Страници

Ивановден и Манастир Св. Йоан Предтеча


На 7 януари се празнува Ивановден, православната християнска църква почита паметта на Св. Йоан Кръстител, известен още като Св. Йоан Предтеча. Наричан е “Предтеча”, тъй като предвъзвестявал появата на Христос и подготвял хората за неговото раждане и Йоан Кръстител, тъй като е покръстил Христос във водите на река Йордан.
Ивановден е празник на кумството и побратимството. Ходи се на гости на кума, младоженците му занасят кравай, баница, вино, кървавица и печено свинско месо.
Хубаво е до този ден да се пазят коледната украса и елхите в къщи.
Празнуват и всички, които носят името на светеца. Иван, означава благодат Божия. Трапезата е празнична, приготвят се ястия със свинско - ребра със зеле, пълнено бутче, питка, баница, луканка, кървавица, наденица, сладкиши с ябълки, тиква, жито, ошав.

И ние си имаме именник в къщи - Иван! В името му са втъкани сила и вяра, а освен, че носи името на Светеца, той продължава името и на дядо си - който беше достоен, уважаван и прекрасен човек, а всяка една буква от името му пък И-В-А-Н е първата буква на всеки един от баба му и дядо му / Иван - Виолета - Атанас - Нели / :).
Честит имен ден и жив и здрав да си, Иване!!! Носи с гордост името си свято и нека винаги, когато го чуваш, да е произнесено с обич, любов и уважение! Нека пътят, който избираш да е винаги осеян с добрина и любов и Св. Йоан Кръстител и Предтеча да те закриля!

Честит имен ден на всички празнуващи днес! Нека Св. Йоан Предтеча и Кръстител ви закриля в делата ви! Живи и здрави да сте! Наздраве!




В България има няколко манастира, храмове и параклиси, посветени на името на Св. Йоан Предтеча/Кръстител.
Църквата “Св. Йоан Предтеча“ в Кърджали е една от най-древните в страната. Предполага се, че манастирът е основан VI-VII в.
Руините му са открити още през 30-те години на XX в., при археологически разкопки, а години по-късно църквата е възстановена в автентичният ѝ вид.
Според историческите сведения и уникалните находки, в края на IX и началото на X век манастирът е бил епископско, а по-късно и митрополитско средище. Средновековният комплекс е обявен за паметник на културата с национално значение.






За нашата празнична трапеза избрах: домашна наденичка на гребен, с гарнитура от салата със зеле и медени картофки и крем карамел с тиква.


Наденичка на гребен с гарнитура от зеле и медени картофки

за наденичките:

Продукти:
домашна наденичка / бр. според необходимите порции/

Приготвяне:
Нарежете наденичката на филийки, но не до края, така, че да се получи като гребен. Сложете ги в тавичка с малко вода и ги изпечете във фурната на 200 градуса, до готовност. Или пък ги изпечете на скара.


за картофките, по тази рецепта:
продукти:
около 1 кг картофи
2 с. л. мед
3 с. л. тъмен оцет Балсамико
4 с. л. сладък соев сос
черен пипер
сол
60 гр. краве масло


Измийте, обелете и почистете картофите. Ако са големи, ги нарежете на няколко части.
Поставете ги в тава.
Смесете всички продукти без маслото и ги изсипете върху картофите.
Разбъркайте добре.
Разтопете маслото, може в микровълнова и го излейте върху картофите.
Печете на 200 градуса, около 1- 1 1/2 час.
Не се покриват с фолио.
По време на печенето поливайте със сосчето от тавата.


за салатата със зеле и моркови:

Продукти:
1 зелка
2 моркова
оцет
олио
сол

Приготвяне:
Настържете зелката на ренде тип Börner или я нарежете с нож. Остържете морковите с белачка за зеленчуци или с нож и ги настържете на обикновено ренде.
Разбъркайте ги в купа и ги посолете на вкус.
Добавете олио и оцет.


Крем карамел с тиква
Това е една много популярна рецепта и въпреки всичко, навсякъде се различава с по нещо - в някои рецепти тиквата е сурова, в други печена или варена, сместа за крема е различна, прави се в тава, малки формички, изобщо всякакви варианти. Идеята всъщност е в съд да се подреди тиква на парченца, да се полее със смес за крем карамел и да се изпече. Подобни рецепти:
Крем карамел в тиква, Крем карамел с кроасани, Кодрит Кадир. С карамелена смес може да залеете и други плодове, по избор, така се правят и макароните на фурна...
Днес на фокус е крем карамел с тиква, но може да си направите и крем брюле:).
За моят крем направих сместа, която използвам за крем карамел, а тиквата сварих на пара, за да няма вода в нея. Може и да се изпече.


Продукти:

2 резена сварена на пара тиква, нарязана на малки кубчета / или печена, под фолио, за да не образува кора/

крем:
4 яйца
500 мл прясно мляко
150 гр захар
1 ванилена захар Др. Йоткер

карамел:
50 гр захар


Приготвяне:
Направете крема:
Разбийте яйцата със захарта и ванилената захар, за кратко, добавете млякото, разбъркайте до хомогеност.

Карамел:
Поставете захарта в сух съд и го поставете на котлон, да се карамелизира захарта. Внимавайте да не загори, защото ще горчи. Не разбърквайте, а разклащайте съдът.

Изсипете карамела в тава с диаметър около 20 см или в квадратна тава. Размерът оказва влияние върху височината на сладкиша, така, че не е толкова от значение. Изчакайте 5-10 минути, подредете кубчетата тиква и изсипете сместа за крема.


*Ако използвате тава от йенско стъкло, като мен, то изчакайте карамелът малко да се охлади и тогава внимателно го изсипете в тавата. След това оставете съвсем да се охлади в тавата, подредете кубчетата тиква и тогава изсипете сместа, защото тя е студена, и ако я излеете върху горещият карамел има опасност да спукате тавата.


Сложете тавата с крем карамела във фурна, включете на 160 градуса и изпечете за около 40-60 минути, до готовност.
Ако фурната е силна, то крем карамела ще стане на шупли. Ако това се случи, не е проблем, не се притеснявайте, пак е вкусно:).

Извадете крем карамела и го оставете да се охлади, след което може да го приберете в хладилник.




Весел празник на всички и Наздраве!!!

12 коментара:

  1. Катенце, наздраве!
    Да ви е здрав именникът, да си носи името с гордост, да бъде изпълнен с обич и щастие и нека постига всичко с лекота! Весел празник и да ви е сладко!
    Трапезата ти отново е толкова вкусна! :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Честит празник на всички именници и специално на твоят именник, Кате ! Здраве, успехи, благоденствие занапред през настоящата година ! Чудесна празнична трапеза.Бъдете всички живи и здрави ! Нека Св. Йоан Кръстител Ви закриля ! Благодаря за чудесните снимки и емоция .
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Честит ти именник, Кате! Да ти е живо и здраво талантливото момче! Много късмет и успехи му пожелавам!
    А ти както винаги си приготвила чудесна трапеза! Да ви е сладък и весел празника!
    Прегръдка, Бонбон!

    ОтговорИзтриване
  4. Кате, прекрасна трапеза имаш! Картофките ме грабнаха! Ще се пробват!
    Поздрави и Наздраве!

    ОтговорИзтриване
  5. Честит ви именник, Кате!
    С пожелание за много здраве и винаги да ви е пълна трапезата!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Честит ти именник, Катенце!Много здраве, късмет и успехи му желая.Весел празник!

    ОтговорИзтриване
  7. Честито на именника! Да ти е жив и здрав! Много късмет му желая! Весел празник!

    ОтговорИзтриване
  8. Наздраве, Кате и честит ви именник,
    с най-сърдечни пожелания за здраве, късмет и успехи, много радост и сбъднати мечти!
    Трапезата, както винаги страхотна!

    ОтговорИзтриване
  9. Всичко е уникално вкусно,картофките с този мед много ме провокираха и ще ги опитаме непременно,обаче последните две снимки ми идват по поръчка за лека нощ-покъртително-уникално вкусен крем карамел с тиква!
    Кате,честит ти именник,с гордост и чест да носи името си!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  10. Кате, на патерица, но от съре - да е жив и здрав Иван, и твоите пожелания са толкова хубави, че не ми остава друго, освен да пожелая да се сбъднат!
    Менюто ти е прекрасно!

    ОтговорИзтриване
  11. Може да са позакъснели,но пък си изказвам искрените благопожелания към цялата къща!
    Трапезата е достойна за празника!Поздрави,Кате!

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря на всички ви! Живи и здрави да сте и вие и вашите семейства!

    ОтговорИзтриване