вторник, 30 септември 2014 г.

Пиле фрикасе


Открих, че нямам в блога си рецепта за фрикасе, за това веднага поправям пропуска и запълвам е-рецептурника си с тази вкусна класика.



Продукти:
1/2 пиле
1-2 моркова
1 пащърнак
1 глава лук
сол

1 с.л. краве масло
3-4 с.л. олио
4 с.л. брашно

1 жълтък
сок от лимон / аз слагам около 1 с.л. /
100 гр кисело мляко


Приготвяне:
Почистете и измийте пилето и го нарежете на порции. Поставете го в тенджера, залейте го със студена вода и го сложете да се вари на тих огън. След завирането на водата, отстранете пяната и добавете нарязаните на едро зеленчуци и солта. Варете до готовност.

Запържете брашното в маслото и олиото с малко сол и добавете на тънка струйка 1 л от бульона. Разбъркайте добре, да няма бучки, отстранете от котлона и прецедете.
Разбийте в купа жълтъка с лимоновият сок и млякото.
Добавете сосът с брашното към жълтъчената смес, разбърквайте добре и сложете на котлон. След като заври, отстранете от котлона. Поръсете с черен пипер и нарязан магданоз.

Може да поднесете фрикасето с месо на порции, с нарязано месо, или накъсано на ситно месо.





Прочетете Цялата Статия...

Златна есен в Грац - 2 част - Шлосберг Грац - отново


Сред всичките красоти, които видяхме, отново се отправяме към най-най-емблематичното място за Грац - хълма Шлосберг. Тъй като преди съм писала за него, сега ще споделя само снимки, всъщност не смятам, че би могло да се описва с думи, нито да се пресъздава със снимки, но все пак се надявам да успея да покажа част от атмосферата и очарованието му.
Преди това обаче трябва да се изкачим на хълма, а възможностите за това са няколко:


С асансьора:




По атрактивните стълби:




По алеите:


Или с влакчето:


Ние сме се качвали по всичките възможни начини и разходката по алеите е приятна, изкачването пък по стълбите си е истинско приключение:), но удоволствието от всяка разкрита гледка пред погледа е неописуемо, влакчето и асансьора са доста бързи.
Вече сме на хълма, а панорамните изгледи към Грац са невероятни. Дъхът ми спира пред такава красота.



































Прочетете Цялата Статия...

Кюфтенца със сос - бели и червени:)


И докато съм на вълна класика, да запиша и рецептата за кюфтета със сос:).




Кюфтета с бял сос

Продукти:
за кюфтетата:
750 гр кайма
1 глава лук, нарязан на ситно
1/2 ч.ч. ориз
черен пипер
сол
магданоз
брашно за овалване

За бульона:
1 1/2 л вода
1 глава лук
целина, 1/4 глава
морков
черен пипер
1 ч.л. лимонов сок
сол

За застройка:
2 яйца
2 с.л брашно
1 1/2 ч.ч. кисело мляко
1 черпак от бульона


Приготвяне:
Омесете каймата с останалите продукти. Направете кюфтенца и ги оваляйте в брашно.

Сложете водата с почистените и нарязани зеленчуци да заври.
Пуснете кюфтенцата в нея и оставете да се варят на среден огън до готовност.

Направете застройката:
Разбийте в тенджера яйцата, брашното и млякото.
Сложете застройката на котлон и започнете да добавяте бульона. Бъркайте непрекъснато и варете до сгъстяване.
Полейте кюфтенцата със соса.



Кюфтенца с червен сос

Продукти:
за кюфтетата:
750 гр кайма
1 глава лук, нарязан на ситно
1/2 ч.ч. ориз
черен пипер
сол
магданоз
брашно за овалване

за соса:
2 с.л брашно
1 с.л. доматено пюре
50 мл червено вино
червен пипер
дафинов лист
1-2 скилидки чесън
щипка захар
1 1/2 л вода
олио

Приготвяне:
Омесете каймата с останалите продукти. Направете кюфтенца и ги оваляйте в брашно.

Загрейте олиото на котлон и добавете брашното. Запържете го. Добавете червеният пипер, разбъркайте и веднага добавете доматеното пюре, разредено във виното. Добавете дафиновият лист, чесъна, захарта и разредете с водата. Когато сосът заври пуснете в него кюфтенцата и варете до готовност.
Ако сосът се сгъсти много, може да добавите по време на варенето вода.

Прочетете Цялата Статия...

понеделник, 29 септември 2014 г.

Рачел от тиква


Едно много уважавано от мен тиквено изкушение е Рачелът - със спомен на детство, със завладяващ вкус.
Отдавна ми се искаше да украся блога си с него, но не го правех, просто защото престоят на тиквата във варна вода ме спираше. Досега аналог на тази операция не е измислен, така че тази година реших да го правя по класическият начин, престраших се:). А и все пак доколкото знам в Гърция много сладка се приготвят точно по този начин.
Рецепти има почти във всички кулинарни сайтове, книги и т.н., аз се доверих на рецептата на Тилия, тъй като много подробно е описала всичко.
Искам да обърна внимание и на цветът на рачела, доколкото разбрах цветът зависи от това колко количество рачел ще се направи, както при сладката ако се прави голямо количество сладкото е по-тъмно на цвят.
Освен това цветът на тиквата също има значение.
Ето го и моят:



Рачел от тиква

С благодарности към Тилия за подробно описаната рецепта, снимков материал и помощта, във Фейсбук:)!
Мила, Тили страхотна си, казвала съм ти го много пъти, казвам го и сега!

Продукти:
1 кг тиква
1 кг захар
500 мл вода
1 ч.л. лимонена киселина
за ароматизиране - 1 ванилия

За варната вода:
5 л вода, от чешмата
150 гр гасена вар


Приготвяне:


Направете първо варната вода:
Изсипете варта в подходящ съд и започнете да добавяте по малко от водата, като разбърквате с лъжица.
Когато сте готови, разбъркайте отново добре, получава се течност, на вид като прясно мляко.
Оставете съдът някъде да престои, без да се разклаща, за да може да се утаи варта.
След 2 часа прецедете внимателно през тензух или марля течността, която вече трябва да е бистра. Внимавайте да не разклащате течността, защото отдолу се е утаила варта!
Получената прецедена течност се нарича варна вода и в нея ще накиснете тиквата.


Нарежете тиквата на резени и я обелете.
Нарежете я на малки парченца, с големината на локум:), примерно 2*3 см.
Поставете парчетата тиква в прецедената варна вода.
Оставете да престоят в нея за около 2 часа, като разбърквате от време на време.
Извадете парчетата тиква, измийте ги няколко пъти под течаща вода много добре. Аз ги мих едно по едно парченцата и след това общо ги измих в няколко води.
Оставете ги някъде да се подсушат.

*Цялата тази процедура се прави с цел тиквата при варене да запази целостта си, отвън да е хрупкава и с твърда обвивка, а вътре мека и сочна.


За рачела:
Сложете в тенджера захарта и водата. Поставете ги на котлон, на средна степен да се варят за около 10- 15 минути.
Пуснете тиквените парченца в захарният сироп и варете на средна степен до желаната гъстота на сиропа - за още около 30 минути или до желаната гъстота.
Разбърквайте от време на време внимателно, със суха дървена лъжица.
В края на варенето добавете ванилията и лимонената киселина. Разбъркайте внимателно и оставете още няколко минути на котлон.
Насипете готовият рачел в измити, сухи затоплени буркани, затворете ги горещи и ги обърнете с капачката надолу, да се стерилизират.
По желание може и да ги сварите за 5 минути, за още по-добра херметичност:).




Прочетете Цялата Статия...