сряда, 31 декември 2014 г.

Весело посрещане на Новата година!!!


Весело посрещане на Новата 2015 година!
Нека я посрещнем с широко отворени врати, нека влезе в домовете ни с 365 дни, изпълнени с живот, здраве, щастие и късмет!
Наздраве!!!
















Менюто:
Топло предястие: Полента със сирене и бекон
Салати:
Грис хайвер
Италианска салата
Салата в чушки със сирене - пълнени червени пиперки със смес от краве сирене и крема сирене с копър и чесън
Студени предястия и мезета:
Хапки с пълнозърнест хляб, крема сирене, копър и сьомга
Хапки с грис хайвер и кисели краставички
Плато мезета и сирена
Основно ястие:
Мешана скара: пилешка пържола бут, свинска пържола контра филе, бански карначета, свинско шишче плешка, гъбен сос и задушени зеленчуци в масло.
Десерт:
Тирамису
Ядки и плодове

Прочетете Цялата Статия...

четвъртък, 25 декември 2014 г.

Честита Коледа!


Обичам Коледа! Има нещо магическо в този празник. Сякаш витае във въздуха и докосва сърцата. За мен този ден е много специален, стана такъв преди 16 г. когато коледният ми подарък тежеше точно 3970 гр. :), стана още по-специален, когато започнахме да празнуваме и именният ден на малкият ми син.
Неописуемо е вълнението ми от наближаващият ден, а суетнята в кухнята ми носи истинско удоволствие.
И ето Коледа е вече тук!

Честит рожден ден, Иван! От цялото си сърце ти желая да си жив и здрав! Сбъдвай мечтите си и преследвай желанията си!
Честит имен ден, Христо! Жив и здрав да си мой малък пирате! Носи със гордост името си!
Мили деца, обичам ви!
Честита Коледа ♥ и ти благодаря от цялото си сърце, че измина хиляди км, за да си с нас на този ден! Обичам те!

Честита Коледа, приятели! Живи и здрави да сте вие и вашите семейства! Нека магията на Коледа се запази в сърцата ни и през цялата година!


Когато попитах Иван каква торта иска за рожденият си ден, той ми отговори: "Да е с ванилов крем, отвън с шоколад и без украса, нали ще има свещички."
Малко се зачудих, как така без никаква украса освен свещички, но май има нещо много правилно в този му избор, а именно, че свещичките са годините, а те са красотата на живота:). Та неговата торта грейна с 16 прекрасни свещички!



Освен всичките сладости, които подготвихме за Коледа, за именният ден на Ицко отворихме и кейка, който така старателно поливахме с пиратски ром почти месец:). Ами фантастичен е, честно казано не вярвах, но наистина е много специален кейк.


На всички пожелавам весели празнични дни!


Прочетете Цялата Статия...

сряда, 24 декември 2014 г.

Коледен пост ден 40: Бъдни вечер е!


Бъдни вечер е!
На масата се събира цялото семейство, а трапезата е отрупана с всичко, което е родила земята.
Ястията са постни, нечетен брой, първият залък от хляба се отделя за Богородица, а масата не се прибира през нощта, защото се вярва, че душите на починалите слизат на вечеря.
В полунощ небето се отваря и всичко, каквото си пожелаем ще се сбъдне!
В навечерието на този свят празник нека си пожелаем живот и здраве, радост и щастие да изпълват дните ни! Мир, уют и любов да царят в домовете ни!
Благословени да сме ние, близките ни и семействата!


Ястията от нашата трапеза:

1. Питка с паричка, по тази рецепта, но вместо масло използвах зехтин и сложих паричка за късмет, която се падна на големият ми син.





2. Сарми с кисело зеле, ориз и стафиди, по тази рецепта,  но ги направих като сармички.
3. Сухи чушки с праз и ориз, рецепта, но вместо лук използвам праз лук.




4. Печен боб с лук


Рецептата набързо: 1 купа с боб се сварява във вода( около 1 л ). Изважда се и се отцежда, а бульона се посолява.
В тиган се запържват до омекване 2-3 глави лук, нарязани на полумесеци. Добавят се черен, червен пипер и сух джоджен.
Лукът може да се разбърка с боба, а може и да се редят в намаслена тавичка като се редуват пластовете.
В тавичката се налива и бульона от варенето, така, че да покрие боба. Пече се в предварително загрята фурна на 190 градуса до златисто и докато бульона се изпари.

5. Тиквеник



6. Туршия

7. Плодове

8. Мед с орехи

9. Пълнени тиква и ябълка със сушени плодове











Прочетете Цялата Статия...

вторник, 23 декември 2014 г.

Inspiration: Christmas


Весели празници!



Медени бисквити с орехи Пекан



Медени бисквити с бадеми



Коледни плочки с шоколад, ядки и сушени плодове


Шоколадови сушени плодове


Шоколадови бонбони с ядки и портокалови корички



Коледни шоколадови бонбони


Шоколадови бонбони с орехи и смокини



Английски коледен кейк







Прочетете Цялата Статия...

Шоколадови бонбони с ядки и портокалови корички


Рецептата за тези бонбонки видях при Мария. Мила, благодаря ти, за споделянето и подробното описание по приготвянето. Чудни бонбонки се получиха:). Използвам портокалови корички, кафява захар и микс от ядки, но като цяло технологията е една и съща.


Продукти:
*1 ч.ч. пюре от портокалови кори
1/2 ч.ч. кафява захар Мусковадо
5 капки сок от лимон
1 ч.ч. микс от сурови ядки / бадеми, лешници, орехи, кашу/
1 с.л. галета

100 гр черен шоколад

Приготвяне:
*Пюре от портокалови корички:
1 ч.ч. се получава от около 2-3 големи портокала.
Измийте добре портокалите, обелете кората и отстранете от нея възможно най-много от бялата част.
Сложете в малка тенджерка оранжевата част от кората, налейте вода, да покрие коричките и оставете на котлон да заври. След като заври, отстранете от котлона, излейте водата, измийте коричките и отново налейте чиста вода. Оставете отново да заври и направете същата процедура. Всичко това се прави общо 7 пъти.
След седмият път измийте коричките, налейте чиста вода и ги оставете да се варят на котлон, докато омекнат.
Излейте водата, измийте корите и ги пасирайте на пюре. Може и да има частички от коричките.

Измерете 1 ч.ч. пюре. Ако е по-малко, намалете и количеството на другите продукти, но не чак толкова точно, може и на око.
Поставете в тенджерка пюрето, кафявата захар и лимоновият сок и оставете на котлон да се вари, при непрекъснато бъркане, целта е захарта да се разтопи и ако има някаква течност да се изпари.
Отстранете от котлона, добавете галетата и нарязаните на не много ситно с нож ядки, разбъркайте добре.
Когато сместа се охлади оформете малки топчета.
Разтопете шоколада на водна баня или в микровълнова и потопете топчетата в него. Помагайте си с малка лъжичка.
Извадете ги върху хартия и ги оставете да стегнат в хладилник.


Прочетете Цялата Статия...

Коледни плочки с шоколад, ядки и сушени плодове


Тези шоколадови изкушения са толкова разпространени, че едва ли имат нужда от специално представяне. Но пък, за да запазим идеята и да се подсещаме трябва да бъдат записани:).
Могат да бъдат направени с бял, млечен или черен шоколад, с различни плодове и ядки и в различни форми. Могат да се направят и като един голям шоколад, който след това да се начупи на различни парчета.



Продукти:
1-2 натурални шоколада
сурови ядки микс / кашу, орехи пекан, бадеми /
сушени плодове микс / смокини, череши /



Приготвяне:
Запечете ядките за 5-10 мин. в тавичка във фурната.
Начупете шоколадите на парченца и ги сложете в суха огнеупорна купа. Разтопете ги в микровълнова или на водна баня. В микровълнова на макс степен за общо около 90 сек. като през 30 сек. отваряте и разбърквате със суха лъжица.
Застелете правоъгълен съд със хартия за печене и направете нещо като борд по стените.
Изсипете шоколада и заравнете.
Отгоре разпределете ядките и плодовете.
Оставете в хладилник да стегне много добре, след което нарежете с нож на триъгълни или други парчета.








Прочетете Цялата Статия...

Коледни шоколадови бонбони


За тези бонбони може да използвате молдове или пък формичките от Адвент календарите, както вече съм споменавала и преди.
Може да ги направите от бял, черен или млечен шоколад.
С тях също може да декорирате сладки, торти, сладкиши.


Продукти:
шоколад :)




Приготвяне:

Начупете шоколада на парченца и го сложете в суха огнеупорна купа. Разтопете в микровълнова или на водна баня. В микровълнова на макс степен за общо около 90 сек. като през 30 сек. отваряте и разбърквате със суха лъжица.
Изсипете шоколада във формичките и оставете на хладно място или в хладилник да стегне.
Извадете бонбоните и ги приберете в кутии.
Когато работите със шоколад се старайте досега с ръцете да е кратък, тъй като знаете шоколада от топлината се топи:).




Прочетете Цялата Статия...