събота, 30 август 2014 г.

Ригатони торта


За днес съм подготвила една много популярна торта, в един не популярен вариант:).
Всъщност поне аз приготвена по този начин не съм я срещала.
Но нека първо поясня какво всъщност представлява тази торта. Това е солена торта, приготвена от италианска паста Ригатони, с плънка по избор, но най-често срещаният вариант е със сосове, наподобяващи Болонезе.
Аз реших да я приготвя с плънка от пилешко месо, доматен сос Рустика, Бешамел, кашкавал и Грана Падано, или импровизация на рецептата ми за канелони с пиле.
Ето и рецептата:



Продукти:
* за форма с падащ борд с диаметър 24 см

1 пакет Ригатони N24 DE CECCO
1 голямо пилешко филе, сварено и нарязано на ситно
100 гр кашкавал, настърган
1 бутилка доматен сос Рустика DE CECCO + 1 домат, нарязан на ситно
сол, на вкус
черен пипер
1 глава лук
скилидка чесън
зехтин DE CECCO
Грана Падано, за поръсване

за Бешамела:
2 с.л. краве масло
500 мл прясно мляко
2 с.л. брашно
сол
черен пипер


Приготвяне:
Сварете пастата според указанията на опаковката.
Изцедете я от водата и я измийте със студена вода, отново изцедете.


За соса Бешамел:
Сложете маслото в тиган и когато се разтопи добавете брашното, бъркайте около 1 минута и налейте на тънка струйка при непрекъснато бъркане с телена бъркалка прясното мляко и пипера. Варете около 5 минути, до сгъстяване, при непрекъснато разбъркване.


Направете плънката:
Нарежете лука на ситно и го запържете в зехтин. Добавете пресованият чесън. Оставете за 1 минута на котлона да пусне аромат и добавете доматеният сос Рустика, нарязаният домат и солта.
Разбъркайте и оставете на котлона за 2-3 минути. Отстранете от котлона.
Разбъркайте заедно: накъсаното/нарязано пилешко месо, настърганият кашкавал, доматеният сос и 1/2 от Бешамела.


Намажете със зехтин дъното и стените на форма с падащ борд.


Подредете ригатоните прави.


Изсипете във всеки отвор от плънката, след това изсипете цялата плънка върху "тортата", разнесете с помощта на лъжица, така плънката ще попадне навсякъде.


Изсипете Бешамела и го разнесете навсякъде по повърхността.


Настържете Грана Падано.


Тъй като има вероятност тортената форма с падащ борд да потече, за по-сигурно може да я поставите в друга тава, за да не ви изцапа фурната.
Изпечете в предварително загрята фурна на 190 градуса, до леко златисто, за около 30-40 минути.


Извадете формата, оставете я за малко и след това отстранете много внимателно борда.
Нарежете на триъгълни парчета като торта.




Прочетете Цялата Статия...

петък, 29 август 2014 г.

Патладжан ветрило и забележителните Стобски пирамиди


Това всъщност е почти оригиналната версия на рецептата, така, както Пепчо я е споделила. Аз вече правих един вариант, много ни хареса, този път наличните продукти бяха такива, че се доближих до оригиналът:))). Вкусотия си е, с каквото и да го направиш това ветрило.




Продукти:

1 патладжан
1-2 домата
3 скилидки чесън
няколко резена сиренe
2 с.л. зехтин
2 с.л. вода
100 гр. кашкавал




Приготвяне:

Нарежете патладжана на филийки по дължина, но не до края, т.е. там където е дръжката не разрязвайте. Посолете и оставете да се отцеди горчивия сок.
Измийте патладжана и го отцедете.
Намажете във всеки разрез с пресован чесън.
Във всеки разрез наредете и кръгчета домат и резени сирене.
Оформете така, че да се получи като ветрило. При самото печене ветрилото ще се оформи още по-добре.
Полейте патладжана с водата и зехтина. Изпечете го на 200 градуса, за около час.
Извадете патладжана, настържете отгоре кашкавал и върнете отново във фурната, докато стане златист.


И като си хапне човек е хубаво да се разходи, затова моето предложение е една приятна разходка сред забележителните Стобски пирамиди.
Намират се в землището на с. Стоб, в близост до Рилският манастир и ако имате път натам, непременно ги посетете. До тях се стига по живописна екопътека, а гледките, които се разкриват отвисоко са неповторими. Самите пирамиди са скално-земни образувания, с различни и много интересни форми.
















Пирамидите са разделени на групи, с наименованията: Сватовете, Кулите, Чуките, Самодивски комини, Невястата и др.

За "Сватовете" легендата разказва:
"Някога сватове от село Колибите взели мома от съседното село Стоб. Тъй като в онези времена младите се женели без да се познават, девойката била забулена, според обичая. Когато сватбеното шествие минавало по южния склон на Кулския рид, духнал планински вятър, повдигнал червеното було на невястата и открил лицето й. Тя била толкова красива, че кумът не се сдържал и понечил да я целуне. Ужасени от греха, който кумът щял да извърши, сватовете се вкаменили и завинаги останали така - красиви и величествени, със своите каменни шапки."








Друга легенда разказва за невъзможната любов между българска девойка и турско момче. Двамата сънували, че обичта им е обречена заради различията в религиите. Отчаяно, момичето се хвърлило от скалата, а на мястото се образувала пирамида, която хората нарекли “Невястата”.



















Любовта отново ни напомня, че е навсякъде около нас:


Снимките за вас направиха:



А сега кажете "зеле":)))





Прочетете Цялата Статия...