сряда, 30 юли 2014 г.

Зелен фасул в няколко варианта

Харесвам зеленият боб, а при наличието на пресен такъв просто нямаше как да устоя:). Реших да направя няколко рецепти, чорбата, на която се каня от миналата година:), яхнията, която обичаме с млекце и една тест рецепта, която се оказа доста сполучлива и търпи всякакви импровизации.




Чорба от зелен фасул с джанки
Ръководех се от рецептата на Тили: Да готвим с Тилия




Яхния от зелен фасул с картофи
по рецептата от блога за зелен фасул яхния, но добавих картофи и го сготвих по малко по-различен начин, тъй като сварих предварително фасула.




Зелен фасул в саханче
Заливката е по рецептата от блога за риба по мелничарски, с разни промени:).



И така ето как да си сготвим 3 ястия наведнъж:):



Продукти:
Зелен фасул, не се сетих да го измеря, но примерно една огромна купа :) или количество според нуждите ви
вода, около 2 литра
2 моркова
3-4 картофа
1 глава лук
3-4 скилидки чесън
2 домата
няколко полузрели джанки, ако имате зелени - още по-добре:)
сол
магданоз
копър

2 с.л. заквасена сметана
2 с.л. брашно
1 яйце
червен пипер
зехтин




Приготвяне:
Изрежете по мъничко от двата края на фасула и ако има "конци" ги отстранете. Измийте фасула и го нарежете на едри парчета.
Сложете вода в тенджера на котлон да заври със сол на вкус.
Когато заври добавете фасула, похлупете и варете около десетина минути.
През това време настържете морковите на ренде, картофите нарежете на едри кубчета, лука на ситно, чесъна на тънки филийки, доматите настържете.
Добавете подготвените зеленчуци към фасула и варете до готовност.


Извадете зелен фасул, необходим ви за ястието в саханче - около 1 голям черпак, пълен без бульон.
Останалото ястие разделете на две - за супа и за яхния.

За супата: добавете джанките и 1 с.л.зехтин и варете само няколко минути, след което отстранете от котлона и поръсете със ситно нарязан магданоз и копър.


За яхнията: Загрейте зехтин в касерола, нарежете 1 скилидка чесън на ситно, разбъркайте, запържете за 1-2 минути и добавете 1 с.л. брашно, разбъркайте и когато започне да се оцветява леко в златисто, добавете червеният пипер и отстранете от котлона, налейте веднага отделените за яхнията зелен фасул с картофи и бульон. Разбъркайте и оставете на котлон да се вари за десетина минути - до желаната гъстота. Поръсете със ситно нарязани копър и магданоз и поднесете с кисело мляко или заквасена сметана.


За саханчето:
Поставете на дъното на саханчето 1 домат, нарязан на филийки.
Отгоре изсипете свареният  зелени фасул, който сте отделили.
В тиганче на котлон загрейте малко зехтин и добавете 1 с.л. брашно, запържете го за 2-3 минути и добавете заквасената сметана. Разбъркайте и добавете 1-2 с.л. бульон от супата. Отстранете от котлона.
Изсипете тази смес върху зеленият фасул и отгоре залейте с 1 разбито с вилица яйце.
Запечете във фурната на 180 градуса, докато ястието хване златиста коричка. Поръсете със ситно нарязан копър.



Тук може да видите още рецепти със зелен фасул.





Прочетете Цялата Статия...

понеделник, 28 юли 2014 г.

Френска селска торта и моето гостуване в "Кулинарна авантюра"


Лятото е сезон, изпълнен с много пътешествия, ваканции, приключения, сбъднати мечти и прекрасни емоции. Една от тях е и моето гостуване днес в едно много уютно местенце "Кулинарна авантюра" , с прекрасна домакиня.
Поканата на Вили много ме зарадва, защото тези гостувания са страхотен жест, сякаш наистина си бил в домът на приятел, а и как иначе нали блоговете са нашите виртуални местенца. Вили познавам сравнително отскоро, но впечатленията ми са, че е много приятен човек, мила, любезна, страхотен кулинар е и мое ново другарче, за което искрено се радвам!
Мила, Вили, благодаря ти за прекрасните емоции, с които ме дари, благодарение на това гостуване! За теб, за всички приятели на нашите блогове приготвих една много вкусна торта:):





Френска селска торта

От много време се каня на тази торта, може би от години:). Исках да я направя за специален повод и ето сега е точно такъв. Тортата я има в много блогове, дори сега отново я разгледах на няколко от вашите местенца. Това, което констатирах е, че блатовете се правят с еднакви продукти, но количествата навсякъде са различни. Затова направих и аз една смес по моя преценка и се получиха много добре, бих казала отлично. За крема мога да кажа, че най-често срещаният е сметанов, има варианти с два вида сметани- заквасена и сладкарска. Моят крем направих със сметана и извара, като добавих и сладко от боровинки, за разкош - наподобява бързият чийзкейк без печене, който правя / а и в много рецепти сладкото от боровинки също присъства./.
Много исках да видя тортата в чуждестранни блогове, но никъде не я открих под това име, писах на английси, френски и т.н. в търсачката, такава торта няма, или поне аз не открих. Известна е като Медена торта. Всъщност Медовик и тази торта са сходни и аз дори незнам каква точно е разликата между тях, но съм заинтригувана да я узная, затова ще ви помоля докато похапвате от тортичката да си поговорим и на тази тема:).






Продукти:

блатове:
5 с.л мед
1 ч.ч. захар
1/2 пакетче краве масло / около 60 гр/
2 малки яйца
няколко капки есенция ванилия с масло на Др. Йоткер
1 1/2 ч.л. сода Бикарбонат
500 гр брашно

крем:
1 кофичка извара на Олимпус, 400 гр
1 кофичка заквасена сметана, 400 гр
250 мл сладкарска сметана
2 с.л. пудра захар

сладко от боровинки
орехи за поръсване на тортата






Приготвяне:
В тенджера с дебело дъно или на водна баня на слаб котлон сложете медът, захарта и маслото да се разтопят, разбъркайте с дървена лъжица.
Отстранете от котлона и добавете яйцата, разбийте с миксер до получаване на нещо като рядък крем.
Добавете есенцията.
В купа пресейте брашното със содата и започнете да го добавяте по малко към яйчната смес. Бъркайте първоначално с миксер,на средна степен, а след това замесете тесто. Самото тесто е лепкаво, направете го на топка, увийте го в прозрачно фолио и го оставете за 15 минути в хладилник.




Извадете го и разделете на 7 части или колкото прецените вие, зависимост от желаният размер на блатовете.
Всяка част разточете върху хартия за печене на кръг с желаният диаметър. Блатовете трябва да са тънки. Изрежете излишното тесто. Аз използвам чиния с диаметър около20 см като шаблон.
Изпечете блатовете в предварително загрята фурна на 175 градуса с вентилатор, за около 5-6 минути, или докато започнат да се оцветяват в светло златисто. Внимавайте да не ги прегорите.
Извадете ги и ги оставете върху хартията да се охладят.



Направете крема като разбиете всички продукти за него. Аз първо разбивам сладкарската сметана, след това към нея добавям заквасената сметана и изварата, леко разбити с вилица и пудрата захар.
Започнете да подреждате тортата, като редувате блат, крем и поръсвате на няколко места със сладко от боровинки.
На финал намажете цялата торта с крем и я поръсете обилно със смлени орехи.
Приберете я в хладилник за няколко часа, най-добре за 1 нощ и след това я споделете с близки и приятели:)




Още веднъж, мила Вили, благодаря за споделеното удоволствие, за поканата, приятелският жест! На всички, присъединили се към купона:) пожелавам прекрасно лято!

Прочетете Цялата Статия...

четвъртък, 24 юли 2014 г.

Голяма немска палачинка и Ешвайлер, Германия


Рецептата днес е придружена с една красива дестинация.
Вкусното ми предложение е за световноизвестната Голяма немска палачинка/ German pancake, Dutch baby pancake/.
Преди години моят Бонбон ми приготви палачинка на фурна, каза, че това е мързелива палачинка и аз така си я и знам:), обаче в интернет пространството научих, че голямата немска палачинка се приготвя по абсолютно същият начин - класическа смес за палачинки, само че изпечени на фурна. Понеже палачинката на Бонбона беше изпечена в правоъгълна тава, той я нави на руло и се получи една наистина голяма палачинка. Начинът на поднасяне е може би нещо като разлика, защото в тази класическа рецепта палачинката се поднася цяла, обилно полята със сладко и поръсена с пудра захар. Разрязва се на триъгълни парчета и закуската за цялото семейство е бързо и лесно приготвена.
Тъй като за пръв път я правя в кръгла тава, не прецених с точност количеството смес, т.е. стори ми се, че е много и отделих около 1/2 ч.ч., но мисля, че по-добре би се получило с цялата смес - палачинката ще стане по-дебела.
Следващият път ще направя мини палачинки във формичките за мъфини, а се надявам скоро и Бонбончето да ми приготви отново неговият вариант на руло:))), за да документирам.
Ето тази класика и при мен:)




Голяма немска палачинка

Продукти:
4 големи яйца
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. захар
щипка сол
1 пакетче ванилена захар Др. Йоткер


Приготвяне:
Разбийте яйцата с щипката сол в купа с телена бъркалка за кратко.
Добавете брашното, разбийте отново с тел, до хомогенност.
Добавете прясното мляко, ванилената и обикновената захар.
Разбийте добре с бъркалката.


Загрейте фурната на 200 градуса може със и без вентилатор.
Поставете кръгла тава с диаметър 24 см да загрее и я намажете обилно с бучка краве масло по стените и дъното.
Изсипете сместа в тавата и я поставете във фурната да се пече за 10-15 мин. на 200 градуса, след което за още 10-15 на 180 градуса, до готовност.
Изключете фурната и отворете леко вратата. Оставете палачинката да престои десетина минути във фурната за да не спадне обема.
Моята палачинка беше доста по-обемна, но от промяната на температурата малко загуби от обема си:).
Готовата палачинка полейте с домашно сладко от горски плодове и поръсете обилно с пресята пудра захар.







Ешвайлер, Германия , в снимки



















































Прочетете Цялата Статия...