сряда, 21 януари 2015 г.

Солени мечета с бадем


От доста време снимка на тези сладурчета обикаля Фейсбук. В интернет са популярни, а и във вашите блогове се появиха. Нямаше как да пропусна и аз:))). Между другото харесах си и едни мечи лапички, също в интернет:).
Моето предложение, обаче е за соленки, но искам да ви предупредя, тъй като малко бухват при печенето, ръчичките на мечетата се отварят и, за да не се получи така, може просто да ги притиснете една към друга. Много са атрактивни и поднесени с някакъв дип или пък сирена са си направо глезотийка:).
Сега обаче да обърна внимание и на вдъхновителката за тестото на соленките, такива златисти бяха нейните, че ако трябваше да ги именувам, то може би щяха да са "Златните соленки на баба". Тики, мила, благодаря ти за тази вкусна и лесна рецепта! При мен е със съвсем леки промени.





Продукти:
за тестото:
1/2 кг брашно
1 ч.ч. кисело мляко / заквасена сметана /
1 ч.л. сода бикарбонат Др. Йоткер
1 ч.л. сол
щипка захар
150 гр настъргано сирене / може и смес със синьо сирене/
50 гр настърган кашкавал
2 яйца
100 мл разтопено краве масло / мас, олио или зехтин /
* По желание в тестото може да добавите магданоз, настърган лук, черен пипер, подправки

за поръсване на соленките: кашкавал, семенца за питки, ким.
за мечетата - сурови бадеми



Приготвяне:
Отделете 1 жълтък за глазиране на соленките.
Пресейте брашното в купа.
В друга купа разбъркайте всички останали продукти за тестото.
Направете кладенче в брашното и изсипете сместа в него. Замесете меко, нелепнещо тесто. Увийте тестото в прозрачно фолио и го приберете в хладилник за 15 минути.


Разточете кора с дебелина около 5 мм и я нарежете по желание на ивици, може да усучете ивиците, след като сте ги нарязали, става също ефектно.
Или пък оформете мечета. Изрежете ги с формичка мече, поставете по един суров бадем и затворете ръчичките върху бадема. С клечка направете дупчици за очите и муцунката.
Разбъркайте в малка купичка жълтъка с малко вода и намажете соленките. По желание поръсете кашкавал, семенца за питки или ким.


Подредете ги в тава, застлана с хартия за печене и ги изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна до зачервяване. Извадете ги и оставете да се охладят след което може да ги приберете в кутии.
От тази смес направихме общо 120 соленки - мечета, пръчици с кашкавал и поръска:), но за сутрешната фотосесия оцеляха само двайсетина:)))



18 коментара:

  1. Много сладки! Не съм ги виждала досега!Благодаря, Кате!

    ОтговорИзтриване
  2. Какви сладури са :) Соленият вариант на мечетата ми допада повече и благодаря за идеята, Кате! А и бройката ми харесва :)
    Поздрави и прегръдки (не мечешки :))!

    ОтговорИзтриване
  3. Много са красиви, Кате. И на мен ми допадат повече от сладките.
    Ще взема и аз да ги направя, че откога им се каня.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Сладурчета са станали, Кате! От миналата година ги гледам, но в сладък вариант. Обаче твоите са прекрасни и соленички. Може би трябва само по нещо да се измисли за оченца, които да се откроят, но толкова рано сутрин, не мога още да мисля:) Оставям това на теб:) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотни сладурковци,Кате,поздравления за старанието да се заиграеш с оформленито им!Не съм ги срещала тези мечета,за първи път ги виждам при теб.Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  6. Какви сладки мъници!!! Мечетата са ми любимата плюшеност! Да знаеш колко много се разхождат из двете ми "у-дома"... :)
    Но твоите може да ми е жал да ги лапна... може би само бих им отмъкнала бадема ;)
    Благодаря ти, мила, че направи нещо по рецепта на баба ми! Винаги ми става много мило, че рецептите й продължават да живеят и след нея. Прегръдка!!!

    ОтговорИзтриване
  7. Чудесни са Кате.Соленият вариант е прекрасна идея за детско парти.Интересна вариация с бадеми.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  8. Голяма радост за децата и не само за тях, са тези сладурски мечета!
    Поздравления, Кате и прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
  9. Ихааааааа Кате, тез мечета и аз гледах...навсякъде са из нета..Страхотни станаха !!!

    ОтговорИзтриване
  10. Катеее, какви сладки мечовци обаче! И аз имам малка "мания" към тях, така че ме спечели от раз, преркасни са! :)
    Иначе аз ги видях за първи път при адашката ти, но в сладък вариант. Солените - е, разкошна идея ми даваш. :)
    Прегръдки и слънчев ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  11. Първо искам да ти кажа, че снимките ти са великолепни, страхотно оформление и ново лого! Мечките са страхотни, срещала съм ги и много им се радвам, рецептата е страхотна, харесва ми! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  12. Много са сладурски............Поздрави,Катенце!

    ОтговорИзтриване
  13. Големи сладури си ги направила, Кате! Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
  14. Ами наистина нямаше как да не ги видим и при теб Кате? Страхотно представяне на мечетата! Големи сладури!
    А малкият пират пробва ли ги? Колко ли им се е радвал :)
    Поздрави и една мечешка прегръдка :)

    ОтговорИзтриване
  15. Големи са сладури тези мечоци, Кате!
    Като истински са.
    Like, like, like!

    ОтговорИзтриване
  16. Кате, много са сладки тези мечоци! И аз правих подобни, но джинджифилови човечета за празниците, гушкащи бадемче :) харесва ми и твоят вариант под формата на соленки! Поздрави от сърце, мила!

    ОтговорИзтриване
  17. Не съм ги виждала и толкова много ме впечатлиха! Невероятни са!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  18. Ах, какви сладурковци! Аз пък не бях виждала такива, Кате, а твоите са страхотни! :)
    Направо на знам как не ти е жал да ги хапвате :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване