Страници

Код "Червено 2":)


Портокали, грейпфрут и цвекло в червени дрешки- ей такива сa ни днешните участници:)
Това, което много ми се понрави е, че в къщи харесаха всичко. Което означава, че честичко ще присъстват в менюто:)
Да започнем с по един фреш:)



Фреш от червени портокали и грейпфрут











Салата с червено цвекло, майонеза и кедрови ядки



Продукти:
няколко глави червено цвекло
1 майонеза Краси, или пък веган
кедрови ядки


Приготвяне:
Сварете цвеклото до омекване. Изцедете го от водата го обелете. Пасирайте го, да има частички и го разбъркайте с майонезата. Поръсете със запечени на загрят тефлонов тиган кедрови ядки.


И финалът е един много любим сладкиш, който приготвям с почти всякакви плодове и вече зеленчуци:) като тиква и цвекло. Всъщност браунис с цвекло е доста популярно в кулинарните среди.

Браунис с червено цвекло
По рецепта за браунис с тиква

Продукти:
90 гр черен шоколад
90 гр краве масло
2 яйца
120 гр кафява захар / използвах мусковадо/
ванилия шушулка
70 гр брашно
щипка сол
2 с.л. пюре от червено цвекло / сварено и пасирано червено цвекло/


Приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса.
Намажете квадратна или правоъгълна тава с олио и застелете хартия за печене на дъното. Моята тава е с размер: 17/26 см.
Нарежете шоколада на ситно и маслото на парченца.
Сложете ги в тенджерка на котлон на слаба степен да се разтопят. Може и в микровълнова. Отстранете от котлона.
В купа разбийте яйцата с кафявата захар и ванилията от шушулката. Разбивайте докато станат на гъст крем.

Отделете 2 с.л. от тази смес и я разбъркайте с пюрето от цвекло + 1 с.л. от брашното. Оставете я настрана.


Добавете шоколадовата смес към яйчната на тънка струйка и разбърквайте с дървена лъжица.
Добавете пресятото със солта брашно на няколко пъти, като разбърквате с дървена лъжица и внимавате обема да не спада.
Изсипете сместа в тавата и отгоре на няколко места изсипете от сместа с цвекло.
С помощта на дървено шишче или клечка, разнесете от светлата смес върху тъмната. Не се старайте да получите някакви фигури:).
Изпечете в предварително загрятата на 180 градуса фурна.


Започнете да проверявате след 10 минути с дървена клечка дали се е изпекъл: забодете клечката в средата на сладкиша и я извадете, ако по нея няма трохи и следи, значи е готов. Не го препичайте, защото ще стане сух! моят сладкиш се изпече за около 25-30 минути, но всичко зависи от фурната и височината на сладкиша.
Извадете от фурната и оставете сладкиша да се охлади в тавата, след което извадете и нарежете на квадрати.





16 коментара:

  1. Много вкусен код червено, Кате!
    Взимам си една чаша фреш и парче сладкиш.
    Прекрасен вторник!

    ОтговорИзтриване
  2. Няма да ме спре червеното, напротив, ще си взема по малко от всичко, което си приготвила, Кате! Не само вкусно, но и красиво. Голяма прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Катенце, и трите предложения са прекрасни! :) А аз имам едно питане - как така ти остана червен сладкишът? Преди няколко дни направих кекс с червено цвекло (задушено на пара и пасирано), получи се толкова красиво цикламено тесто. Но при печенето кексът стана жълт, нищо от червеното не остана...
    Хубав ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, сладкишът остана червен само на местата, където е сместа с червеното цвекло, виж в линка за браунис с тиква как съм го нанесла. Аз също се притеснявах дали няма да се слеят цветовете и да навсякъде да стане кафяв, но се получи много красив контраст. А освен това сладкишът се пече и за по-кратко време, може и това да има значение. Хубав ден и от мен!:)

      Изтриване
    2. Явно твоята магия е по-силна. ;)
      Благодаря ти, Катенце, усмивки!

      Изтриване
  4. Много , много вкусен фреш , салата и сладкиш Кате.Понякога и аз използвам соева майонеза, но много рядко.Червените грейпрути са прекрасни.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  5. Не само червен, ами и адски вкусен код си имаме за днес:) Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Трудно ми е да избера фаворит(:............Менюто е прелестно,Кате!

    ОтговорИзтриване
  7. Чудесен сладкиш, Кате, тъй като обичаме брауни всякакво, със сигурност ще пробваме и червеноцвекловото ти :)
    Прегръдка и хубав вторник!

    ОтговорИзтриване
  8. Всичко предложено ми е много,ама много по вкуса,Катенце,барабар със снимките!
    Прекрасна палитра от разкошни рецепти,една от друго по-съблазнителни!
    Браунито е трепач,откраднах си крайченце!Гуш!

    ОтговорИзтриване
  9. Кате, тези червени вкусотии са радост за окото и небцето!

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Всичко е толкова вкусно! Богато меню в червено! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Ехааа, направо залепнах за монитора. Всичко любимо е тук. :)

    ОтговорИзтриване
  12. Кате, сладкиша най ме впечатли!

    ОтговорИзтриване
  13. Всичко, всичко много ми харесва!
    И ние бяхме на тема червено. Правих торта с цвекло тия дни, но не знам дали ще види скоро бял свят, и често импровизации с цвекло!
    Много ми харесва твоето брауни и салатката също. Наслада за сетивата!

    ОтговорИзтриване
  14. Много ми харесва код червено! Страхотни красиви и вкусни нещица. Кое по напред да опитам не знам!

    ОтговорИзтриване