрошено сирене
5 скилидки чесън / малки или 2-3 по-големи/
2-3 стръкчета копър
1 ч.л. сух джоджен или пресен
зехтин
червен пипер


Приготвяне:
Разбъркайте сиренето с киселото мляко. Добавете пресованият чесън, ситно нарязаният копър и джоджена. Разбъркайте добре.
Изсипете в салатна чиния и направете леки вдлъбнатинки, в които изсипете зехтин.
Поръсете с червен пипер и сух джоджен и поднесете с домашно приготвени сухари.

Прочетете Цялата Статия...

вторник, 29 април 2014 г.

Проект: Ястия от турската кухня - Лахмаджун / lahmajun


Следващото ястие от турската кухня, което много ни допадна е Лахмаджун.

Самото ястие представлява тънки питки, гарнирани с кайма, лук, домати и подправки, изпечено на фурна или в пещ, след което се поднася поръсено с лимонов сок, увито на руло със зеленчуци като краставички, домати, чушки, зелена салата.


За рецептата на Лахмаджуна се ръководех от бг мама, благодаря на Berina за рецептата!
Голяма вкусотия е този Лахмаджун, а ето ги при мен:



Продукти:

Тесто:
4 ч.ч. брашно
1 пакетче суха мая Др. Йоткер
щипка сол
около 250 мл приятно топла вода / не гореща!/

плънка:
250 гр хубава кайма смес / хубаво е да е от агнешко и/ или телешко, но може и смес телешко със свинско/
1 с.л. доматено пюре / кетчуп или лютеница/
1 голяма глава лук, настъргана на ситно ренде
2 домата, настъргани на ренде, или смлени домати от консерва
сол
1 ч.л. червен пипер
черен пипер
кимион
1/2 ч.л. сух джоджен
пресен магданоз
1 с.л. зехтин




За тестото:
Пресейте брашното, добавете сухата мая и солта. Разбъркайте. Добавете водата и замесете тесто. Ако е необходимо добавете още брашно.
Направете тестото на топка, покрийте го с прозрачно домакинско фолио и кърпа и го оставете да втаса, за около 1 час, докато удвои обема си.


За плънката:
Омесете каймата с останалите продукти. Сместа трябва да е леко течна. При необходимост добавете още домати.

Разделете тестото на малки топчета, от които разточете тънки питки с големината на десертна чиния.

Застелете голямата тава на фурната с хартия за печене и подредете питките в нея.
Намажете ги равномерно със сместта. Не мажете много дебело.
Изпечете на 180 градуса, до зачервяване - за около 20 минути.
Като се изпекат ги извадете от фурната и подредете една върху друга, за да омекнат.
От това тесто изпекох 7 бр питки.


Поднесете Лахмаджуна с нарязан на полумесеци лук, магданоз,лимони, краставици и домати. Може да го навиете на руло, като в него да поставите от зеленчуците.
Много е вкусно!



Ето тук може да видите вкусното предложение на Нати:
"Под гъбката" Лахмаджун


Прочетете Цялата Статия...

понеделник, 28 април 2014 г.

Проект: Ястия от турската кухня - Патладжан кебап


Вдъхновена от Мария и нейните рецепти от турската кухня в Цветно с Пепеляшка, както и от Дианка с нейният проект "7 ястия от турската кухня", започвам нов проект.
В блога си Мария е представила неустоимо вкусна рецепта за патладжан кебап. При Дианка варианта е различен, но също така неустоим. И ето моето първо предложение в проекта, по рецептата на Мария, но с малки промени относно каймата и начина на поднасяне.

Мария,Дианка благодаря ви за винаги вкусните рецепти, които споделяте с нас!



Продукти:
2 тънки патладжана

около 300-400 гр агнешка кайма
1/2 глава лук
черен пипер
сол
червен пипер
2 скилидки пресован чесън





Приготвяне:
Нарежете патладжаните на колелца с дебелина около 2 см.
Посолете ги и ги оставете да се отцедят от горчивия сок.
Омесете каймата с подправките, лука и чесъна.
Оформете малки кюфтенца, малко, по-малки от патладжанените кръгчета.
Нанижете на дълги шишове като редувате патладжан и кюфте.
Изпечете ги от всички страни на предварително загрята скара и поднесете със салата от домати и краставици.



Прочетете Цялата Статия...

Проект: Ястия от турската кухня

Патладжан кебап

Лахмаджун

Хайдари

Имамбаялдъ

Десерт на вилица

Лозови сармички
Прочетете Цялата Статия...

неделя, 27 април 2014 г.

Златоград


Сгушен в Родопа планина, в най-южната част на България, Златоград съхранява и до днес истории от други времена. Да се пренесеш назад в годините, да се доближиш до българският бит и култура от отминали години и епохи... възможно е и днес по каменните улички на Етнографският комплекс в Златоград.




Пролетната ни екскурзия съвпадна с шествията в Златоград, организирани по случай Сирни Заговезни и Стара Марта.
По уличките на градчето се разхождаха маскирани хора, създаващи празнична атмосфера и настроение.
Заедно с празничната атмосфера се долавяше и една друга, от минали времена, която сякаш беше изградена в къщите, в дворовете, в градинките, дори в калдаръмените улички...
Експозициите в музеите, занаятчийските работилници, старинните къщи сформират един ансамбъл, който пренася в далечни отминали години. Години, наситени с дух, традиции и история.
Ето и моят фото разказ от Златоград:



























Прочетете Цялата Статия...

събота, 26 април 2014 г.

Чудни легенди от Източни Родопи


Природата създава чудеса... любими дестинации са ми именно природните забележителности, както и местенцата, разказващи история...
Прекрасно беше, че успяхме по време на пролетната екскурзия да съчетаем и тази дестинация с другите маршрути.
Има още много за разглеждане, но дъждовното време не позволи. Но аз съм доволна и от това, което видяхме, до което се докоснахме и което напълни душата ми, отново.
Бях чела за тях, бях разгледала снимки... но нищо от това, което бях видяла, не ме подготви за това, което видях. Не, че снимките не са били красиви, напротив, страхотни фотографи са ги заснели, но да ги видиш на живо... Величествено!

Може би трябваше да озаглавя тази публикация "Алиса в страната на чудесата", в случая аз:).
Снимките ми са без претенции за качество, но за мен са скъп спомен от поредното приключение.






Някъде в Родопите... или по-точно навсякъде в Родопите е пълно с чудеса. Чудеса, създадени не от човек, а от природата, което ги прави още по-уникални.
В близост до с. Бели пласт, на площ около 3 хектара, са изникнали огромни скални гъби. Местността е обявена за природна забележителност още през 1974 г. Четох, че са изваяни в риолитови вулкански туфи. Розовият им цвят се дължи на клоиноптилолит, а сините и черните петна са от манганови конкреции, зеленият цвят е от селадонит. Гъбите са с размери около 2,5 - 3 м.





В интернет прочетох интересна легенда:

"Живеел въглищарят Радуил в крепостта Перперикон заедно с четирите си красиви дъщери. Една слънчева утрин тръгнали за вода извън крепостните стени. Видели обаче голяма орда от нашественици на хълма. Прибрали се бързо в крепостта. Започнала люта битка. Много мъже били избити, а голяма част от жените - пленени. Сред пленените били и дъщерите на Радуил.
Нашествениците ги повели към водача си, край близката река - да ги огледа. Най-красивите щял да задели за себе си, а останалите да продаде за робини. Щом го наближили девойките вкупом грабнали дървета и камъни и започнали да замерят конника. Изплашил се конят, изправил се на задните си крака и ездача паднал на земята. Втурнали се четирите девойки към него и го разкъсали. След това избягали в близката гора.

Най-близкият приятел на водача хукнал след тях. По залез ги застигнал, замахнал с ятагана и отсякъл главата на първата от тях. Щом докоснала земята, тя се превърнала мигом в каменна гъба. Същото се случило и с другите две сестри. Преди да отсече главата на последната девойка, тя сама се превърнала в камък. Изплашен и ужасен,тръгнал да бяга с коня си, но при първата крачка се превърнал в черна скала. Хората нарекли самотната канара в близост до гъбите - Каратепе."












Едно след друго чудесата се разкриват пред нас и следващото природно творение е уникалната вкаменена сватба.


Легенда разказва, за млад момък от с. Зимзелен, който се влюбил в девойка от съседно село. По време на сватбата по пътя към село Зимзелен ненадейно духнал силен вятър и отвял булото на младоженката. Пред неописуемата й хубост всички сватбари занемели, а свекърът завидял на сина си и пожелал булката. Природните сили вкаменили всички заради нечистите помисли на свекъра.


Според науката обаче Каменната сватба е започнала сформирането си преди 40 милиона години вследствие на вулканична дейност. Тогава Източните Родопи са били дъно на море. По-късно, след изчезването на водата, скалите под въздействието на природните стихии придобили днешните си форми.



Какво точно се е случило, легендата истина ли е, или не - не знам. Но изправена пред това уникално творение, се прекланям пред величието на природата!







Прочетете Цялата Статия...